Sobota 07. 09. 2024 05:59:38 | Meniny má Marianna

Projekt výstavby a modernizácie trolejbusového depa v Žiline napreduje

Príprava projektovej dokumentácie pre výstavbu a modernizáciu trolejbusového depa v Žiline sa dostáva do fázy, kedy mesto Žilina a Dopravný podnik mesta Žiliny (DPMŽ) môžu požiadať o vydanie stavebného povolenia. TEXT: Vladimír Miškovčík, hovorca mesta Žilina FOTO: Facebook/Dopravný podnik mesta Žiliny

Tlačová správa|18. august 2022|13:01:27


Súvisiaci článok
Najviac peňazí v kampani zatiaľ minuli Slyško a Janckulík. V Žiline zase Fiabáne a Cibulka
Čítajte viac >

Cieľom projektu s názvom Projektová príprava – Výstavba a modernizácia údržbovej základne trolejbusov v Žiline je vypracovanie projektovej dokumentácie a k tomu prislúchajúca inžinierska činnosť potrebná pre prestavbu údržbovej základne trolejbusov a autobusov. Úspešnou realizáciou bude naplnený predpoklad pre dobudovanie a modernizáciu technickej základne na údržbu a opravu vozového parku mestskej hromadnej dopravy, ktorá sa nachádza na Kvačalovej ulici. Projekt na vypracovanie projektovej dokumentácie za približne 750-tisíc eur je z 95 % hradený z Európskych fondov.

Vďaka spolupráci Mestského úradu v Žiline, DPMŽ a zhotoviteľa, ktorí sa stretávajú na pravidelných poradách, bolo do dnešného dňa odovzdaných viacero stupňov projektovej dokumentácie. Konkrétne ide o dokumentáciu stavebného zámeru, meračských prác, stavebno-technického a inžiniersko-geologického prieskumu či dokumentáciu pre územné rozhodnutie.

„V najbližších dňoch obdržíme dokumentáciu pre stavebné povolenie, ktorá umožní požiadať o vydanie stavebného povolenia. Zároveň prebieha inžinierska činnosť k územnému konaniu, kde mesto očakáva vydanie územného rozhodnutia. Posledným krokom bude odovzdanie dokumentácie pre realizáciu stavby. Po ukončení projektu s predpokladom do konca novembra 2023 bude nasledovať realizačná fáza, kedy plánujeme spolu s DPMŽ spustiť výstavbu a modernizáciu údržbovej základne. Vďaka vypracovaniu projektovej dokumentácie tak bude možné pristúpiť k stavebným a technickým riešeniam, ktoré budú mať výrazne pozitívne vplyvy na fungovanie mestskej hromadnej dopravy,“ vysvetlil primátor Žiliny Peter Fiabáne.

Realizáciou projektu dôjde k výraznému zníženiu času údržby a skvalitneniu procesu opráv moderných typov trolejbusov a autobusov. Zlepšiť by sa zároveň mali pracovné podmienky servisných pracovníkov. Ďalším pozitívnym výsledkom by mala byť úspora energií a pohonných hmôt i predĺženie životnosti vozidiel MHD. V neposlednom rade sa zvýši kvalita cestovania pasažierov, nielen vyššou čistotou vozidiel, ale aj znížením ich poruchovosti.


Súvisiaci článok
Diaľnica na Kysuce stojí, lebo posudzujú jej ekonomickú návratnosť. Hrozí, že prídeme o miliardu z eurofondov. Nezbláznili sa?
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť