Sobota 18. 05. 2024 17:12:47 | Meniny má Viola

Nepodceňujte hygienu rúk. Na jej dôležitosť upozorňuje medzinárodný deň, návyk treba pestovať od mala

Iste si pamätáte na svoje prvé dni v škôlke či v podobných zariadeniach. Vychovávateľky a ďalšie kompetentné osoby sa starali o vás a vašich rovesníkov. Smerovanie k hygienickým návykom bolo na dennom poriadku. V domácnostiach však mohla byť situácia odlišná. Takým návykom je nepochybne aj hygiena vlastných rúk. Vedeli ste o tom, že táto činnosť si vyslúžila aj svoj medzinárodný deň? Jeho význam je vo viacerých oblastiach, no podstatné je tento návyk vypestovať už v mladosti.

Michal Szentivanyi|5. máj 2024|09:00:01

Ilustračné foto. Zdroj: Koláž/Žilina SP21, freepik.com

Súvisiaci článok
Zaočkovanosť na Slovensku klesá. Je tu možnosť spojiť sily počas Európskeho imunizačného týždňa
Čítajte viac >

O tom, že už v najútlejšom detstve si osvojujeme dôležité návyky, ktoré si nesieme so sebou do dospelosti a ďalej ich vštepujeme našim deťom, hovorí aj Úrad verejného zdravotníctva. Ten upriamuje pozornosť na medzinárodný deň hygieny rúk. Umývanie rúk je stále najjednoduchší a pritom veľmi účinný spôsob, ako chrániť svoje zdravie a brániť šíreniu infekčných ochorení. Práve v predškolskom veku si dieťa vytvára hygienické návyky pre celý svoj život.

Niekedy ani netušíme, čoho všetkého sa denne dotýkame

„Denne sa dotkneme množstva povrchov, ako sú kľučky, držadlá v autobusoch, rúčky nákupných košíkov a vozíkov, mobilné telefóny, tlačidlá vo výťahu. Berieme do rúk množstvo predmetov, nevedomky sa popritom dotýkame vlastnej tváre. To všetko vytvára cestu, ktorou sa môžu šíriť nákazy a správne umývanie rúk je cestou, ako toto šírenie obmedziť,” pripomína hlavná hygienička Slovenskej republiky Tatiana Červeňová.

hygiena rúk 2024 .png Zdroj: uvzsr.sk

Dôležitosť hygieny musí byť vštepovaná ešte v predškolskom veku

Podľa Červeňovej je dôležitý práve predškoský vek, kedy malé deti trávia väčšinu dní v úzkom kontakte s rovesníkmi a práve tu dochádza k šíreniu infekčných ochorení typických pre detské kolektívy. Preto je mimoriadne dôležité, aby pedagógovia dbali na správne a najmä časté umývanie rúk u detí. Prevádzkovatelia by tiež mali venovať pozornosť aj dôkladnej hygiene všetkých povrchov v predškolskom zariadení. Spoločným cieľom by mala byť ochrana zdravia detí.

Deti by sa mali naučiť, že nie je dôležité vedieť iba to, ako si majú umývať ruky, ale aj ako často a kedy:

  • Keď sú ruky viditeľne špinavé
  • Po návšteve toalety
  • Po hraní vonku
  • Pred jedlom
  • Pri príchode domov
  • Po smrkaní

2148602188.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Pri zanedbávaní hygieny rúk na ľudí striehnu rôzne ochorenia od hepatitídy typu A, cez veľmi aktuálny norovírus až po infekčnú mononukleózu. Netreba opomenúť ani akútne gastroenteritídy, ktoré sa týkajú tráviacich ťažkostí a prenášajú sa rotavírusmi.

Skloňuje sa tiež, pre niektorých neznáma, piata choroba. Je to často sa vyskytujúca infekcia, najmä u školských detí a ide o ľahko prebiehajúce ochorenie bez horúčky, ktoré začína mierne zvýšenou teplotou a bolesťami hlavy. O niekoľko dní sa objavuje motýľovitá vyrážka na tvári, pričom u dospelých chýba, neskôr na končatinách. Častý je výskyt v kolektívoch, možný aj v malých epidémiách. Pôvodcom nákazy je Parvovírus B 19, prameňom nákazy je človek a k prenosu dochádza vzdušnou cestou pri priamom kontakte s chorým. Dôležitú úlohu v prevencii zohráva dodržiavanie zásad osobnej hygieny. Parvovírus patrí k environmentálne odolným vírusom, na povrchoch môže prežívať aj niekoľko mesiacov.


Súvisiaci článok
Viete, čo všetko ste pili vlani? Veľký prieskum pitnej vody, nájdete v nej liečivá aj mikroorganizmy
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť