Nedeľa 28. 04. 2024 15:07:47 | Meniny má Jarmila

Diaľnica na Kysuciach je prioritou a dostane európske peniaze. Výstavbu to však výrazne nezrýchli

O urýchlení výstavby diaľnice D3 na Kyuciach, ktorej dokončenie je naplánované na rok 2029, rokovali v podnelok v K. N. Meste zástupcovia ministerstva dopravy, NDS, Európskej komisie, županka, starostovia a primátori z regiónu. Zúčastneným sa však nepodarilo výraznejším spôsobom skrátiť termín dokončenia, aj keď sa dohodli na riešeniach, ktoré výstavbu urýchlia aspoň čiastočne. Minister Doležal deklaroval, že Dé trojka je pre neho prioritou v najbližšom programovacom období a čerpať na ňu budú prostriedky z európskych fondov. FOTO: Printscreen youtub videa Ministerstva dopravy

Michal Filek|9. jún 2022|11:57:16


Súvisiaci článok
Duel SP 21: Grapa vs. Fabšík. Kysucká diaľnica je hanbou pre celé Slovensko!
Čítajte viac >

„Bavili sme sa o tom, ako akcelerovať výstavbu D3. Identifikovali sme 3 oblasti, kde by sme vedeli zrýchliť. Prvou je EIA. Identifikovali sme, že by sme vedeli teoreticky urýchliť proces tým, že by sme rozdelili štúdiu uskutočniteľnosti na dve časti. Kľúčový úsek je Žilina – K. N. Mesto a ten by sme vedeli týmto spôsobom urýchliť. A aj nová stavebná legislatíva by mohla priniesť urýchlenie jednotlivých procesov,“ povedal minister dopravy Andrej Doležal.

Županka Erika Jurinová ocenila najmä to, že európske peniaze určené pre infraštruktúrne projekty na Slovensku, budú nasmerované práve na D3 na Kysuciach. „Bolo pre nás dôležité počuť, že pre všetkých, vrátane ministerstva dopravy a Európskej komisie, je D3 prioritou,“ uviedla Jurinová. Primátor Krásna nad Kysucou Jozef Grapa je dlho aktívny aj v iniciatíve D3 pre Kysuce, ktorá je hlavným iniciátorom debát u urýchlení výstavby. „Toto rokovanie bolo konštruktívnejšie, ako tie predošlé. Je potešujúce, že prostriedky z EÚ sú vyčlenené na dostavbu D3. Žiaľ nepodarilo sa posunúť termíny, lebo termín ukončenia výstavby v roku 2029 je pre nás nevyhovujúci. Mrzí ma, že niektoré veci sa hýbu pomaly. Ak nebudú Kysuce urýchlene riešené, tak nás doprava zadusí, lebo už dnes majú problém investori s logistikou a situácia znemožňuje aj masívnejší prísun nových investorov. Dopravná situácia robí zo života veľký problém pre obyvateľov Kysúc,“ zhodnotil pre SP 21 Grapa.

O dôležitosti stretnutia vypovedajú dve rokovania, ktoré sa uskutočnili ešte pred hlavnou časťou. Minister Doležal totiž prišiel o hodinu skôr, aby sa stretol so svojimi podriadenými a zástupcami NDS. Na druhom poschodí v rovnakom čase zase prebiehalo stretnutie starostov, primátorov, ŽSK a iniciatívy D3 pre Kysuce.

Počas samotného stretnutia navrhol najvyšší predstaviteľ EK na Slovensku p. Šucha možnosť skrátenia procesu EIA.

Za iniciatívu D3 pre Kysuce Matej Fabšík navrhol rozdelenie štúdie realizovateľnosti po jednotlivých etapách diaľnice, čo by umožnilo urýchlené posúdenie najpotrebnejšieho úseku (ZA - KNM) na Útvare hodnoty za peniaze a taktiež by skrátilo prípravu o niekoľko mesiacov.

Oba návrhy boli akceptované zo strany ministra a zdá sa, že by mohli byť skutočnou pomocou v urýchlení prípravy a výstavby.

„Najdôležitejším záverom konferencie je zriadenie pracovnej skupiny, kde bude mať silné zastúpenie Európska komisia, iniciatíva D3 pre Kysuce aj samospráva a na mesačnej báze bude spolu s NDS a ministerstvom vyhodnocovať navrhnuté riešenia a tiež bude sledovať všetky míľniky, ktoré nás čakajú v najbližšej dobe. Obrovskou výzvou pre vládu bude tiež samotné financovanie, nakoľko po stretnutí je jasné, že európske fondy budú postačovať maximálne na dva z troch rozostavaných úsekov,“ uzavrel Matej Fabšík.

Reportáž zo stretnutia, ktorú spracovalo ministerstvo dopravy, si môžete pozrieť TU


Súvisiaci článok
Diaľnica je v nedohľadne. Iniciatíva D3 pre Kysuce predstaví návrh na urýchlenie jej výstavby
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť