Štvrtok 25. 04. 2024 12:36:47 | Meniny má Marek

Odbor zdravotníctva žilinskej župy: „Nesúhlasíme so zaradením L. Mikuláša a Trstenej medzi nemocnice I. typu“

Odbor zdravotníctva úradu Žilinského samosprávneho kraja reaguje na informácie, ktoré vám aj Spravodajský portál SP 21 sprostredkoval v uplynulých dňoch. Podľa nich ministerstvo rozhodlo, že nemocnice v L. Mikuláši a Trstenej spadnú do nižšieho typu. Župa však tvrdí, že sa ešte o ničom nerozhodlo a bude bojovať. Prinášame vám jej stanovisko v plnom znení. FOTO: ŽSK/ O situácii v nemocniciach rokoval aj krízový štáb.

Michal Filek|24. november 2022|12:33:44


Súvisiaci článok
Riaditeľ nemocnice v Trstenej: Ak nás preradia, nemocnica zanikne. Budem držať hladovku!
Čítajte viac >

Vážení pacienti, podporovatelia našich nemocníc a verejnosť,

istotne ste v posledných dňoch zachytili niekoľko nových informácií k optimalizácii siete nemocníc (OSN) či už z televíznych médií alebo sociálnych sietí. Keďže ide o veľmi citlivú tému, ktorá stále nie je moc šťastne komunikovaná, rozhodli sme sa pridať vyjadrenie aj za nás, ako reakciu na skutočnosti, ktoré v médiách odzneli.

Na úvod by sme chceli ozrejmiť, čo to OSN je a čo pre nás znamená? OSN rieši vyhláška 316/2022 kde sú uvedené podmienky a pravidlá pre zaradenie nemocníc do jednotlivých kategórií. Zákon, ani vyhláška nepoznajú termíny komunitná nemocnica, regionálna nemocnica a pod. Podľa týchto pravidiel by malo vzniknúť 5 typov nemocní. Podľa podmienok, ktoré sú vo vyhláške určené sa naše nemocnice môžu stať buď nemocnicami I. typu alebo II. typu.

Vždy sme sa snažili a bojovali za to, aby sa naše nemocnice stali nemocnicou II. typu a stále v tom pokračujeme. To, že neprezentujeme nepotvrdené a schválené informácie, že nekričíme ako prvý v médiách a na sociálnych sieťach neznamená, že nepodnikáme žiadne kroky a opatrenia, aby sme tento cieľ dosiahli. Oficiálna a schválená kategorizácia nemocníc nebola doteraz vydaná a vedenie nemocníc neprevzalo žiadne stanovisko a rozhodnutia, ktoré by zaradili nemocnice medzi nemocnice I. typu. Postoj ŽSK sa nezmenil a stále nesúhlasíme so zaradením medzi nemocnice I. typu LNsP Lip. Mikuláš a HNsP Trstená

A čo to tie nemocnice I. a II. typu vlastne znamenajú?

V úvode reformy sa tvrdilo, že nemocnice I. typu budú poskytovať len následnú zdravotnú starostlivosť a z týchto nemocníc sa stanú tzv. „doliečováky“. Dnes je realita úplne iná. V prípade nemocníc I. typu sa bude môcť poskytovať akútna aj následná zdravotná starostlivosť ako aj jednodňová zdravotná starostlivosť. Rozdiel medzi nemocnicou I. a II. typu je najmä v počte a type „povinných oddelení“ ktoré nemocnica musí mať a v type výkonov ktoré sa budú môcť v nemocnici robiť.

Pri nemocnici I. typu bude môcť nemocnica disponovať programami, medzi ktorými sa nachádzajú aj naše súčasné oddelenia našich nemocníc:

  • urgentná medicína, traumatologický program, oftalmologický program (LNsP), ORL program, program brušnej chirurgie, urologický program (LNsP), gynekologický program, program internej medicíny, neinvazívny kardiovaskulárny program, program gastroenterológie a hepatológie, nefrologický program, program hematológie a transfuziológie, neurologický program( LNsP oddelenie, HNsP stacionár), psychiatrický program, pôrodnícky program, neonatologický program, program nemocničnej pediatrie, program pre rehabilitačnú, doliečovaciu a paliatívnu starostlivosť (HNsP).
  • s touto informáciou disponujú aj všetci primári našich oddelení a pracovísk, ktorí pripomienkovali vyhlášku č. 316/2022.

Nemocnica II. typu bude mať 34 povinných programov a 17 doplnkových, prípadne nepovinných program.

Z 34 povinných programov spĺňajú naše nemocnice (napríklad jedna z našich nemocníc má momentálne 14 programov a z doplnkových 4 programy). Vyhláška hovorí aj o ďalšom vývoji nemocníc na Slovensku. To, že by bola nemocnica na úvod zaradená do určitého typu neznamená, že takou ostane navždy. Raz za určité obdobie bude môcť každá nemocnica požiadať o prehodnotenie zaradenia do jednotlivého typu a nie je vylúčené, že z nemocnice I. typu sa stane nemocnica II. typu a naopak.

Pri hodnotení nemocníc a zaradení do jednotlivých kategórií sa okrem počtu oddelení a rozsahu výkonov berie do úvahy aj personálne zabezpečenie, materiálno-technické vybavenie, spádová oblasť regiónu, časová dostupnosť do zdravotníckeho zariadenia a spokojnosť pacientov a iné kritériá. Zatiaľ nie je nič potvrdené a nič sa nemení. Pokračujeme aj naďalej v rozvoji našich nemocníc, ale bez našich zdravotníkov a vás, našich pacientov a obyvateľov Žilinského kraja to nedokážeme. Nemocnice teraz potrebujú najmä dostatok zdravotníckeho personálu, aby sme udržali chod jednotlivých oddelení ako doteraz a mohli pomýšľať na ďalší rozvoj.

Nie všetky kroky, ktoré sa v tejto veci podnikajú sú verejné a chápeme, že emócie niekedy zohrávajú väčšiu úlohu pri konaní ľudí, hlavne, keď nám na nemocniciach záleží. Ďakujeme všetkým, ktorým naše nemocnice nie sú ľahostajné a chcú jej pomôcť posunúť sa správnym a pre naše regióny Horná Orava a Liptov potrebným smerom.


Súvisiaci článok
Petíciu za zachovanie nemocnice vo vyššej kategórii na Hornej Orave podpísalo viac ako 4300 ľudí
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť