Streda 17. 04. 2024 20:41:08 | Meniny má Rudolf, Rudolfa

Kúpiť zlaté a strieborné peniaze, alebo držať tie papierové?

Čo hrozí našim úsporám? Niektorí finanční analytici považujú zlato na finančných trhoch za prežitok. Po kolapse niekoľkých amerických bánk a švajčiarskej Credit Siusse sa však zlato opäť stalo bezpečným prístavom.

Inzercia |22. marec 2023|14:08:54

Kam až stúpne cena zlata?

Zlato a drahé kovy nie sú pre uletených investorov, ktorí očakávajú razom obrovské zisky. Drahé kovy poskytujú ochranu v čase kríz, otrasov, vojnových konfliktov, v časoch aké prežívame, keď ceny stúpajú a spolu s tým hodnota peňazí klesá.

Prognózy najprv naznačovali, že cena zlata sa tohto roku vyšplhá až na 4000 dolárov z vlaňajších približne 1800 dolárov za uncu.

cesky_lev_2018_0.04oz_au_std_r.jpg

Reálnejšie odhady hovoria skôr o cene 2000 dolárov, možno mierne nad 2000. Pád renomovaných amerických bánk a slávnej švajčiarskej banky však zamiešal karty a zamotal hlavu nielen investorom, ale aj bežným občanom, ktorí sa začali (oprávnene) obávať o svoje peniaze v bankách.

Robert Kiyosak, analytik Wall street, ktorý v roku 2008 predpovedal krízu a pád banky Lehman Brothers, nedávno povedal: "Predpokladám, že Fed (Americká centrána banka) a FDIC (Americký garančný systém) budú znova tlačiť peniaze. FED a FDIC signalizujú, že prichádza hyperinflácia. Zlato a striebro budú mať tým pádom čoraz väčšiu hodnotu. Bankovky budú naopak slabnúť.“

Aj skeptickí finančníci, ktorí ešte nedávno ohŕňali nos nad „nemoderným“ zlatom a striebrom začínajú priznávať, že tieto komodity majú svoje miesto a predstavujú istotu, ktorá nezlyhala naprieč tisícročiami.

Mince z drahých kovov sú už celé tisícročia tá pravá tvrdá mena

Tolar 100 uncová averz.jpeg

Tolar 100 uncová reverz (002).jpeg

História, umelecké spracovanie, výnimočnosť, limitovaná séria, to všetko robí z mince hodnotnú ochranu pred infláciou. Platí toto – ak hodnota peňazí za posledný rok klesla v priemere o pätnásť percent, hodnota zlata v priemere o desať percent stúpla. A v poslednom období sa na chvíľu zlato a striebro doslova „zbláznili“, tak rýchlo rástli.

Prečo radšej strieborniak ako striebro?

Je to jednoduché. Ak opomenieme náboženskú a etickú stránku, položme si otázku:

Akú hodnotu by dnes malo Judášových tridsať strieborných?

Ak by sme dnes prepočítali váhu striebra „tridsiatich strieborných“ (s najväčšou pravdepodobnosťou išlo o týrsky polšekel z chrámov Jeruzalema), podľa ceny striebra by to bolo asi 63 Eur. Medzi zberateľmi sa dnes však jeden jediný polšekel ešte nedávno predával asi za 295 Eur, tridsať strieborných vo vtedajších minciach by malo hodnotu 8.820 Euro. Rozdiel je zrejmý – 63 Euro za striebro, ale 8.820 Euro za mince z tohto striebra.

Tak preto radšej strieborniak ako striebro! Radšej mincu ako samotný drahý kov.

(Mimochodom - Judáš tých tridsať strieborných pred svojou smrťou vrátil, ale pretože boli poškvrnené krvou nešli späť do chrámovej pokladnice. Kňazi za ne kúpili od hrnčiara pole, ktoré sa zmenilo na miesto pochovávania cudzincov.)

chramovadan polšekel_size700.jpg

Pozor na to od koho nakupujete zlaté tehličky a mince z drahých kovov!

V čase krízy vyvolanej pandémiou, ešte viac vojnou na Ukrajine a po kolapse renomovaných amerických a jednej švajčiarskej banky, sa aj na Slovensku vyrojili predajcovia a priekupníci s “báječnými “ ponukami “lacných” mincí z “drahých” kovov. Treba byť opatrný. A nie je to až také zložité. Najlepším ukazovateľom je to či je predajca aj výrobcom, či svoje mince, ktoré ponúka aj razí. Či to nie sú lacné napodobeniny, ktoré len pozlátil tenkou vrstvou zlata. Našťastie, na Slovensku pôsobia už firmy, ktoré svoje mince aj produkujú.

Česká mincovňa razí nielen zlaté a strieborné mince, ale aj všetky mince, ktorými sa platí v Českej republike.

Viete od koho nakupujete, že za svoje vlastné mince ručí a dokonca ich v prípade, že to potrebujete, dokáže od vás aj spätne kúpiť. Ak ich hodnota medzičasom stúpla, vykúpi ich dokonca drahšie ako vám ich predala, za aktuálnu cenu na trhu. Podstatné však je, že Česká mincovňa má príslušné certifikáty a licencie, ktoré vám zaručia, že mince vyrazené v Českej mincovni môžete stržniť kdekoľvek na svete, ak na to príde. Táto “konvertibilnosť” zlatých a strieborných mincí z Českej mincovne je v ťažkých časoch asi to najdôležitejšie prečo je rozumné vymeniť “zlé papierové” peniaze, ktoré strácajú na hodnote, za zlatý a strieborný poklad, ktorý vás v ťažkých časoch ochráni.

Čičmany Averz.jpeg

Zlaté a strieborné mince vedia nielen ochrániť, ale aj pomáhať.

Napríklad strieborná minca Dvojramenný kríž – Čičmany.

Čičmany obal vnútro.jpeg

Čičmany reverz.jpeg

Čičmany Averz.jpeg

Čičmany obal.jpeg

Rázovité Čičmany majú len okolo sto obyvateľov, napriek tomu sa stali symbolom celého Slovenska. Ich typické ornamenty sú proste nádherné. Aj preto ich nájdete na najvýznamnejšej investičnej minci Slovenský Orol a na samostatnej striebornej minci, ktorá je celá venovaná tomuto slovenskému unikátu.

Orol a Lev 2022 (002).jpeg

Orol 1kg.jpeg

Z jednej strany je strieborná minca slovenská – čičmianska, z druhej svetová, v nominálnej hodnote jedného dolára (NZD) a vďaka tomu akceptovaná na celom svete. Výťažok z predaja mince Dvojramenný kríž – Čičmany je určený na podporu rozvoja obce, pretože 100 obyvateľov na jej správu a ekonomický rozvoj jednoducho nie je dosť. Onedlho začne pomáhať podobným spôsobom ďalšia minca – Zlatá minca Banská Štiavnica – Morový stĺp.

Banská Štiavnica  reverz.jpeg

Banská Štiavnica averz (002).jpeg

Banská Štiavnica obal 1.jpeg

Po ničivom požiari to bude viac ako vítané.

Časy sa menia, zlato je isté!

A nemusíte vždy len chrániť svoje úspory, či investovať. Niekedy chcete niekomu proste urobiť radosť, kúpiť darček. K narodeninám, k promóciám, svadbe, či výročiu svadby, krstu, birmovke… chcete si urobiť radosť sami ak máte psa,..., medaila s jeho podobou je naveky. Zlatý dukát, alebo medailu môžete nechať ozdobiť venovaním. Alebo si nechajte vyrobiť svoju podobizeň a umiestniť ju na “vlastnú mincu”, alebo dukát. Budete ako britská kráľovná, alebo kráľ a vaše deti budú mať pamiatku na veky vekov. Je veľa možností ako na jednej strane rozumne vymeniť “zlé papierové peniaze” za dobré mince zo zlata a striebra, ktoré platia na celom svete a pritom sa dokonca pobaviť. Postarať sa o svoje peniaze tak nemusí byť len starosť a trápenie, ale aj radosť a zábava.

dukat_k_narodeniu_ditetata_ag_proof_ar - kópia.png

dukat_ku_krstu_au_proof_ar - kópia.png

Česká mincovňa na svojej stránke ponúka stovky možností. A ak sa človek stratí, je tu jej predajňa v Bratislave na Suchom mýte 1 kde sa môže o všetkom porozprávať s ľuďmi, ktorí sú vo svete zlata a striebra, mincí, dukátov a medailí doma.

Článok bol pripravený v spolupráci s Českou mincovňou.


Súvisiaci článok
Žilinským pamiatkarom sa v Rajeckej doline podarilo zachrániť viacero hodnotných nálezov
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť