Streda 24. 04. 2024 20:39:09 | Meniny má Juraj

Až päť obnovených pamiatok zo Žilinského kraja sa uchádza o cenu "Kultúrna pamiatka roka". Hlasujte za tú svoju!

Verejnosť svojím hlasovaním rozhodne o najkrajšej obnovenej národnej kultúrnej pamiatke, ktorá bola obnovená v rokoch 2021 a 2022, a ktorá je prihlásená do súťaže Fénix - Kultúrna pamiatka roka. O cenu Fénix – Cena Nadácie SPP bojuje až päť kultúrnych pamiatok zo Žilinského kraja. Foto: Koláž SP 21 / WWW Kpr-fenix.sk

Juliana Krčulová|20. marec 2023|10:41:44


Súvisiaci článok
Na hrade Sklabiňa to žije 365 dní v roku. Dobrovoľníkom sa za tri roky podarili veľké veci
Čítajte viac >

Súťaž Fénix – Kultúrna pamiatka roka, ktorá inšpiruje, motivuje a podporuje vlastníkov cenných národných kultúrnych pamiatok v neľahkom úsilí o ich záchranu a obnovu organizuje Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky a Nadácia SPP.

Do súťaže sú prihlásené tie pamiatky, v ktorých bol proces komplexnej obnovy národnej kultúrnej pamiatky alebo ucelenej časti národnej kultúrnej pamiatky ukončený v rokoch 2021 a 2022.

V rámci Žilinského kraja môžete podporiť tieto národné kultúrne pamiatky:

Verejnosť môže za najkrajšiu obnovenú alebo zreštaurovanú pamiatku hlasovať najneskôr do stredy 5. apríla 2023 do polnoci, a to každý deň, raz za 24 hodín.

Spomedzi všetkých hlasujúcich budú organizátormi vyžrebovaní aj výhercovia vecných cien – jedného pobytu pre 2 osoby v Kaštieľ Kubínyi - Hotel Wellness & Cafe v Dolnom Kubíne v hodnote 400 eur a devätnástich balíčkov plných prekvapení, ktoré obsahujú vedomostnú spoločenskú hru Hrady a zámky a drobné reklamné predmety, v hodnote do 40 eur.

Bez názvu.jpg Foto: WWW Kpr-fenix.sk

V predchádzajúcom ročníku súťaže Kultúrna pamiatka roka – Fénix 2022 boli za obnovu/reštaurovanie objektu národnej kultúrnej pamiatky alebo jeho ucelenej časti ocenené:

  • Kostol sv. Jána Krstiteľa na cintoríne, Modra (Rímskokatolícka farnosť Modra), cena bola udelená za príkladnú obnovu a reštaurovanie národnej kultúrnej pamiatky,
  • Meštiansky dom v opevnení Martineum, Bratislava (Bratislavská arcidiecéza r. k. cirkvi a farnosť sv. Martina v Bratislave), cena bola udelená za záchranu ruiny národnej kultúrnej pamiatky, jej sfunkčnenie a integráciu do historického jadra mesta Bratislavy.

V predchádzajúcom ročníku súťaže Kultúrna pamiatka roka – Fénix 2022 bola za výnimočný počin záchrany národnej kultúrnej pamiatky ocenená:

  • Hospodárska budova, Hrad Uhrovec (Rímskokatolícka cirkev, Sídelná kapitula Nitra a občianske združenie Hrad Uhrovec), cena bola udelená za vysokoodborný a profesionálny prístup pri záchrane, sanácii a sprístupnení hradných ruín, najmä hospodárskej budovy.

Kultúrna pamiatka roka – Cena Nadácie SPP – ocenenie generálneho partnera a spoluorganizátora súťaže získala v uplynulom ročníku súťaže pamiatka:

  • Neogotický kaštieľ Esterházyovcov, Galanta (mesto Galanta), cena bola udelená za najvyšší získaný počet hlasov v internetovom hlasovaní verejnosti o najkrajšiu obnovenú pamiatku na web stránke súťaže. Táto národná kultúrna pamiatka získala 28 047 hlasov z celkového počtu 78 560 hlasov.

Súvisiaci článok
Kaštieľ v Oščadnici prešiel obnovou za viac ako milión eur (FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť