Nedeľa 05. 05. 2024 21:35:34 | Meniny má Lesia, Lesana

Slávnostným vyvrcholením Roku odkazu štúrovcov 2022 bude kultúrne podujatie v Matici slovenskej v Martine

Najvýznamnejší štúrovci, ktorí tento rok oslavujú okrúhle výročia narodenia, sa v utorok 7. júna 2022 stanú stredobodom pozornosti v Martine. Pri príležitosti Roka odkazu štúrovcov 2022 si ich Matica slovenská uctí na slávnostnom kultúrnom podujatí vo svojej sídelnej budove a na Národnom cintoríne. Foto: Matica slovenská

Juliana Krčulová|23. máj 2022|11:46:20


Súvisiaci článok
Martin: Mesto,Matica slovenská a ECAV sa dohodli na obnove Memorandového námestia
Čítajte viac >

„Odkaz slávnej štúrovskej generácie je v slovenskom národe stále živý, veď plody jej práce a celoživotného úsilia využívame dodnes. Či už hovoríme o spisovnej slovenčine, národnej svojbytnosti a štátnej suverenite alebo dokonca vojenských historických tradíciách. Štúrovci v 19. storočí reprezentovali Slovákov v čase národnostného útlaku a tvrdých perzekúcií, keď za slová o zlepšení národnej, sociálnej a vzdelanostnej úrovne končili mnohé naše osobnosti vo väzení. Venovaním aktuálneho roka 2022 odkazu štúrovcov im prejavujeme vďaku aj za to, že ako moderný a emancipovaný národ Európy sme dosiahli život v slobodnej, samostatnej a demokratickej Slovenskej republike,“ povedal predseda Matice slovenskej, Marián Gešper, ktorý zároveň zdôraznil, že je dôležité, aby boli štúrovci neustále prítomní v povedomí každej nastupujúcej generácie.

plagát štúrovci Martin 7. jún 2022.jpg

Matičné kultúrne podujatie s názvom Štúrovci v súradniciach národných dejín sa podľa hovorkyne Matice slovenskej, Veroniky Grznárovej, začne o 11:00 hodine na nádvorí druhej historickej budovy Matice slovenskej v Martine. „Začiatok programu bude venovaný deťom a mladej generácii. Návštevníci si môžu prezrieť sídelnú budovu ustanovizne ako národnú kultúrnu pamiatku v rámci otvorených dverí od 12:00 do 14:00 hodiny. Vystavené budú originálne Stanovy Matice slovenskej z roku 1863, uchovávané v zdobenom obale, ktoré sú národnou kultúrnou pamiatkou. Pripravená bude aj vernisáž výstavy Odkaz štúrovskej generácie o 14:00 hodine. Nasledovať bude hlavný bod programu – slávnostné odhalenie busty Štefana Marka Daxnera o 14:30 hodine v aleji národných dejateľov na nádvorí. Následne sa zhromaždenie presunie v alegorickom sprievode mestom na Národný cintorín, kde delegácie z obcí pôvodu štúrovcov položia vence na ich hroby pri príležitostí dvojstého výročia ich narodenia,“ priblížila program nadchádzajúceho podujatia hovorkyňa Matice slovenskej, Veronika Grznárová.

program štúrovci Martin 7. jún 2022.jpg


Súvisiaci článok
Manažér logistiky kníhkupectva Martinus: Kniha je pre nás viac ako tovar (FOTO + VIDEO)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť