Sobota 27. 04. 2024 03:01:00 | Meniny má Jaroslav

Ako žijú ľudia v Nededzi: Chystajú renováciu námestia. Obľúbený je futbal a ďalšie športy. Kultúra pobeží na plné obrátky

Nededza pripravuje veľkú investičnú akciu, ktorá celkom zmení charakter obce. Chystá sa totiž zmodernizovať a prebudovať svoje centrum. Projekt vznikol formou anonymnej súťaže architektov a realizovaný bude na budúci rok. Okrem toho sú obyvatelia aktívni v športe a chystá sa aj množstvo kultúrnych akcií. Hovorili sme so starostom Petrom Vajdom.

Michal Filek|3. máj 2022|10:01:30


Súvisiaci článok
Ako žijú ľudia v Makove: Stavajú byty a sústredia sa na cesty. Je to aj lyžiarsky raj
Čítajte viac >

Námestie im budú závidieť

„Architektom sme dali naše vízie, ako by sme si projekt predstavovali a potom prebehla anonymná súťaž, ktorú posudzovali ôsmi renomovaní architekti zo Žilinského kraja,“ rozhovoril sa pre SP 21 o projekte starosta.

Do projektu je zahrnutý aj kaštieľ, ktorý nedávno zrekonštruovali a minulý rok skolaudovali. Dnes je pripravený na využitie a rozhodujú, čo všetko v ňom bude.

„Kaštieľ pochádza z polovice 16. storočia a postavila ho rodina Pongrácovcov. Obec ho od súkromníka kúpila v roku 2011. Na druhom podlaží by sme chceli vytvoriť reprezentatívnu knižnicu, ktorej súčasťou bude aj izba histórie obce. V nej by mala byť časť venovaná Pongrácovcom. Podarilo sa nám totiž získať od potomkov z Maďarska ich starožitnosti. Pred tromi rokmi, teda v čase, kedy sme kaštieľ rekonštruovali, tu boli na výlete. A boli nadšení z rekonštrukcie, v ktorú už ani nedúfali. Prisľúbili nám artefakty, ktoré majú po predkoch a tak sa aj stalo,“ hovorí Vajda.

V kaštieli sú tri krásne klenbové miestnosti z kameňa, ktoré budú mať rôzne využitie. Plánujú tu zriadiť aj cukráreň, alebo reštauráciu. Uvažujú aj o malom pivovare. Pivničné priestory sú zase predurčené na kultúrne, či spoločenské využitie.

Súčasťou nového centra obce bude aj kostol, ktorý je z dvoch tretín nanovo postavený hneď v areáli kaštieľa. Ďalej sem bude patriť obecný úrad, kultúrny dom a materská škola.

„Kultúrny dom chceme pristaviť a rozšíriť do záhrady. Obecný úrad by sme chceli rozšíriť nadstavbou. Na námestí bude verejný priestor, fontánka a sedenie a zeleň. Bude to výkladná skriňa našej obce,“ ozrejmuje starosta.

Momentálne sú vo fáze spracovávanie projektovej dokumentácia pre územné rozhodnutie, nasledovať bude stavebné konanie. Ak sa podarí do konca roka vybaviť stavebné povolenie, tak budúci rok sa plánujú pustiť do realizácie.

Financovať projekt budú z vlastných zdrojov a z úveru. „Niečo šetríme, ale máme ponuky aj z bánk, že sa vieme rozprávať aj o dobrom úvere. Zatiaľ žiadny nemáme. Postupne by sme to vedeli splatiť do 5 – 7 rokov.“

Bezpečnosť

V Nededzi silno dbajú aj na bezpečnosť v doprave. Pri vstupe od Gbelian vybudovali veľkú časť chodníka a tento rok ho napoja na Ulicu Potočnú. Pripravujú projektovú dokumentáciu. Rovnako aj v smere na Žilinu plánujú opraviť starý chodník, kde by sa tiež mala výrazne zvýšiť bezpečnosť. Premávka vozidiel v obci totiž hustne, pretože susedná obec Kotrčina Lúčka sa rozvíja.

Tretí rok už čakajú cez MAS Terchovská dolina financie na rekonštrukciu strechy na šatniach na futbalovom štadióne. „Už pred tromi rokmi bolo verejné obstarávanie, ale ceny sú už dnes úplne inde. Všetko to strašne dlho trvá. Preto majú obce a mestá problém vôbec sa zapojiť do eurofondových výziev. Treba ich rozhodne zjednodušiť a zrýchliť,“ povzdychol si Peter Vajda.

Šport

Nededzkí futbalisti úspešne hrajú v 1. trieda ObFZ Žilina. Ešte lepšia je však mládež. Dorastenci, aj žiaci pôsobia v rámci Futbalovej akadémie UNITED v 3. lige. Akadémiu vybudovali spoločne s Gbeľanmi a Kotrčinou Lúčka. A z výsledkov je zrejme, že projekt má zmysel. „Aj keď na to treba trošku viac peňazí, ako keby hrali len v rámci okresu. Veď dorastenci cestujú, napríklad, aj do Kováčovej. Ale spoločne sa na to skladáme. Využívajú aj náš autobus.“

V Nededzi majú aj dve stolnotenisové družstvá, ktoré využívajú zase sálu v Kultúrnom dome. Dvakrát do týždňa sa občania stretávajú na jumpingu. Majú tiež šachový a turistický oddiel.

„Futbal v obci, ktorá má 1 100 obyvateľov, však má najväčšiu históriu a teší sa najväčšej obľube. Ja sám som celý život futbal hrával, od žiakov, až po mužov som pôsobil v Nededzi, a okrem toho aj vo Frýdku-Místku, alebo Pezinku. Preto mám k nemu, a každému športu v obci, kladný vzťah. Keby sme šport nepodporovali, utrpela by značná časť občanov, a najmä deti,“ priznáva starosta.

K založeniu akadémie, spolu so susednými obcami, ich viedla spoločná história základnej školy. „Už 70 rokov je škola v Gbeľanoch spoločná aj pre Nededzu a Kotrčinu Lúčku. Je veľká, aj čo do počtu žiakov. Dokonca je podľa hodnotenia desiatou najlepšou základnou školou v Žilinskom kraji. Je nadstavená, zmodernizovaná, vždy tam boli kvalitní učitelia a veľký pedagogický zbor.“

Kultúra

V čase pandémie mala kultúra dva roky prakticky prestávku. Teraz sú však aj v Nededzi odhodlaní dohnať, čo sa dá.

„Každý rok mávame Deň matiek, ktorý organizuje obce. Ďalej robíme stavanie mája, súťaž vo varení gulášu Nededzký kotlík. S deťmi oslavujeme MDD. No a 15. septembra mávame každoročne hody. Konajú sa v záhrade pred obecným úradom. Takou zvláštnosťou je, že som starostom od roku 2010, no nikdy doteraz nám nepršalo. Vždy nám počasie prialo. Verím, že tak to bude aj tento rok. Ku koncu roka organizujeme úctu k starším a vystúpenia pre seniorov. No a počas adventu mávame obľúbené Vianočné trhy. Nabralo to veľmi dobrý náboj. Ľudia chodia radi, dajú si punč, alebo čaj, popočúvajú vystúpenia. Stalo sa to obľúbenou súčasťou života v našej obci,“ dokončil starosta.

Nemohol však nespomenúť aj aktívnu Jednotu dôchodcov, ktorá v Nededzi tento rok oslavuje okrúhle 20. výročie založenia. Jej členovia sa, okrem iného, pravidelne zúčastňujú športových hier seniorov nielen v žilinskom okrese.

V obci funguje aj Dobrovoľný hasičská zbor. Jeho členovia sú nápomocní pri rôznych príležitostiach a tiež im patrí vďaka.


Súvisiaci článok
Ako žijú ľudia v Štiavniku? Prijali utečencov a dokončujú kultúrny dom
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť