Piatok 17. 05. 2024 08:21:09 | Meniny má Gizela, Aneta

Kaplnku nad Starým hradom poškodili. Vďaka dobrým ľuďom sa ju podarilo opraviť

Na kaplnke, ktorá sa nachádza na turistickom chodníku na Chatu pod Suchým, niekto rozbil sklenenú výplň a poškodil sošku. Jej zúbožený stav si všimol turista, ktorému osud kaplnky nebol ľahostajný. Spolu s kamarátmi ju vrátili do pôvodného stavu. FOTO: archív M.I.

Michal Filek|8. november 2022|18:08:34


Súvisiaci článok
Neznámi páchatelia sa vlámali do skladu v Nezbudskej Lúčke! Dobrovoľníkom zo Starého hradu spôsobili škodu tisíc eur (FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

Kaplnka umiestnená na strome v lese nad Starým hradom utŕžila nedávno veľkú ranu. Jej sklenenú vitrínu niekto pravdepodobne rozbil kameňom a poškodil sošku Panny Márie, ktorá sa nachádzala vo vnútri. Jej zúbožený zjav však neostal dlho bez povšimnutia.

„Že je kaplnka rozbitá, sme zistili po ceste na Chatu pod Suchým, keďže patrím k častým návštevníkom. Myslím si, že bola rozbitá kameňom, teda sklenené dierka na nej boli rozbité a aj soška vo vnútri bola úplne zničená,“ opísal stav poškodenej kaplnky Milan Ilovský, ktorý sa podieľal na jej oprave.

Záchranná akcia

Keďže na tento smer chodí pravidelne, podľa jeho slov bola kaplnka v takomto stave niekoľko týždňov. „Mohla byť rozbitá tak mesiac, možno dva, tak som sa rozhodol, že nahovorím parťákov, čo občas spolu chodíme hore na chatu, že zhodíme vrátka na kaplnke, dáme to zaskliť a sošku Panny Márie kúpime novú,“ vysvetľuje.

Záchrancovia kaplnky nad Starým hradom: Milan Ilovský, Juraj Závodský, Tomáš Sokol a Tomáš Galo.

Keď bolo všetko pripravené na výmenu, partia kamarátov v zložení Milan Ilovský, Juraj Závodský, Tomáš Sokol a Tomáš Galo sa opäť vybrali na Chatu pod Suchým, aby po ceste opravili kaplnku.

„Nahodili sme vrátka, kaplnku zvnútra vyčistili od zbytkov skla, dali dnu sošku, ruženec, elektrickú sviečku, nejakú dekoráciu a kaplnku zatvorili,“ rozpráva.

Kaplnka bola v rozbitom stave niekoľko týždňov.

Zahmlená minulosť

Kaplnka tak vďaka nezištnosti a ochote dobrých ľudí opäť získala svoju pôvodnú podobu. Ako dlho je na tomto mieste, je ťažké vypátrať. Podľa obyvateľky Nezbudskej Lúčky pani Edity sa tu určite nachádza niekoľko desaťročí.

„Ja mám 63 rokov a ako malá som tam chodila so starkou zapáliť sviečku. Pravidelne sa o kaplnku staral pán Matejovký z Varína. Každú sobotu alebo nedeľu tam chodil dávať kvety. To si pamätám, lebo sa vždy pristavil a rozprával sa s rodičmi. Neviem však, pri akej príležitosti bola kaplnka umiestnená práve na tomto mieste. Či tam niekto zahynul cez vojnu, či keď sa tam pásli zvieratá... To sú len moje konšpirácie,“ skonštatovala pani Edita.

Ako ešte doplnila, kaplnku v minulosti aj niekto podpálil a taktiež vďaka ochote dobrých ľudí sa ju podarilo obnoviť.

Ak by ste chceli lesnú kaplnku osobne navštíviť, nájdete ju na červenom turistickom chodníku, ktorý vedie po hrebeni od Starého hradu až na Chatu pod Suchým. Vraj ju nemožno prehliadnuť.

Kaplnka pred a po oprave.

Súvisiaci článok
Pozor, zmena programu! Dušičkový výstup na hrad Hričov sa uskutoční v inom termíne
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť