Streda 17. 04. 2024 21:38:24 | Meniny má Rudolf, Rudolfa

Expo 2022 očami žilinského cestovateľa a spisovateľa Pavla Viteka

Vo štvrtok 31. marca sa slávnostným ceremoniálom ukončila svetová výstava EXPO 2020, ktorá sa konala v emiráte Dubaj od októbra minulého roku. Celkovo sa jej zúčastnilo 192 krajín sveta. Slovenská expozícia, na rozdiel od susediacich štátov, nebola umiestnená vo vlastnom pavilóne. Napriek tomu jej inovatívne technické výrobky (vodíkové auto, vesmírne roboty, ultraľahké lietadlo), zaujímavá prezentácia prírodných a historických dominánt krajiny a kvalitná reštaurácia, výrazne zaujali medzinárodné publikum. FOTO: Pavol Vitek/V pavilóne Etiópie ponúkali kávu. Veď v tejto krajine má tento nápoj svoje korene.

Michal Filek|12. apríl 2022|11:07:03

UDRŽATEĽNOSŤ, MOBILITA, PRÍLEŽITOSŤ

Výstava EXPO po prvýkrát zavítala do regiónu Blízkeho východu, Afriky a južnej Ázie. Usporiadateľ budoval areál pre EXPO 2020 osem rokov a minul sedem miliárd dolárov. Výstavisko sa rozkladalo v púšti medzi emirátmi Dubaj a Abú Dhabi na ploche 4,38 štvorcových kilometrov. Bolo väčšie ako územie Monaka. Tematicky bolo výstavisko rozdelené do troch oblastí: udržateľnosť, mobilita a príležitosť. Centrom areálu bola Al Wasl Plaza, námestie ukryté pod obrovskou oceľovou kupolou úctyhodnej hmotnosti 550 ton. Priestor mal vynikajúcu akustiku, práve tu sa konali rôzne show.

Mnohé pavilóny boli navrhnuté svetoznámymi architektmi. Napríklad pavilón Spojených arabských emirátov, ktorý bol najväčší, navrhol Santiago Calatrava a svojou konštrukciou pripomína sokola (národný vták) počas letu.

Každá z veľkých ekonomických mocností ako Čína, India, Japonsko, Južná Kórea, Nemecko, Rusko, USA sa prezentovala zodpovedajúco veľkým pavilónom. Veľkolepé pavilóny, dokazujúce progres rozvoja, mali napríklad Kazachstan, Saudská Arábia, Spojené arabské emiráty. Celkovo malo až 60 krajín vlastný pavilón.

20220311_102521 Pavilón Turkmenistanu.jpg Pavilón Turkmenistanu

GASTRONOMICKÝ FESTIVAL

Návšteva svetovej výstavy EXPO poskytla aj množstvo pestrých kulinárskych zážitkov. Mnohé krajiny mali vo svojej expozícii integrovanú reštauráciu alebo bistro. Ja som si vybral za „jedáleň“ reštauráciu v iránskom pavilóne. Neboli pred ním rady a z predchádzajúcej návštevy Iránu viem, že ide o veľmi chutnú kuchyňu. Veľkosť porcie nesklamala a cena milo prekvapila. Veľmi dobrý pomer objemu a ceny mali aj nápoje z čerstvého ovocia v pavilóne Turkmenistanu.

20220311_185829 90-minútový rad pred pavilónom Kazachstanu.jpg 90-minútový rad pred pavilónom Kazachstanu

CESTA OKOLO SVETA

Bum, bum, bum. Návštevníci s malým žltým slovníčkom v ruke sa ponáhľali za týmto zvukom ako hladní vlci za korisťou. Mnohí ani nevnímali exponáty. Najdôležitejšia bola pečiatka do EXPO cestovného pasu. Výstavisko poskytovalo príležitosť „precestovať“ celý svet. Tomuto vábeniu rýchlo podliehali deti, ktoré sem prišli s rodičmi či s početnými školskými výpravami, a len o niečo pomalšie aj veľa dospelých. K večeru sa tempo pretekov zvyšovalo. Tí, ktorým sa blížil odchod z výstaviska, bežali od dverí pavilónu jednej krajiny k dverám tej nasledujúcej. Vydýchavali sa len ak pri pulte alebo stolíku s pečiatkou bol rad. Tí, ktorí to už zabalili alebo si len robili dlhšiu prestávku sediac na lavičke alebo niekde na trávniku, listovali v pase.

Aj ja som si za necelých päť eur kúpil túto interaktívnu formu suveníru. Potešila ma čierna slovenská pečiatka s vyobrazením bratislavského hradu, zelená turkménska s cválajúcimi koňmi, modrá bahamská s ananásom, červená marocká s mapou a zástavou, trojfarebná palestínska či hnedá s palmami z Fidži.

20220311_144609 Obedná prestávka. Trochu jedla, prelistovanie správ v mobile alebo Expo pasu..jpg Obedná prestávka. Trochu jedla, prelistovanie správ v mobile alebo Expo pasu.

STRETNUTIE S ĽUDOŽRÚTMI

Fidži je súostrovie patriace k Melanézii. Pre nás Stredoeurópanov je to veľmi vzdialená destinácia. Ako študent som rád čítal knihy Miloslava Stingla, ktorý detailne precestoval celé Tichomorie. Ostrovy ľudožrútov bol titul venovaný práve Melanézii. Jeden príbeh Európanov, ktorí skončili v žalúdku miestnych obyvateľov, striedal druhý. Aj na Nových Hebridách takto dopadli prví misionári. Dnes sa toto súostrovie volá Vanuatu. Stánok ostrovného štátu podobne ako jeho susedov z Tichomoria (Kiribati, Mikronézia, Palau, Samoa alebo Šalamúnove ostrovy) sa prezentoval hlavne turisticky s predajom miestnych produktov, čokolády, kávy a parfému. Na Vanuatu však návštevníkov vítali aj dvaja polonahí domorodci. Po desiatkach rokov od čítania príbehov ich predkov som sa mohol stretnúť so živými potomkami kanibalov. Na EXPO 2020 boli veľmi priateľskí. Presne tak ako celá atmosféra svetovej výstavy.

20220311_110120 Školáci oddychujúci v tieni kupoly na Al Wasl Plaza.jpg Školáci oddychujúci v tieni kupoly na Al Wasl Plaza

20220311_162724 Vodíkové auto v slovenskom pavilóne.jpg Vodíkové auto v slovenskom pavilóne

20220311_204836 Deň končí a intenzita života na EXPO 2020 narastá.jpg Deň končí a intenzita života na EXPO 2020 narastá

POHĽAD DO HISTÓRIE VÝSTAV EXPO

Kedy sa konala prvá svetová výstava? Pred 171 rokmi. História sa začala písať v Londýne v roku 1851. Tradične sú to podujatia, ktoré obohacujú svet inovatívnymi nápadmi.

ČESKOSLOVENSKO A EXPO

Na svetovej výstave v Chicagu v roku 1933 sa predstavila ČSR po prvýkrát samostatným pavilónom. Napriek finančnej kríze a prohibícii to bola mimoriadne úspešná výstava, ktorú videlo až 39 miliónov návštevníkov.

V roku 1958 sa konalo EXPO v Bruseli. Areálu dominovala stavba Atómia, symbolizujúca základnú bunku kryštalickej mriežky železa. Československý pavilón bol vyhlásený za najlepší, získal hlavnú cenu. Svet filmu očarila snímka Karla Zemana Vynález skazy. V roku 1967 patril československý pavilón v kanadskom Montreale medzi divácky najobľúbenejšie a odborne najreflektovanejšie.

SLOVENSKO A EXPO

Prvá samostatná prezentácia Slovenska bola na svetovej výstave EXPO 98, ktorá sa konala v portugalskom hlavnom meste Lisabone.


Súvisiaci článok
Poď do Dubaja. Žiaci obecnej základnej školy pocestujú na EXPO
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť