Streda 01. 05. 2024 18:26:57

Žilinská univerzita v Žiline pokračuje vo vedeckovýskumnej činnosti v oblasti medicíny a umelej inteligencie

UNIZA je súčasťou projektu TEF-Health: Testing and Experimentation Facility for Health, v ktorom bude v rámci experimentálnych zariadení v zdravotníctve aplikovaná umelá inteligencia a robotika. Informovala o tom Adriana Valentovičová z Oddelenia pre medzinárodné vzťahy a marketing UNIZA. Foto: UNIZA

Juliana Krčulová|31. január 2023|12:03:41


Súvisiaci článok
Viaceré samosprávy vypnú večer na protest verejné osvetlenie
Čítajte viac >

Podľa slov Adriany Valentovičovej z Oddelenia pre medzinárodné vzťahy a marketing UNIZA, ide o päťročný projekt v hodnote takmer 60 miliónov eur, podaný v rámci výzvy DIGITAL – program EÚ pre digitálnu Európu.

„Slovenskými partnermi v projekte TEF–Health sú UNIZA, Univerzita Komenského v Bratislave, Slovenská technická univerzita v Bratislave, Univerzitná nemocnica v  Martine. Na čele celého konzorcia stojí jedna z najväčších európskych fakultných univerzitných nemocníc v Európe – Charité – Universitätsmedizin Berlin. Konzorcium projektu tvorí 38 partnerov z vedeckovýskumných univerzít, nemocníc a súkromných spoločností z viacerých štátov Európy,“ priblížila Valentovičová a ďalej uviedla, že v rámci riešenia projektu TEF-Health budú vytvorené fyzické testovacie centrá, v ktorých sa bude využívať AI a strojové učenie priamo s aplikáciou v medicíne:

306980261_499964378804648_2340765843235065730_n.jpg

„Podobne budú vytvorené aj virtuálne testovacie centrá, v ktorých sa budú architektúry neurónových sietí trénovať ešte pre uvedením do praxe. Efektívnosť a udržateľnosť systémov EÚ v oblasti zdravotnej starostlivosti zabezpečia štandardy pre ich testovanie a certifikáciu. Riešitelia sa budú taktiež venovať aj etike a právnym aspektom pri nasadzovaní AI v medicíne.“

Výskumný tím UNIZA bude podľa dostupných informácií pracovať s veľkým objemom dát, strojovým učením a špeciálnymi architektúrami neurónových sietí s hlbokým učením, ktoré umožní prepájať a nachádzať súvislosti medzi výsledkami analýz a klinickými štúdiami.

„Keď bude mať niekto záujem o otestovanie konkrétnej architektúry neurónovej siete na vlastných dátach, vieme mu s tým pomôcť. Taktiež si bude môcť rezervovať výpočtový čas na výpočtovom cloude a ladiť hyperparametre trénovanej architektúry neurónovej siete pre konkrétnu medicínsku aplikáciu. Bude to niečo ako služba pre masívnejšie rozšírenie procesov v klinickej praxi,“ povedal prof. Róbert Hudec z vedeckovýskumného tímu UNIZA.

301227736_482213107246442_1658262262184750281_n.jpg

Valentovičová ďalej uviedla, že dáta pomáhajú liečbe, biomedicínsky výskum vďaka nim napreduje a najnovšie poznatky sa dosiahnu rýchlejšie a efektívnejšie v prospech pacienta.

„UNIZA je súčasťou niekoľkých významných projektov v oblasti biomedicíny, vrátane prvej národnej biobanky na Slovensku (Digitálna biobanka) a APVV-21-0502 BrainWatch: Systém pre automatickú detekciu intrakraniálnych aneuryziem. Inovačné aktivity výskumníkov UNIZA pokračujú projektom TEF-Health aj v kontexte medzinárodnej spolupráce,“ dodala.


Súvisiaci článok
Cestujúci SAD, zbystrite pozornosť! Od 5. februára sa mení cestovný poriadok
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť