Sobota 18. 05. 2024 11:50:23 | Meniny má Viola

Kedysi na ňom burácali davy, dnes martinský futbalový štadión chátra (FOTOGALÉRIA)

Zažil plné tribúny, spartakiádu, futbalové zápasy, či miestne žiacke olympiády. Dnes je stav martinského futbalového kotla žalostný. Radnica má ale zviazané ruky. „Momentálne akékoľvek zásahy do štadiónu nie sú právne možné, keďže pozemky, ani stavba nemajú vysporiadané majetkovoprávne vzťahy,“ hovorí Zuzana Kalmanová, hovorkyňa mesta Martin. FOTO: Redakcia SP21, Ľudovít Lettrich, Mesto Martin. V zlom stave sú lavičky aj budova starého štadióna.

D U|23. marec 2022|18:01:03

Väčšina areálu futbalového štadióna v Martine je v súkromných rukách. Mesto sa v minulosti opakovane snažilo získať ho do svojho výlučného vlastníctva, no neúspešne. „V predmetnej veci prebiehali dlhoročné rokovania s jednotlivými vlastníkmi, avšak vždy skončili na financovaní a nedostatočnej vôli mestského zastupiteľstva k prípadným návrhom riešenia,“ vysvetľuje Zuzana Kalmanová.

Mesto Martin má bohatú futbalovú históriu, siaha do roku 1912 a športovo na ňom vyrástli mnohé osobnosti. Jednou z nich je bývalý futbalista Marek Hollý. „Na martinskom štadióne som hrával od roku 1983, kedy som začal hrávať za žiakov ZŤS Martin. Prešiel som všetkými vekovými kategóriami, až po mužov,“ hovorí Marek.

Na časy, keď to na štadióne žilo, spomína rád. „Na zápasy chodili celé rodiny, mamičky sa prechádzali s kočíkmi medzi ihriskami. Už na zápase dorastu, ktorý sa hral väčšinou ako predzápas mužov, bola minimálne tisícka priaznivcov. Ja si spomínam na zápasy so Slovanom, Interom, či VSS Košice, kde bolo okolo 7 tisíc ľudí,“ spomína Marek.

Lavičky sú úplne rozbté_.jpg Lavičky sú úplne rozbité.

Neodmysliteľnou súčasťou futbalového štadióna boli manželia Eva a Róbert Pappovci. „Po večeroch sme tajne trénovali na pomocnom ihrisku a schovávali sme sa za topole, aby nás nevidel pán hospodár Robo Papp, s ktorým sme ale mali výborný vzťah, aj s jeho manželkou Evkou. Pán Papp s rodinou sa neskutočne starali o hracie plochy a zázemie pre futbalistov. Každé družstvo malo svoju šatňu a všetky tréningové a zápasové veci sme dostávali od klubu. Dnes niečo nepredstaviteľné,“ spomína Marek Hollý.

Súčasný stav starého štadióna.jpg Súčasný stav starého štadióna.

Významný deň pre Martinčanov bol 25. október 2014. Po rokoch útlmu bolo na štadióne opäť živo, tribúny boli plné. Všetko nasvedčovalo tomu, že do Martina sa vracajú staré futbalové časy. Mesto zorganizovalo podujatie, ktoré si nenechali ujsť stovky divákov. Benefičný zápas aktívnych proti bývalým futbalistom, zápas MŠK Fomat, aj atrakcie pre deti. Bola to však iba táto jediná sobota.

Hoci „starý“ štadión chátra, zašportovať si obyvatelia mesta môžu na úplne novom ihrisku. Zatiaľ síce bez zázemia pre divákov, no aj to by malo časom pribudnúť. „Mesto vybudovalo multišportový areál, kde je možné aj hrať futbal, v lokalite Pltníky,“ dodáva Kalmanová.

Aj jeho výstavba však bola zdĺhavá. Sen o výstavbe ihriska na Pltníkoch v Martine snívali už pred dvadsiatimi rokmi. „V roku 2003 sme sa tam boli osobne pozrieť a mala byť vybudovaná tréningová trávnatá plocha, zatiaľ bez zázemia. Teraz, o takmer 20 rokov neskôr sa vybudovala, čomu som strašne rád, lebo po roku 1989 sa viacej budovali obchodné centrá na úkor športovísk, čo bolo na škodu, lebo trend na západe, ale aj východe bol opačný. Treba povedať, že výstavba každého športoviska je obrovským benefitom do budúcnosti, lebo plní spoločenskú, morálnu a hlavne zdravotnú stránku každej spoločnosti,“ dodáva Marek Hollý. Nový areál sa teší veľkej obľube, najmä medzi futbalistami.

Mesto Martin kedysi žilo futbalom_.jpg Mesto Martin kedysi žilo futbalom.

Martinský futbal kedysi.jpg Martinský futbal kedysi.

Spomienka na futbal v Martine_.jpg Spomienka na futbal v Martine.

Pohľad na ihrisko z tribúny Martin Spartakiáda 1985.jpg Pohľad na ihrisko z tribúny. Martin Spartakiáda 1985.

Rok 1985 Spartakiáda v Martine_.jpg Rok 1985. Spartakiáda v Martine.

Spartakiáda Martin 1985.jpg Spartakiáda. Martin 1985.

Spartakiáda na štadióne v Martine rok 1985_.jpg Spartakiáda na štadióne v Martine rok 1985.

Spartakiáda v Martine rok 1985.jpg Spartakiáda v Martine rok 1985.

Podujatie 25.10.2014.jpg Podujatie 25. 10. 2014.

25.10.2014 sa futbal na jeden deň vrátil na martinský štadión_.jpg Na martinský štadión sa 25. 10. 2014 futbal na jeden deň vrátil.

Diváci na podujatí  25.10.2014.jpg Diváci na podujatí 25. 10. 2014.


Súvisiaci článok
Jej zrak zahalila tma, no jej život je krásne farebný. Martinská „žena za pultom“ dnes píše básne
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť