Utorok 30. 04. 2024 08:25:36 | Meniny má Anastázia

Mesto chce pod Lesoparkom plaváreň, Cibulka chránené územie. Podporilo ho už takmer 3 700 Žilinčanov, rozhodnú poslanci

Poslanci budú v pondelok schvaľovať aj návrh na vyhlásenie obecného chráneného územia Žilinský lesopark. Autorom je mestský poslanec Peter Cibulka. Návrh predkladá ako alternatívu k architektonickej súťaži vyhlásenej mestom Žilina, ktorá má, podľa neho, na tomto mieste za úlohu načrtnúť plaváreň. Ak poslanci chránené územie Žilinský lesopark schvália, výstavba plavárne by bola na tomto mieste zakázaná. Podľa Cibulku by sa zamedzilo aj zmene územného plánu na susedných súkromných pozemkoch. FOTO: Facebook Peter Cibulka

Michal Filek|18. jún 2022|11:00:10


Súvisiaci článok
Mesto Žilina vyhlásilo súťaž na Športovo – rekreačný areál Žilina – Chrasť
Čítajte viac >

„Na základe víťazného návrhu architektonickej súťaže by sa schvaľovala aj zmena územného plánu zóny – nie však iba na mestskom pozemku, ale aj na obrovských plochách v jeho okolí a v tesnej blízkosti lesoparku. Veľkú časť z tohto územia vlastnia, okrem iných súkromných vlastníkov, aj developeri. Napríklad aj Slovenská investičná a realitná spoločnosť (SIRS) G. Trabelssieho,“ tvrdí Cibulka.

Hovorca: Prebehne široká diskusia

„Výsledkom súťaže nie je dokumentácia na výstavbu, ani termíny výstavby. V súťaži navrhnuté riešenia budú po súťaži predstavené verejnosti na diskusiu. Verejná diskusia a výsledky ideovej súťaže budú jedným z podkladov pre obstaranie Územného plánu zóny (ÚPN-Z). Až ten určí podmienky prípadnej výstavby. A preto sa vôbec nedá hovoriť o plánovaných termínoch a investíciách,“ uviedol pre SP 21 hovorca mesta Vladimír Miškovčík.

Podľa neho nie je vylúčené ani to, že sa na časti pozemku vybuduje park, alebo venčovisko pre psov. Cieľom anonymnej ideovej súťaže podľa vraj je overiť rôzne prístupy k návrhu územia.

117139454_3111352482247215_3933563195866927676_n_015a4d45ba.jpg

Poskytnúť ochranu klenotu Žiliny

V pondelok 20. júna tak budú poslanci rozhodovať o návrhu Všeobecne záväzného nariadenia, ktorého cieľom je poskytnúť ochranu a lepšiu starostlivosť environmentálnemu klenotu Žiliny. Súčasťou navrhovaného územia je aj lúka nad Solinkami.

„Som presvedčený, že prijatie tohto návrhu by Žilinu posunulo vpred medzi moderné mestá, ktoré si uvedomujú, že klimatická kríza musí byť riešená aj na lokálnej úrovni,“ hovorí poslanec.

Návrh ako signatári podporili europoslanci Michal Wiezik, Martin Hojsík, autorka Bôrického parku Blanka Malá, významná urbanistka Ľudmila Priehodová a tisíce občanov. Petície za vytvorenie Obecného chráneného územia a zachovanie prírodného charakteru lúky nad Solinkami doteraz získali takmer 3700 podpisov.


Súvisiaci článok
Cibulka: Skutočným cieľom zámeru športovísk Chrasť je zvýšiť cenu pozemkov developerov
Čítajte viac >

Návrh športoviská nezakazuje, len haly a plavárne...

„Ochrana tejto lokality o rozlohe 88 hektárov spočíva najmä v stopke pre výstavbu a ničenie prírody. Okolo územia sa sťahuje developerská línia a je zrejmé, že tlaky budú narastať. Územný plán sa dá pomerne ľahko zmeniť, takáto ochrana nie. Lesopark však aj po prijatí VZN bude naďalej slúžiť na oddych, aktívny relax aj outdoorové športové aktivity,“ ozrejmil Cibulka.

Čo bude jeho súčasťou?

Kostru navrhovaného chráneného územia tvorí lesopark Chrasť - biocentrum miestneho významu, biocentrum Bôrik - cintorín a hvezdáreň a miestny biokoridor Všivák - svah za Solinkami - Chrasť a sčasti miestny biokoridor Všivák.

Jeho vyhlásenie zhodnocuje ideálnu polohu riešeného územia v rámci širších väzieb na existujúcu zástavbu, ktorá umožňuje priamy prístup obyvateľov zo štyroch mestských častí (Solinky, Vlčince, Rosinky, Bôrik) pre vyše 34 000 osôb.

Športoviská v exteriéri, zariadenia pre športovanie v prírode, bežecké trate, odpočinkové miesta, rekreačný mobiliár môžu byť umiestnené priamo v chránenom území vo vymedzených športovo-rekreačných zónach. Obmedzená bude len výstavba veľkokapacitných športových hál, krytých plavární alebo veľkokapacitných parkovísk.

zmensena.jpg Cibulkovi sú zelené témy blízke. FOTO: Facebook Peter Cibulka

Ak sa stane primátorom, bude to Cibulkova priorita

Komisia životného prostredia odporučila návrh schváliť. Naopak, komisia výstavby a územného plánovania nie.

„V prípade, že návrh nebude schválený, zriadenie chráneného územia a nastavenie novej organizácie starostlivosti o Žilinský lesopark bude jeden z mojich hlavných bodov v prípade môjho úspechu vo voľbách na primátora nášho mesta,“ uzavrel Peter Cibulka.


Súvisiaci článok
Fiabáneho chce vymeniť Cibulka. Pridajú sa aj Šuteková, Martinková, Kašša, Groma a Slota?
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť