Sobota 05. 10. 2024 11:18:29 | Meniny má Viera

Otvorte svoju dušu mieru. Pripomeňte si Medzinárodný deň nenásilia, ktorý sa spája s významnou osobnosťou

Viete si predstaviť, aký by to bol svet bez akéhokoľvek násilia? Na zemeguli žije a žilo hneď niekoľko osobností, ktoré vo veľkom presadzovali myšlienku globálneho mieru a ukončenia zbytočných konfliktov. S jednou z nich sa spája aj Medzinárodný deň nenásilia, ktorý pripadá rovno na jej narodeniny. Je ňou dnes už zosnulý indický mysliteľ a politik Mahátmá Gándhí. Práve 2. október je úzko spätý s jeho myšlienkami a životom.

Michal Szentivanyi|2. október 2024|20:00:03

Zdroj: Koláž Žilina SP21/freepik.com a TASR/AP

Súvisiaci článok
Spoločnosť si uctila pamiatky a históriu. Výročné ocenenie získalo aj Múzeum Martina Benku v Martine
Čítajte viac >

Dnes už len málo ľudí tuší, že Medzinárodný deň nenásilia sa spája s dňom narodenia Mahátmu Gándhího, duchovného vodcu nenásilného povstania Indov proti britskej koloniálnej nadvláde a priekopníka filozofie nenásilia. Tá sa každoročne spomína počas 2. októbra. Zavedenie tohto dňa podľa webu peace-ed-campaign.org schválilo pred niekoľkými rokmi Valné zhromaždenie Organizácie Spojených národov, po prvý raz sa pripomínal v utorok 2. októbra 2007.

2148630416_1600x1067.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Zásady a myšlienky

S týmto dňom je úzko spätá zásada nenásilia. Tá je známa aj pod iným pojmom - nenásilný odpor. Odmieta použitie fyzického násilia na dosiahnutie spoločenských alebo politických zmien. „Túto formu sociálneho boja, ktorá sa často označuje ako „politika obyčajných ľudí“, prijali masové populácie po celom svete v kampaniach za sociálnu spravodlivosť," informoval web peace-ed-campaign.org.

Mysliteľ a politik Mahátmá Gándhí sa narodil v sobotu 2. októbra 1869. Stal sa legendárnym duchovným vodcom indického boja za nezávislosť. Práve s ním a jeho osobnosťou sa spája tento významný deň, keďže ako aktivista presadzoval filozofiu aktívneho, ale nenásilného odporu. „Nasledujúce generácie len sotva uveria, že po zemi mohol vôbec niekedy chodiť takýto človek z mäsa a kostí," povedal podľa portálu medium.com kedysi teoretický fyzik Albert Einstein o Gandhím.

Mysliteľ z Indie si túto prezývku vyslúžil aj vďaka svojej charizme, odvahe a ľudskosti. Je smutným paradoxom, že Gandhí prišiel o život v piatok 30. januára 1948 po niekoľkých strelných ranách revolvérom, ktorý držal náboženský fanatik. Mysliteľ svojho vraha pred smrťou ešte stihol požehnať.

tasr ap photo_1598x1200.jpg Mahátma Gándhí. Zdroj: TASR/AP

Aj preto je nosnou témou tohto medzinárodného dňa šírenie odkazu a posolstva nenásilia. Dnes sa táto osveta šíri rôzne. Slúži na to už množstvo elektronických aj neelektronických spôsobov. Hlavnou agendou je vzdelávanie a informovanosť verejnosti a zabezpečenie mieru, tolerancie, porozumenia a nenásilia.


Súvisiaci článok
Liptovský Mikuláš nepodceňuje riziká na internete. Do zabezpečenia investujú pol milióna eur
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť