Streda 27. 03. 2024 21:26:17 | Meniny má Alena

Manažér logistiky kníhkupectva Martinus: Kniha je pre nás viac ako tovar (FOTO + VIDEO)

Nazreli sme do centrály jedného z najväčších internetových kníhkupectiev na Slovensku, ktoré na sklonku minulého roka premiestnilo svoje sídlo, centrálu aj logistický sklad do vynovených a väčších priestorov rodného mesta. Knihomoli už vedia, že hovoríme o kníhkupectve Martinus. Rozprávali sme sa s manažérom logistiky, Radovanom Ščibranym, ako prebieha presun niekoľkých tisícok kníh alebo akú cestu absolvuje knižka od prvotného prijatia až po doručenie k zákazníkovi. V našom videu vám ukážeme aj zábery z Tajomnej záhrady, Sherlockovej obývačky alebo Kaviarne u Troch metiel, ktoré sa nachádzajú v martinskej centrále kníhkupectva Martinus. Foto a video: Juliana Krčulová, SP 21

Juliana Krčulová|26. apríl 2022|09:15:37

„Samotné sťahovanie sa odohralo koncom septembra minulého roku, pričom sme sa zo všetkých síl snažili presťahovať ešte pred vianočnou sezónou. Súhrou dlhej prípravy a pevných nervov sa nám to podarilo včas. Musíme pochváliť aj developera, ktorý dotiahol veci v spolupráci s nami, dá sa povedať, včas, takže sme už úvodom augusta mali hrubé kontúry priestoru a takzvaný early access. Mohli sme si montovať prvé technológie, ale musím povedať, že sme až do momentu sťahovania, fungovali v starých priestoroch bývalého kina Mladosť. Išli sme, dá sa povedať, zo zabehnutej prevádzky, v priebehu víkendu, do inej zabehnutej prevádzky, čo pre nás predstavovalo veľkú operáciu, kedy sme napozývali aj kolegov z celej firmy, ktorí ochotne všetci pomáhali. Podarilo sa nám teda od piatka poobede do zhruba soboty večer už mať presťahovaných väčšinu regálov, kníh a iného tovaru, ideálne tak, aby si zákazníci nič nevšimli, a keď sme v pondelok začali znova expedovať, tak už to bolo v nových priestoroch. Spätne na to spomíname radi, že sa to takto podarilo, aj keď starostí a vrások sme mali nemálo tie týždne a mesiace pred ním. Môžem ale povedať, že je to pekná spomienka, asi celoživotná, ale nechcel by to človek opakovať viac rokov po sebe,“ zaspomínal na septembrové sťahovanie s úsmevom manažér logistiky kníhkupectva Martinus, Radovan Ščibrany.

IMG-3637.jpg

IMG-3638.jpg

DSC_0039.jpg

DSC_0042.jpg

DSC_0002.jpg

V našom rozhovore nám ďalej prezradil, čo sa deje bezprostredne s knižkou, ktorá dorazí do martinskej centrály. „Prichádzajú k nám knižky od dodávateľov, či už sú to distribútori, alebo priamo vydavatelia, vstupujú k nám do budovy v zóne príjmu, kde tovar spracujeme, posúdime, nahráme k nemu potrebné doklady a tým začína, primárne knižka, svoju cestu u nás. Knižky tvoria drvivú väčšinu, nazvem to v tomto kontexte, tovaru, aj keď to je pre nás ďaleko viac ako tovar, ale okrem knižiek skladujeme a predávame aj spoločenské hry, hudbu, audioknihy, ktoré tvoria ďalšiu skupinu tovaru, ktorá k nám rovnako vstupuje. Potom, čo vstúpi knižka do budovy a absolvuje zónu príjmu a nahratie, prijatie do systému, tak kolegovia knižku odtransportujú, prenesú na sklad, ktorý máme rozdelený na viacero zón v závislosti od toho, aká je predpokladaná obrátka alebo ako dlho sa daná knižka u nás zdrží. Bestsellery alebo knižky, ktoré idú na odbyt viac sú skladované vo väčších, paletových množstvách, tie idú do rýchlej zóny a tie menšie zásoby, teda knižky, ktoré sa u nás buď zdržia dlhšie, alebo z nich máme menšiu zásobu, tak tie potom putujú do takzvaných kusovkových políc, ktoré sú umiestnené ďalej od zóny expedície. Akonáhle sa knižka umiestni do police, tak v zásade čaká na to, kým si ju zákazník objedná,“ opísal Ščibrany príbeh každej prijatej knižky v martinskej centrále obľúbeného kníhkupectva.

DSC_0004.jpg

DSC_0005.jpg

DSC_0006.jpg

DSC_0007.jpg

V martinskej centrále Martinusu, okrem niekoľkých desiatok tisíc kníh, nachádzame aj kancelárske priestory, jedáleň a rôzne zasadačky, ktoré zaujmú nielen svojimi názvami. Náš rozhovor sme s manažérom logistiky pripravovali v jednej z nich s názvom Sherlockova obývačka. „Zasadačky sú tematicky ladené podľa knižných motívov, okrem Sherlocka máme ďalšiu zasadačku, ktorú voláme Alica v krajine zázrakov a ďalšiu Tajomná záhrada. Snažíme sa tu vždy pracovať aj s tým, ako sa človek v tom priestore cíti a okrem týchto zasadačiek, kancelárií je tu aj viacero rozptylových plôch, kde kolegovia môžu, či už pracovať niekde odčlenene od kancelárie, alebo si môžu oddýchnuť, dať si kávu, dať si spoločné kino. Dobudovávame aj posilňovňu, nie všetko je tu zatiaľ stopercentne hotové, ale asi ani nikdy nebude, lebo vždy budeme chcieť niečo vylepšovať. Okrem našej spoločnej veľkej jedálne môžem ešte spomenúť aj logistickú kuchynku, ktorú majú kolegovia hneď po ruke, aby nemuseli merať cestu do veľkej jedálne,“ ozrejmil Ščibrany a v našom rozhovore ďalej spomenul aj plány na vylepšenie exteriéru centrálnej budovy Martinusu, ktorá sídli v areáli niekdajších Závodov ťažkého strojárstva, kde sa podľa dostupných informácií kedysi vyrábali tanky.

DSC_0025.jpg

DSC_0027.jpg

DSC_0035.jpg

DSC_0043.jpg

DSC_0048.jpg

DSC_0057.jpg

Radovan Ščibrany nám v našom rozhovore ďalej upresnil, koľko námahy, snahy a v prvom rade lásky sa podpísalo pod vynovené priestory sídla, centrály a logistického skladu kníhkupectva Martinus, opísal nám vypätú predvianočnú atmosféru, ktorá v sklade panuje už od začiatku septembra a načrtol aj výhľady kníhkupectva do ďalších období.


Súvisiaci článok
Peter Čaplický našiel námet na svoju rozprávkovú knižku až v ďalekej Číne (FOTO + VIDEO)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť