Streda 01. 05. 2024 21:24:31

Cibulka: Skutočným cieľom zámeru športovísk Chrasť je zvýšiť cenu pozemkov developerov

Ako sme vás prednedávnom informovali, mesto Žilina vyhlásilo Súťaž na rekreačno-športový areál Chrasť, ktorý by mal vyrásť na tzv. lúke na Solinkách. Jeho ústrednú časť má tvoriť nová plaváreň. Mesto tvrdí, že súťaž je v súlade s územným plánom. Poslanec Peter Cibulka je však presvedčený, že mesto chce zmeniť územný plán zóny preto, aby niekoľkonásobne narástla hodnota pozemkov, ktoré tam vlastnia veľkí žilinskí developeri. Podobný názor má ja botanička Kveta Kicková, ktorá navyše tvrdí, že podmienky súťaže sú nastavené nekorektne a diskriminujú zelené riešenia. Proti zástavbe na lúke sa v petícii vyslovilo cez 3-tisíc Žilinčanov.

Michal Filek|11. marec 2022|12:14:03

Plaváreň, parkovací dom, park...

Športoviská by mali stáť na tzv. lúke na Solinkách, ktorú za 2,4 miliónov eur kúpil primátor Igor Choma. Mesto vyhlásilo verejnú anonymnú ideovo urbanisticko-krajinársku súťaž návrhov.

Vyhlasovateľ odporúča vo vymedzenom území situovať najmä: 1. plavecko-rekreačný areál (plaváreň s 25 metrovým 8 dráhovým bazénom so zázemím a s vonkajšími plochami – oddychovými zónami dimenzovaný pre 600 návštevníkov denne), 2. bežecké trasy, 3. rekreačné a pobytové plochy, 4. ihriská - športoviská pre rôzne vekové kategórie, 5. pobytové a piknikové lúky, 6. priestor pre voľný pohyb psov s cvičiskom, 7. pri návrhu územia je vhodné pamätať aj na zimnú rekreáciu obyvateľov, 8. do návrhu riešenia vhodne zapojiť Zaparovský potok ako prírodný vodný prvok v území.

Hovorca: Prebehne široká diskusia

„Výsledkom súťaže nie je dokumentácia na výstavbu, ani termíny výstavby. V súťaži navrhnuté riešenia budú po súťaži predstavené verejnosti na diskusiu. Verejná diskusia a výsledky ideovej súťaže budú jedným z podkladov pre obstaranie Územného plánu zóny (ÚPN-Z). Až ten určí podmienky prípadnej výstavby. A preto sa vôbec nedá hovoriť o plánovaných termínoch a investíciách,“ uviedol pre SP 21 hovorca mesta Vladimír Miškovčík.

Podľa hovorcu nie je vylúčené ani to, že sa na časti pozemku vybuduje park, alebo venčovisko pre psov. Cieľom anonymnej ideovej súťaže podľa vraj je overiť rôzne prístupy k návrhu územia.

„Takýto postup je súčasťou našej filozofie, predstaviť idey, názory a komunikovať o nich s ľuďmi. Všetko maximálne transparentne, nič sa nedeje skryte. Sme presvedčení, že s takýmto prístupom vieme ponúknuť obyvateľom celého mesta Žilina najlepšie riešenie,“ dodal Miškovčík.

36803945_1734894293226381_7129406443026907136_n.jpg Peter Cibulka dlhodobo bojuje proti zástavbe na lúke

Cibulka: Pomôže to iba developerom

Proti zástavbe lúky dlhodobo vystupuje poslanec Peter Cibulka. Petíciu, ktorú zostavil, podpísalo už viac ako 3 000 ľudí. Vyhlásenie tejto súťaže považuje za krok k ďalšej zástavbe na hranici lesoparku.

„V prvom rade táto posledná lúka pri Solinkách, ale aj Bôriku patrí občanom a tisíce sa ich v petícii vyjadrilo za zachovanie prírodného charakteru tejto lokality. Budeme predkladať aj návrh VZN, kde je lúka súčasťou chráneného Obecného územia Žilinský lesopark. Jej využitie je širokospektrálne a stačí ju málo upraviť a je to krásne a jedinečné prírodné miesto na vonkajší šport a rekreáciu. V dnešnej dobe sa už takéto miesta vyvažujú zlatom. Na lesopark sa razantne tlačí výstavba aj z druhej strany, teda zo strany Vlčiniec, som presvedčený, že ochrana lesoparku a jeho hraničných zón je záujem všetkých obyvateľov nášho mesta,“ uviedol pre SP 21 Cibulka.

Podľa neho však výstavba na tomto mieste, kde je zaznamenané riziko zosuvu pôdy, je zjavne nedôveryhodný zámer. Mestská plaváreň má totiž, podľa jeho slov, vysoký investičný dlho. Pre Cibulku je tým pádom nepochopiteľné, preto mesto neinvestuje tam, ale pripravuje zámer výstavby novej práve v tejto lokalite.

„V prípade, že by mesto malo po dobudovaní športovísk na halový šport ďalšie milióny, výstavbu plavárne treba nasmerovať do lokality, odkiaľ je momentálne nevýhodná dochádzková vzdialenosť k tej súčasnej, čiže niekde, kde budú mať jednoduchší prístup občania Závodia a Hájika a nebude to na zeleni.“

Ako však poslanec ďalej tvrdí, práve v tej zóne, kde vedenie mesta presadzuje architektonickú súťaž na plaváreň a iné stavebné objekty, majú, okrem spomínaného mestského pozemku, veľké parcely aj veľkí žilinskí developeri.

„Zmena územného plánu zóny, ktorá by vyplynula z tejto architektonickej súťaže, by zmenila územný plán zóny napríklad aj spoločnosti SIRS, ktorú vlastní G. Trabelssie. Ak sa postupne v ďalších krokoch tieto parcely pretransformujú na stavebné parcely, dôjde k niekoľkonásobnému nárastu ich pôvodnej ceny. Som presvedčený, že toto je skutočným zámerom týchto krokov, pretože inak nemajú žiadnu verejnú ani finančnú logiku,“ uzavrel Cibulka.

70163459_2364704706912000_6791920690434932736_n.jpg

Botanička: Súťaž je diskriminačná

Veľmi podobný názor pre SP 21 formulovala aj botanička Kveta Kicková, ktorá je predsedníčkou Občianskeho združenia Žilina – zelené mesto. Poslanci, keď hlasovali pred rokom o vyhlásení súťaže, tak hlasovali o súťaži, ktorá bude otvorená aj iným návrhom ako napríklad prírodný park a podobne. Tak im to pred hlasovaním prezentovalo aj vedenie mesta. Podmienky súťaže však teraz boli v realite podľa môjho názoru nastavené úplne nekorektne. Útvar hlavného architekta požiadavky na výsledný návrh oklieštil a prioritne úzko vymedzil na objekt plavárne s o 20% naddimenzovaným parkoviskom. Je pre mňa nepredstaviteľné, aby sa týmto spôsobom manipulovalo so súťažou, ktorá má byť ideovo slobodná a aby sa takto diskriminovali naozaj zelené riešenia, ktoré nemajú s týmto nastavením nádej zvíťaziť,“ myslí si Kicková.

A ako pripomína, výsledky súťaže majú byť zároveň podkladom pre zmenu územného plánu zóny v celej tejto lokalite. A to nie iba pre mestskú lúku, ale aj okolité súkromné pozemky vlastnené developermi.

„V petíciách sa už takmer 3000 obyvateľov vyslovilo za ochranu lúky pri Solinkách pred zástavbou a za chránené Obecné územie Žilinský lesopark. Podmienky súťaže však nereflektujú prioritnú ochranu zelene ani ekologickú krízu,“ uzavrela botanička. O reakciu sme požiadali aj mesto Žilina. Zatiaľ neodpovedali. Ak tak urobia, budeme vás informovať.


Súvisiaci článok
Mesto Žilina vyhlásilo súťaž na Športovo – rekreačný areál Žilina – Chrasť
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť