Štvrtok 02. 05. 2024 19:41:02 | Meniny má Žigmund

Útulkáči v Liptovskom Mikuláši majú istý domov na ďalších osem rokov!

Opustení štvornohí chlpáči, ktorí prišli o svoj domov a skončili na ulici, nájdu aj najbližších osem rokov pomoc v útulku Očami PSA v Okoličnom. Mesto Liptovský Mikuláš im poskytne predĺženie nájomnej zmluvy za symbolické jedno euro ročne. Foto: Mesto Liptovský Mikuláš

Juliana Krčulová|3. október 2022|13:00:38


Súvisiaci článok
Ak poznáte majiteľa čierno-bieleho šteniatka, ozvite sa OZ Tulkáčik!
Čítajte viac >

Dobrovoľníci z útulku Očami PSA investovali do projektu veľa financií, ale aj času. Dnes sú radi, že majú istotu na ďalšie roky. Informovalo o tom mesto Liptovský Mikuláš na svojej oficiálnej internetovej stránke.

Najväčšou prioritou útulku je v súčasnosti, podľa Martiny Ratulovskej z občianskeho združenia Očami psa, vybudovanie sociálneho zázemia, ktoré im dodnes chýba. Do útulku preto plánujú zakúpiť kontajner so sociálnym zariadením:

„Potrebujeme myslieť konečne aj na seba a vytvoriť miesto, kde sa dokážeme najesť, uvariť si teplý čaj a zohriať sa. Momentálne fungujeme bez toho všetkého, bez sociálneho zariadenia, obedujeme na kolene pri psoch a niekedy je to neúnosné,“ vysvetlila Martina Ratulovská z občianskeho združenia Očami psa. V blízkej dobe ich čaká rovnako výmena viacerých kotercov, ktoré sú už podľa nej v dezolátnom stave: „To bude obrovská položka,“ doplnila.

293289280_418754276958323_8372852378316296214_n.jpg Foto: Facebook / Očami PSA

Dobrovoľníci sa snažia útulok neustále zveľaďovať, avšak sú limitovaní chýbajúcimi financiami. Z dostupných informácií sa dozvedáme, že útulok Očami PSA sa stará priemerne o šesťdesiat psov, ale rokmi sa toto číslo nestále zvyšuje, pretože počet vyhodených psíkov stúpa. Rovnako v období zdražovania pociťujú útulkáči nižší záujem o adopcie. Kapacitu majú podľa ich slov neustále naplnenú na maximum.

„Keď si jeden psík nájde domov v novej rodine, jeho miesto ihneď nahradí iný. Ľudia nevedia, čo bude a boja sa záväzku. Teraz sme mali také ťažšie obdobie, kedy k nám prišlo naraz veľa psíkov, tak sme bojovali. Dali sme výzvu a urýchlene sme budovali a zväčšovali kapacitu útulku. Nemôžeme ich nechať na ulici alebo v zlých podmienkach, to by sme asi ani jedna nespali,“ priblížila Ratulovská.

302502145_451429397024144_2221173333429106310_n.jpg Foto: Facebook / Očami PSA

Najväčšiu šancu na adopciu majú podľa dobrovoľníkov z útulku Očami PSA šteniatka, no v útulku majú niekoľko psov, ktorí tam vyrástli a nedostali šancu na život v rodine:

„Je to smutné, ale aj adopcia psa podlieha móde, niektoré psíky sú in a o niektoré nie je žiadny záujem. Dlhodobo sa stretávame s tým, že čierne a staré psíky to majú ťažšie. Ľudia si totiž vyberajú očami a nie srdcom,“ skonštatovala Ratulovská na oficiálnej stránke mesta Liptovský Mikuláš. Občianske združenie Očami psa je tu pre všetky zvieratá v celom okrese: „Náklady na krmivo a veterinárne ošetrenia sú mimoriadne vysoké, občianske združenie preto potrebuje pravidelnú pomoc. Bežní ľudia môžu pomôcť finančne, ale aj materiálne. Útulkáčom sa vždy hodia deky, uteráky, posteľná bielizeň, čistiace prostriedky, vrecia na odpad, hračky či granuly. Taktiež môžu prísť vyvenčiť psíkov, pomôcť s upratovaním kotercov alebo sa zapojiť do brigády,“ uzavrela Martina Ratulovská z občianskeho združenia Očami psa.


Súvisiaci článok
PREHĽAD: Viete, kto ide kandidovať za starostov v obciach v okrese Liptovský Mikuláš? (ČASŤ PRVÁ)
Čítajte viac >


Súvisiaci článok
PREHĽAD: Viete, kto ide kandidovať za starostov v obciach v okrese Liptovský Mikuláš? (ČASŤ DRUHÁ)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť