Štvrtok 25. 04. 2024 16:38:40 | Meniny má Marek

Záturčania sa dočkajú obnovy ihrísk, aj vybudovania nového

Zemné práce na detskom ihrisku v martinskej mestskej časti Záturčie už začali. Staré ihrisko obnovia a ešte v tomto roku plánujú aj výstavbu úplne nového. FOTO: Redakcia SP 21. Práce na ihrisku pred nákupným centrom.

D U|24. marec 2022|16:40:50

Martinská mestská časť Záturčie zdedila z čias komunizmu 10 malých ihrísk. Umiestnené sú v jednotlivých vnútroblokoch, no už dávno nespĺňajú svoj účel. Čas aj poveternostné vplyvy sa na nich podpísali a dnes veru deti vôbec nelákajú. „Vôbec na náš dvor nechodíme, veď tu sa hrať nedá. Chodíme kúsok ďalej, na vedľajšie ihrisko. Je oplotené, nie sú tam psie výkaly a je tam pre deti kadečo. Len je dosť malé, zišlo by sa väčšie,“ hovorí mamička. Na opravu všetkých malých ihrísk ale mestská časť financie nemá. „To je finančne neudržateľné, aby sme v každom vnútrobloku vybudovali kvalitné športovisko a všetko naraz zrevitalizovali,“ hovorí Róbert Gajdoš, martinský poslanec.

Obnova ihriska pred nákupným centrom.

Ako vhodnú možnosť teda vybrali obnovu ihriska pred nákupným centrom, kde sa pohybuje najviac ľudí. Terénne úpravy už sú v plnom prúde. „Je to ako keby hlavný peší ťah cez Záturčie. Tam sú dva ihriskové prvky, pozostatky komunistického ihriska z minulých čias, tie natrieme novým náterom. Dokúpili sme ďalšie dva prvky na toto ihrisko,“ vysvetľuje Gajdoš. Najprv ale robia úpravy terénu a odstraňujú betónové plochy. „Bude tam tráva, je najkrajšia, najlacnejšia, ľuďom sa to páči. Všetky tie staré kocky sa dajú preč, plochu zarovnáme, zatrávnime. Osadíme nové prvky a ihrisko bude hotové,“ vysvetľuje Gajdoš.

V pláne sú aj nové lavičky, ktoré si vyžiadali obyvatelia. „Boli tu lavičky kedysi, ale mládež na nich vysedávala a popíjala alkohol. No už je asi iná doba a teraz sedia za počítačmi, lavičky by sme privítali, hlavne my starší,“ hovorí dôchodca.

Terénne práce na ihrisku pred nákupným centrom.jpg Terénne práce na ihrisku pred nákupným centrom.

Zatiaľ majú obyvatelia k dispozícii iba centrálne ihrisko, ktoré stojí v strede sídliska. Hrať sa sem chodia deti z celej mestskej časti, ale aj z iných častí mesta. Na druhej strane sídliska, pri základnej škole, je zasa workoutové ihrisko pre väčšie deti, a tiež futbalové ihrisko. Blízko nich sľubujú záturčianski poslanci ešte v tomto roku vybudovanie ďalšieho, úplne nového ihriska. „To by slúžilo hlavne deťom zo základnej školy, budú tam úplne nové prvky, šmýkačky, aj tunely.

Náklady na budovanie a obnovu ihrísk znáša výbor mestskej časti Záturčie. Suma za obnovu ihriska pred nákupným centrom je okolo 20 tisíc EUR.

Centrálne ihrisko v Záturčí.jpg Centrálne ihrisko v Záturčí.

Časť centrálneho ihriska v Záturčí.jpg Časť centrálneho ihriska v Záturčí.

Jedno z ihrísk vo vnútroblokoch.jpg Jedno z ihrísk vo vnútroblokoch.

Staré ihrisko z čias komunizmu.jpg Staré ihrisko z čias komunizmu.

Staré prvky dostanú nový náter.jpg Staré prvky dostanú nový náter

Staré prvky premaľujú a pridajú aj nové.jpg Staré prvky premaľujú a pridajú aj nové.

Workoutové ihrisko v Záturčí.jpg Workoutové ihrisko v Záturčí.


Súvisiaci článok
Takmer 700 parkovacích miest chýba len na dvoch sídliskách. Dočkajú sa Martinčania parkovacích domov?
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť