Streda 24. 04. 2024 11:52:06 | Meniny má Juraj

Ako žijú ľudia v Predmieri: Chystajú rekonštrukciu škôlky, jubileum oslávia futbalisti, Predmierčanka vydáva nové CD

Predmier je malebná dedinka v okrese Bytča a je tiež rodiskom Jozefa Ignáca Bajzu, ktorý napísal prvý román v slovenskom jazyku: René mládenca, príhody a skúsenosti. Dnes je Predmier stále kultúrnou obcou, ktorej dominuje dychová hudba Predmierčanka, ale žije tiež športom, najmä futbalom. Stretli sme sa so starostom Štefanom Klusom, ktorý nám porozprával o tom, čo plánujú v nasledujúcom období.

Michal Filek|17. máj 2022|10:04:14


Súvisiaci článok
Ako žijú ľudia v Štiavniku? Prijali utečencov a dokončujú kultúrny dom
Čítajte viac >

Osvetlenie urobili, na rade je škôlka

„Minulý rok sme spravili osvetlenie na cintoríne a tiež rekonštrukciu chodníkov. Je to len začiatok, bude treba ešte urobiť nové oplotenie. Chceli by sme ešte tento rok spraviť osvetlenie športového areálu, ak nám to dovolí rozpočet. Robiť sa malo spolu s osvetlením cintorína, ale museli sme to rozdeliť. Tiež v spolupráci s firmou Dhoolandia budeme rozširovať detské a workoutové ihriská,“ začal svoje rozprávanie starosta.

Najväčšou výzvou na nasledujúce obdobie však pre vedenie obce bude rozšírenie materskej školy. Verejné obstarávanie chcú spustiť už onedlho, v súlade s projektom, na ktorý dostali v roku 2019 aj financie od štátu. Aj keď im súčasná inflácia a s ňou spojené zvyšovanie cien stavebných materiálov, nehrá príliš do karát.

„Navýšenie ceny pri rekonštrukcii MŠ je skoro 40-tisíc eur. Ale musíme to urobiť. Teraz je obdobie podávania prihlášok do škôlky. Máme tam skoro 30 žiadostí a prijať môžeme 10 detí. Preto sa detské jasle snažíme pretransformovať na materskú školu, kde by vznikol priestor pre 15 detí. Veľa sa k nám hlásia aj z okolitých obcí. Riaditeľka je skúsená a škôlka má dobré meno,“ hovorí Klus.

Základná škola v obci je spoločná aj pre obec Maršová-Rašov a navštevuje ju takmer 200 detí. Je veľmi dobre vybavená, má veľkú telocvičňu, v ktorej hrávajú prvoligové zápasy aj bytčianske hádzanárky. Spoločnosť Dhoolandia, ktorá v Predmieri pôsobí, vybavila jednu triedu v škole počítačmi. Firma tiež pomohla zrekonštruovať obecný úrad.

V obci stavia byty súkromný investor. Starosta preto nad obecnými bytmi neuvažuje. Aj keď je o bývanie v Predmieri záujem. Pätnásť bytov bolo predaných do týždňa. Ďalšie dve bytovky má investor postaviť.

„Obec Predmier je veľmi pokojná. Je tu železničná stanica, chodia autobusy. Do Bytče je 5 km, do Považskej Bystrice 11 km a do Žiliny 20 km, čo je vynikajúca poloha. V lete je možnosť kúpania na štrkoviskách,“ prezrádza starosta.

Futbalisti žnú úspechy, hasiči pomáhajú

Najväčšiu tradíciu spomedzi športov má v obci futbal. Futbalový klub bude mať 105 rokov. „Bude aj oslava. Rozpracovanú máme účasť našich odchovancov, resp. hráčov s koreňmi u nás. Pavol Bajza chytá momentálne v Slovácku, predtým bol v Parme, Martin Dúbravka má otca z Predmiera. Máme od nich prisľúbené veci do tomboly. František Smák chytá v Poľsku, jeho otec tiež pochádza z Predmiera,“ kuje plán oslavy starosta.

Muži FK Predmier hrajú 5. ligu, žiaci a dorastenci v 3. lige. „Pred 10 rokmi sme vytvorili spoluprácu s okolitými obcami Hrabové, Jablonové, Súľov, kde nemali dorastenecké družstvá a chlapci chodia k nám. Dorastenci hrajú s Čadcou, Bytčou, Kováčovou. Futbal je dlhodobo na dobrej úrovni. V A-tíme sú takmer všetci odchovanci.“

Aktívni sú aj hasiči, ktorí sa zúčastňujú Severoslovenskej hasičskej ligy, ktorej finále býva práve v Predmieri. Aj tento rok v auguste by tu mala byť. Pod vedením Moniky Minárikovej odvádzajú hasiči penzum práce aj pre obec.

13475005_906285436160969_1101409973754643807_o.jpg


Súvisiaci článok
Ako žijú ľudia v Nededzi: Chystajú renováciu námestia. Obľúbený je futbal a ďalšie športy. Kultúra pobeží na plné obrátky
Čítajte viac >

Kultúre dominuje Predmierčanka a slávny spisovateľ

V kultúrnej oblasti dominuje dychová hudba Predmierčanka. Onedlho bude vydávať nové CD, takže sú všetci v očakávaní. V poslednú augustovú nedeľu s novým repertoárom vystúpia aj pre verejnosť.

Orkiestry2016_67.jpg

V pláne má starosta aj oslavu dňa detí. Prísť by mal medzi ne kúzelník, divadielko a bude aj hudobné vystúpenie a športové hry.

Bohužiaľ, azda to jediné, čo Predmieru chýba, je kultúrny dom. Starosta sa zastrája, že sa ho azda v budúcnosti postaviť podarí. „Máme tiež podaný projekt na obnovu busty Jozefa Ignáca Bajzu. Chcel by som jeho rodný dom tento rok dať do poriadku. Obec ho odkúpila a začali sme ho prerábať. Spravili sme strechu, máme spravený prieskum trhu a mali by sme začať s vnútornou rekonštrukciou. Chceli by sme tam zriadiť pamätnú izbu a v zadnej časti výstavu miestnej poľnohospodárskej techniky,“ dokončil starosta Štefan Klus.


Súvisiaci článok
Ako žijú ľudia v Radoli: Opravujú chodníky a autobusové zastávky. Vychovávajú úspešné florbalistky (VIDEO)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť