Nedeľa 15. 09. 2024 21:49:12 | Meniny má Jolana

Najviac peňazí v kampani zatiaľ minuli Slyško a Janckulík. V Žiline zase Fiabáne a Cibulka

Koľko peňazí získali kandidáti na svoju kampaň a koľko doteraz minuli? Kto zatiaľ investuje najviac? Na tieto otázky pred blížiacimi sa spojenými komunálnymi a krajskými voľbami dáva odpovede nový portál, ktorý vytvorila organizácia Transparency International Slovensko. FOTO: Facebook Komunálne a krajské voľby v Žiline

Michal Filek|18. august 2022|12:00:47

Portál umožňuje porovnanie kampaní aj na úrovni krajov a typu volieb. Každého kandidáta v grafoch si možno rozkliknúť a pozrieť aktuálne príjmy a výdavky, zostatok, počet darcov či link na transparentný účet.

Dáta zatiaľ nie sú kompletné - vychádzajú zo zoznamu transparentných účtov, ktoré majú MV SR bezodkladne nahlasovať kandidáti. Viacerí kandidáti si povinnosť dosiaľ nesplnili napriek intenzívnemu kampaňovaniu.

„Dáta sa aktualizujú každú hodinu až do volieb, postupne pribudnú aj ďalší kandidáti, ktorí si splnia zákonnú povinnosť. Na portáli zároveň zverejňujeme aj zistenia o problémoch v kampaniach a pripravujeme aj zhodnotenie ich transparentnosti,“ hovorí riaditeľ TIS Michal Piško.

Ako je to v Žilinskom kraji?

Portál umožňuje porovnať príjmy a výdavky kandidátov v jednotlivých krajoch. My sme sa, prirodzene, pozreli, ako sú na tom kandidáti v Žilinskom kraji.

Najviac peňazí na kampaň na svojom transparentnom účte doteraz vykazuje kandidát na župana Peter Slyško (HLAS). Jeho príjmy sú 30 000 eur a peniaze na účet vložila Katarína Slyšková. Výdavky vykazuje vo výške cca 28-tisíc eur.

sirka.jpg FOTO: Facebook Peter Slyško

Hneď za ním je jeho súper vo voľbách Igor Janckulík (KDH), ktorý vykazuje príjmy vo výške 25 000 eur a výdavky vo výške 21 600 eur. Sumou 20-tisíc eur mu na kampaň prispelo KDH, 5-tisíc si vložil sám.

janckulik.jpg FOTO: Facebook Igor Janckulík

Kandidát na primátora Žiliny Peter Fiabáne vykazuje k dnešnému dňu príjmy dokonca vo výške 36 000 eur, z ktorých doteraz minul 24 000 eur. Väčšinu peňazí, 35 000 eur, mu na účet vložila Anna Fiabánová.

fiabane.jpg FOTO: Facebook Peter Fiabáne - váš primátor

Jeho konkurent Peter Cibulka vykazuje k dnešnému dňu príjmy vo výške 17 000 eur a výdavky 10 000 eur. Samotný Cibulka si na svoj účet vložil len 80 eur. Ostatné prostriedky zbiera od rôznych súkromných darcov.

cibulka.jpg FOTO: Facebook Peter Cibulka - starám sa o Žilinu.

Ďalší v poradí je kandidát na primátora Martina Stanislav Thomka. Ten k dnešnému dňu vykazuje príjmy vo výške približne 10 000 eur a výdavky približne v rovnakej výške. Väčšinu peňazí si na účet vkladá sám.

thomka.jpg FOTO: Facebook Stanislav Thomka.

Takmer 10-tisíc eur získal na kampaň aj Ľubomír Kubáň z Ružomberka, pričom z nich doteraz minul asi len 3-tisíc eur. Polovicu z peňazí si na účet vložil sám, na druhú polovicu sa mu zložili rôzni darcovia.

V „rebríčku“ nasledujú ďalší kandidáti zo Žilinského kraja, ktorí vykazujú doterajšie príjmy nie vyššie, ako 2 500 eur.

Keďže TIS údaje aktualizuje každú hodinu, budeme portál sledovať a o najzaujímavejších zmenách vás budeme informovať.


Súvisiaci článok
Diaľnica na Kysuce stojí, lebo posudzujú jej ekonomickú návratnosť. Hrozí, že prídeme o miliardu z eurofondov. Nezbláznili sa?
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť