Štvrtok 25. 04. 2024 19:15:42 | Meniny má Marek

Horská záchranná služba varuje pred zľadovatenými turistickými chodníkmi, odporúča mačky a paličky

Horská záchranná služba (HZS) upozorňuje turistov na zľadovatené chodníky v slovenských pohoriach. Odporúča mať so sebou stúpacie železá, tzv. mačky a paličky. Po hrebeni Západných Tatier HZS neodporúča pohyb menej skúseným turistom bez potrebnej zimnej výzbroje. ILUSTRAČNÉ FOTO: Stredisko lavínovej prevencie

TASR|6. apríl 2022|11:00:00

Vo Vysokých Tatrách horskí záchranári upozorňujú na možný výskyt lavín z nového snehu. Pripomínajú, že do 14. júna platí uzávera turistických chodníkov. "Povrch snehu v Nízkych Tatrách je miestami zľadovatený a vyfúkaný od vetra. Z dôvodu množstva popadaných stromov je ťažko priechodný červený turistický značený chodník (TZCH) od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku a červený TZCH z Ludrovej na Salatín," priblížila HZS.

Na túry v Malej Fatre je treba použiť kompletnú zimnú výstroj a výzbroj. Po hrebeni Malej Fatry odporúčajú pohyb len po zimnom tyčovom značení. Na niektorých turistických trasách vo Veľkej Fatre je podľa HZS možný výskyt popadaných stromov a konárov. Ferrata v Liptovských Revúcach je zatvorená.

V Lučanskej Malej Fatre sú zaisťovacie laná a stúpačky väčšinou pod snehom. "Upozorňujeme, že pod snehom je potok. Hlavne v slnkom osvietených úsekoch hrozí prepadnutie do potoka. Povrch snehu je miestami zľadovatený a vyfúkaný od vetra," dodali horskí záchranári.

V Slovenskom raji sa v roklinách aj na tienistých úsekoch nachádzajú úseky kompletne pokryté ľadom. Drevené rebríky v rokline Veľký Sokol sú podľa horskej služby v zlom technickom stave a prechod roklinou je náročný. V zlom stave je tiež sústava drevených rebríkov v doline Bieleho potoka, a to od ústia Kyseľa po Klauzy - zelený TZCH.


Súvisiaci článok
Odpad od domov budú v Turčianskych Tepliciach po novom odvážať raz za dva týždne
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť