Pondelok 31. 03. 2025 13:25:58 | Meniny má Benjamín

Salaše prišli o zákazníkov, dôvod je vírus. „Netreba sa ničoho báť!“ hovoria odborníci

Chov oviec a salašníctvo je v Žilinskom kraji veľmi rozšírený. Bohužiaľ, v súčasnosti sa začína topiť v problémoch. Vírus slintačky a krívačky totiž spôsobuje úbytok zákazníkov. Mnohí prestávajú veriť obľúbeným mliečnym výrobkom. Salašníci tak nevedia, čo budú robiť. Niektorí dokonca uvažujú, že prestanú dojiť a prepustia ľudí. Odborníci však hovoria, že výrobky sú úplne bezpečné a nie je dôvod na paniku.

Michal Filek|28. marec 2025|19:03:34

Ilustračné foto. Zdroj: Salaš Pružina

Súvisiaci článok
Taraba nazval Kysučanov parazitmi. Primátor žiada vysvetlenie, pošle mu otvorený list
Čítajte viac >

„Ministerstvo zdravotníctva a Úrad verejného zdravotníctva ubezpečujú verejnosť, že slintačka a krívačka nepredstavuje pre ľudí nebezpečenstvo a nie je rizikom pre verejné zdravie. Toto ochorenie patrí podľa nich medzi epizootické nákazy, teda hromadné ochorenia zvierat,“ informuje zdravotnícky denník.

Napriek tomu ľudia prestávajú výrobkom zo salašov veriť. Pre niektoré salaše to môže byť likvidačné, uvádza v reportáži STVR.

Televízia sa vybrala na salaš do Pružiny, ktorý sa nachádza neďaleko Považskej Bystrice, len na skok do Rajca, a tiež do Súľova. Je tak obľúbeným miestom výletov aj pre ľudí zo Žilinského kraja.

Reportéri však našli prázdnu predajňu a plný chladiaci box s čerstvou bryndzou, žinčicou či údeným syrom.

Vraj salaš celkovo eviduje o 80% zákazníkov menej, ako pred vypuknutím nákazy.

Bačovka Oľga Apoleníková pre STVR povedala, že zákazníci reagujú veľmi náročne. Majú rešpekt a strach pred výrobkami zo salaša. Vraj už dokonca hovoria o kríze salašníctva.

Ako uvádza, zvieratá sa snažia chrániť. Dokonca prijali opatrenia nad rámec odporúčaní.

Zvieratá niekoľkokrát do dňa kontrolujú, predajňa je mimo chovu zvierat. Prísny dozor je aj na iných farmách či salašoch. Podľa odborníkov nie je dôvod na obavu.

Riaditeľ slovenského Zväzu chovateľov oviec a kôz ubezpečuje, že ľuďom nehrozí žiadne riziko a výrobky na salašoch sú stopercentne bezpečné.

Dokonca ani čerství bryndza nepredstavuje žiadne riziko. Prechádza totiž fermentáciou, pri ktorej sa zníži ph a kyslé prostredie vírus usmrtí. Uviedol to Roman Matejčík zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy.

473188666_576757178321639_5559607528434252279_n.jpg Zdroj: Facebook/Salaš Pružina

Mlieko prechádza pasterizáciou, ktorá vírus zničí.

Na salaši v Pružine štáb televízie našiel jedinú zákazníčku. Bola ňou Henrieta zo Žiliny. Tá je rozhodnutá salaš podporovať. Podľa nej sa netreba nechať vystrašiť.

Pre salaše je teraz podpora zo strany zákazníkov kľúčová. Ak sa situácia nezlepší, v hre je aj čierny scenár, že prestanú dojiť a prepustia zamestnancov.

Dobrou správou je, že farmári zrejme budú môcť pred Veľkou nocou vyvážať jahňatá do cudziny.


Súvisiaci článok
V Žiline úradoval chlapík, ktorý okráda predavačov na celom Slovensku. Používa rovnaký trik s 200-eurovkou!
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť