Piatok 18. 10. 2024 07:13:08 | Meniny má Lukáš

V Bytči sú na Dušičky pripravení. Občania môžu vzdať úctu zomrelým na siedmich cintorínoch

Mesto Bytča oznámilo, že sedem cintorínov, ktoré patria pod jeho správu, je už pripravených. Blížiaca sa Pamiatka zosnulých, či ľudovo nazývané Dušičky, sú už o niekoľko dní. To je signál, že už čoskoro množstvo rodín príde v tichosti vyjadriť svoj rešpekt a úctu tým, ktorí tu už nie sú.

Michal Szentivanyi|15. október 2024|17:31:59

Ilustračné foto. Zdroj: Koláž Žilina SP21/bytca.sk a TASR/Roman Hanc

Súvisiaci článok
Motoristi v Čadci čelia pokutám: Ministerstvo dopravy neplánuje odpustky
Čítajte viac >

Cintoríny sú už podľa mesta Bytča pre pozostalých pripravené. „V ich areáloch budú pristavené veľkokapacitné kontajnery alebo veľkoobjemové nádoby na odpad. Všetky bytčianske cintoríny budú počas sviatkov otvorené nonstop," informovala hovorkyňa mesta Bytča Adriana Brziaková.

Významnosť sviatku si Bytča uvedomuje

Tá dodala, že pre mesto Bytča je blížiaci sa sviatok zvlášť významný. „Kostol na Námestí Slovenskej republiky je zasvätený všetkým svätým. Z tohto dôvodu je počas jesenných sviatkoch návštevnosť mesta ešte vyššia ako zvyčajne. Technické služby mesta Bytča spravujú 7 cintorínov. Okrem hlavného cintorína v centre, sa starajú o cintoríny v mestských častiach Malá Bytča, Hrabové, Mikšová, Hliník nad Váhom, Pšurnovice a Beňov," doplnila Brziaková.

20213010-cintorin-slavicie-udolie-04820464-696x464.jpg Ilustračné foto. Zdroj: TASR

„Cintoríny sú pripravené na návštevníkov počas sviatkov. V súčasnosti sú upravené a pokosené,“ povedal Ľubomír Hrobárik z Technických služieb mesta. Zároveň budú posilnené hliadky Mestskej polície, ktoré posilnia bezpečnosť pri cintorínoch, na priechodoch pri chodcoch. Súčasťou je aj monitorovanie verejného poriadku na cintorínoch a v ich okolí.

Mesto chce vybudovať kolumbárium

V súčasnosti mesto Bytča schválilo financie na vybudovanie kolumbária na hlavnom cintoríne. Ide o usporiadanie buniek v jednej línii, ktoré slúžia na ukladanie urnových schránok. „Vybudované bude pri Dome smútku, a súčasnú kapacitu 3 000 miest, rozšíri približne o ďalších 60," doplnila Brziaková.

Bytča počíta aj so zavedením aplikácie s prehľadom o hrobových miestach

Ďalšou novinkou mestských cintorínov bude nová aplikácia alebo Geografický informačný systém, ktorá umožní evidovať hrobové miesta s údajmi o zomrelých a nájomcoch, vypočítavať a evidovať poplatky za miesto, pracovať s digitálnou mapou cintorína a fotografiami náhrobkov. „Aplikácia bude mestu a jeho občanom k dispozícii v roku 2025," prisľúbilo mesto.


Súvisiaci článok
Nemocnica sa chystá na modernizačnú kapitolu za 5 miliónov eur. Významný projekt štartuje vo februári
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť