Utorok 30. 04. 2024 08:34:48 | Meniny má Anastázia

Poznáte záhadného Turka, ktorý neprehral žiadnu šachovú hru?

Už v 18. storočí sa tento hoax rozšíril rýchlosťou blesku. A verili by ste tomu, že premyslenému podvodu dôverovali ľudia takmer 100 rokov? V tomto článku sa dozviete viac. FOTO: slate.com

Radka Kostánová|9. november 2022|18:30:17


Súvisiaci článok
Kaplnku nad Starým hradom poškodili. Vďaka dobrým ľuďom sa ju podarilo opraviť
Čítajte viac >

Turek, ktorý neprehral žiadnu šachovú hru bol mechanický stroj, ktorý v minulosti prezentovali jeho tvorcovia ako jednoduchý šachový automat. Bol taký skvelý, že porazil každého, kto mu prišiel do cesty. Aj takých skvelých hráčov, akými boli Napoleon Bonaparte a Benjamin Franklin.

Šachový automat mal podľa všetkého skonštruovať v roku 1771 Slovák. Po prvý raz bol prezentovaný na blízkom rakúskom zámku Schönbrunn, kde bola prítomná aj Mária Terézia.

Verejnosť dlho verila, že tento prístroj je inteligentnejší ako človek, pretože dokázal poraziť každého protivníka. Zarytých fanúšikov pohltil na desiatky rokov. Facebooková stránka Hoaxy a podvody - Polícia SR vo svojom príspevku napísala o veľkom odhalení tohto automatu.

„Až v roku 1857 americký šachový časopis The Chess Monthly odhalil, ako to so zázračným Turkom naozaj bolo. Vnútri skrinky, ktorú vidíte aj na obrázku, sa totiž schovával skutočný šachový majster. Ten sa premiestňoval zo strany na stranu tak, aby nikto neodhalil, že sa vo vnútri skrýva človek. Šachovú partičku hral tak, že si so sviečkou svietil na magnety, ktoré mu indikovali ťahy protivníka. „Automat“ ovládal plne zvnútra. Tomuto hoaxu uverili aj tí najväčší politici vtedajšej doby,“ informuje Polícia SR.

A prečo s tým polícia prišla až teraz?

V dnešnej dobe je dôležité dávať si extrémny pozor na to, komu a čomu veríme. Vďaka tomuto príkladu s turkom môžete vidieť, že hoaxy sú tu od nepamäti. Niektoré dokážu ovplyvňovať myslenie a potrápia hlavu aj tým najinteligentnejším ľuďom. Je nutné a dôležité poukazovať na ich nezmyselnosť, či na klamlivé výroky a lži, s ktorými sa spájajú.


Súvisiaci článok
Žilinská organizácia nezištne pomáha ľuďom bez domova. Pridajte sa!
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť