Piatok 19. 04. 2024 15:45:38 | Meniny má Jela

Diaľnica je v nedohľadne. Iniciatíva D3 pre Kysuce predstaví návrh na urýchlenie jej výstavby

Najnovší harmonogram výstavby ciest hovorí v neprospech výstavby diaľnice na Kysuciach. Termín jej dokončenia posunuli až do roku 2030, preto iniciatíva D3 pre Kysuce opäť reaguje a na najbližšie stretnutie s Európskou komisiou a ministerstvom prichádza s vlastným návrhom riešenia. FOTO: Facebook D3 pre Európu

Michal Filek|3. jún 2022|11:09:06


Súvisiaci článok
Poslanci žilinskej župy vyzvali vládu na urýchlené dobudovanie diaľnice na Kysuciach
Čítajte viac >

Dokončenie severo-južného prepojenia Európy diaľnicou D3 patrí k najvýznamnejším spoločným projektom EÚ a Slovenska. Iniciatíva D3 pre Kysuce po protestoch, blokádach, petícii a množstve rokovaní s kompetentnými tento rok pokračovala jednaniami so zástupcami EK na Slovensku v prospech urýchlenia procesov prípravy a výstavby diaľnice D3.

„Výsledkom nášho snaženia je stretnutie zástupcov EK, ministerstva dopravy, samospráv a iniciatívy, ktoré sa bude konať v utorok 7. júna v K. N. Meste. Odsun výstavby diaľnice na roky 2027 – 2030 nie je pre región akceptovateľný, preto zástupcovia D3 pre Kysuce na tomto stretnutí predstavia návrhy v prospech urýchlenia procesov prípravy a výstavby diaľnice a budú o nich diskutovať so všetkými zúčastnenými stranami,“ uviedol člen iniciatívy D3 pre Kysuce a poslanec žilinskej župy Matej Fabšík.

Podľa primátora Krásna nad Kysucou a člena iniciatívy D3 pre Kysuce Jozefa Grapu by mal návrh rátať s využitím aj iných zdrojov na výstavbu diaľnice, ako sú len prostriedky z operačného programu doprava.

Už v pondelok 23. mája vyzvali poslanci žilinskej župy vládu na urýchlené dobudovanie diaľnice na Kysuciach.

„Žilinský samosprávny kraj vyzýva Vládu SR a príslušné ministerstvo, aby v snahe zabezpečenia mobility a hospodárskeho života v Žilinskom kraji, regióne Kysúc, čo najrýchlejšie pristúpili k plánovanej rekonštrukcii mostného objektu v Radoli, a tiež uskutočnili všetky potrebné kroky, ktoré zabezpečia obojsmernú premávku, a to aj v prípade neočakávaných, či havarijných situácií. Tiež aby podnikli všetky potrebné kroky k urýchlenému dobudovaniu chýbajúcich úsekov diaľnice európskeho koridoru D3 a eliminovali riziká ich financovania,“ naformuloval výzvu Matej Fabšík.


Súvisiaci článok
Kysucký úsek D3 je už rok v prevádzke. Ušetrí motoristom až 30 minút času
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť