Štvrtok 28. 03. 2024 02:12:24 | Meniny má Soňa

Stav chodníkov v Priekope je žalostný, ľudia spísali petíciu

Dezolátny stav chodníkov trápi Martinčanov z mestskej časti Priekopa. Na opravu čakajú roky a trpezlivosť im dochádza. Radnica sľubuje, že do konca augusta tohto roka situáciu vyrieši. FOTO: Milan Ftorek

D U|15. máj 2022|09:15:28


Súvisiaci článok
Na turistický zraz zrakovo postihnutých prišlo 51 turistov
Čítajte viac >

Chodníky v Priekope sú v zlom stave. Priekopčania hovoria, že stav nie je takýto iba po poslednej zime, ale už celé roky. „Je to smutné. Tento chodník je v takomto stave 12 rokov. Minimálne. Viem to presne, pretože už pred 12 rokmi som tadiaľto vozila dcéru v kočiari. A nezmenilo sa nič,“ hovorí Eva z Priekopy.

IMG-9701.JPG

Martinský aktivista, Priekopčan Milan Ftorek spísal petíciu a pod ňu sa teraz podpisujú aj ostatní obyvatelia sídliska. „Motivácia bola prozaická - dezolátny stav chodníkov v tejto našej mestskej časti. Väčšina asfaltových plôch chodníkov sa, najmä na sídliskových častiach, nezmenila odkedy som bol malé dieťa. A už vtedy, pred desiatkami rokov, si pamätám, že bol akrobatický výkon sa cez ne dostať na kolieskových korčuliach. Nehovoriac o tom, že momentálne už majú problém sa bezpečne prejsť rodičia s kočíkmi, alebo ľudia odkázaní na invalidný vozík,“ vysvetľuje Milan Ftorek. Upozorňuje na to, že stav chodníkov je doslova havarijný a mesto je, podľa jeho slov, nečinné. Vedenie mesta sa ale bráni, že do chodníkov v Priekope investovalo aj vlani. „Naposledy sa opravoval chodník na Ul. Kratinova, bolo to v roku 2021 stálo to cca 80 000 eur,“ vysvetľuje Jana Kopecká, hovorkyňa mesta Martin.

IMG-9702.JPG

Radnica zároveň sľubuje, že opravy sa dočkajú aj ostatné chodníky. „Chodníky sa v Priekope budú opravovať v mesiacoch jún, júl, august 2022. Opravy budú hradené z rozpočtu mesta Martin. Plánované úseky opráv chodníkov sú ul. Kratinova, ul. A. Medňanského, ul. Fínska, M. Dullu,ul. I. Kolónia, ul. II. Kolónia a ul. III. Kolónia, avšak priority si pri opravách určujú poslanci VMČ Priekopa,“ hovorí Jana Kopecká, hovorkyňa mesta Martin.

IMG-9704.JPG

Práve na prácu niektorých dlhoročných poslancov majú ale obyvatelia ťažké srdce. „Nemyslíte, že keby na tejto veci niečo chceli zmeniť, tak by to už dávno urobili? Občania, s ktorými na tejto petícii spolupracujem však mali pokus osloviť v tejto veci všetkých poslancov, no ostalo to bez väčšej odozvy,“ hovorí Ftorek. Podľa neho práve Priekopa dlhodobo upadá a je na okraji záujmov vedenia mesta. „Komunikácia niektorých dlhoročných poslancov, a nie je to iba problém MČ Priekopa, vyznieva, ako keď sa kedysi mocipáni bavili so svojimi poddanými. Samozrejme s výnimkou volebného roka, vtedy občanom aspoň častejšie a rýchlejšie odpisujú na ich podnety, ale ako bolo povedané v úvode, Priekopa dlhodobo upadá a je na ľuďoch, aby teraz vystavili vysvedčenie ľuďom, ktorí sú za tento stav zodpovední,“ hovorí Ftorek.

IMG-9705.JPG

Obyvatelia však nie sú spokojní ani s odpoveďou radnice. V mnohých prípadoch, podľa nich, len oprava nestačí. „My sme v stave, kedy už nemôžme iba látať diery a o rok byť na tom rovnako, alebo ešte horšie. My potrebujeme komplexnú rekonštrukciu a položenie nového asfaltového koberca, rekonštrukciu obrubníkov, na to nadväzujúcu pasportizáciu parkovacích miest a iné dlhodobé a efektívne opatrenia,“ vysvetľuje Ftorek.

IMG-9710.JPG

IMG-9708.JPG

IMG-9709.JPG

IMG-9707.JPG


Súvisiaci článok
Graffiti, ktoré učarovali Martinčanom. Obdivujú ich aj turisti
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť