Streda 23. 10. 2024 22:43:40 | Meniny má Alojzia

Ako funguje strach a prečo nás priťahuje? Takto vplýva na naše telo a pôsobí na mozog

O tom, že strach v nás môže vyvolať vzrušenie, nie je pochýb. Práve obdobie Halloweenu je kľúčové a niektorí z nás strašidelné podnety priam vyhľadávajú v hororových filmoch, hudbe či iných popkultúrnych prameňoch. Čo však spôsobuje strach v našom mozgu a ako vplýva na naše telo?

Michal Szentivanyi|23. október 2024|19:03:46

Ilustračné foto. Zdroj: Koláž Žilina SP21/freepik.com

Súvisiaci článok
Atmosféru Vianoc cítiť v obchodoch predčasne. Ide o agresívnu taktiku reťazcov, upozorňujú experti
Čítajte viac >

O fenoménoch strachu informovala na svojom webe zahraničná verzia magazínu Forbes.

Strach je pritom úplne bežnou emóciou, ktorú zažívajú všetci ľudia, a zohráva kľúčovú úlohu vo vývoji človeka. Aj vďaka nemu rozpoznávame možné nebezpečenstvá a reagujeme na ne. Tým telo zvyšuje obozretnosť. Strach je zložený z komplexného súboru psychologických rozmerov, ktoré sa medzi ľuďmi subjektívne líšia.

16752.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Strach znamená aj vzrušenie

Niektorí ľudia si pre intenzitu týchto pocitov užívajú nadšenie a vzrušenie, ktoré strach prináša. Vyhľadávajú adrenalínové aktivity ako napríklad bungee jumping či rôzne večierky, príznačné pre toto obdobie. Podobné pocity vedia vyvolať aj horory a strašidelné domy. Všetko je to pre pocit vzrušenia a adrenalínu.

Základ je pochopiť tieto neurovedecké a fyziologické procesy. Ich účinky je potom možné sledovať pri extrémnych športoch, či iných aktivitách so strašidelným pozlátkom.

21704.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Prečo vyhľadávame strach?

Portál Forbes priniesol aj sériu odpovedí na to, prečo niektorí ľudia, aj počas tohto Halloween obdobia, tak intenzívne vyhľadávajú strach:

  • Nastúp adrenalínu: Prežívanie strachu spúšťa reakciu tela na boj, útek alebo stuhnutie, čo vedie k uvoľneniu adrenalínu. To môže byť pre mnohých ľudí vzrušujúce a príjemné, pretože sa vďaka tomu môžu cítiť ostražitejšie a živšie.
  • Máte pocit kontroly: V bezpečnom prostredí, ako je sledovanie hororového filmu alebo návšteva strašidelného domu, môžu jednotlivci zažiť strach bez skutočného nebezpečenstva. Tento pocit kontroly nad situáciou môže byť príťažlivý, pretože sa môžu rozhodnúť zapojiť sa do atmosféry strachu a potom z nej odísť, keď budú mať dosť.
  • Niektorí nachádzajú emocionálnu katarziu: Uvoľnenie emócií, vrátane strachu, môže byť katarzné. Zabávanie sa so strachom v kontrolovanom prostredí môže poskytnúť bezpečný spôsob, ako spracovať a uvoľniť zadržiavané emócie, čo v konečnom dôsledku znižuje stres a úzkosť.

2147908544.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

  • Posilňujeme sociálne väzby: Veľa ľudí baví prežívať strach s ostatnými, či už je to pozeranie strašidelného filmu s priateľmi alebo prechádzanie strašidelným domom s kamarátmi. Spoločné skúsenosti so strachom môžu posilniť sociálne väzby.
  • Chceme objaviť nové zážitky: Činnosti vyvolávajúce strach môžu byť vzrušujúce a nové. Ponúkajú prestávku od rutiny každodenného života. Mozog hľadá novosť a stimuláciu. Tieto skúsenosti môžu túto potrebu naplniť.
  • Máte pocit úspechu: Prekonanie strachu môže viesť k pocitu úspechu. Mnoho ľudí si užíva pocit z prekonania svojho strachu, aj keď je to v kontrolovanom prostredí.
  • Existuje kultúrny kontext: Niektoré kultúry majú dlhú históriu oslavovania a prijímania strachu v rôznych formách. A individuálne preferencie sa značne líšia v tom, ako sa rozhodnú tieto tradície vyjadriť.
  • Jednoducho únik od bežných starostí: Ľudia využívajú skúsenosti vyvolávajúce strach ako formu úniku, ktorá im umožňuje dočasne zabudnúť na každodenné starosti a ponoriť sa do iného, ​​vzrušujúcejšieho sveta.

Súvisiaci článok
Ste kreatívny rodič? Vyskúšajte tieto zábavné tekvicové aktivity pre deti všetkých vekových kategórií
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť