Sobota 05. 10. 2024 14:15:49 | Meniny má Viera

Vyčleňte si čas na jesennú prechádzku. Krátke výlety do prírody potešia vaše telo aj dušu

Denno-denný stereotyp nie je pre ľudské telo dobrý. Pri častom opakovaní tých istých činností hrozí veľa nástrah, medzi ktoré patrí aj vyhorenie. Inšpiráciu treba hľadať aj mimo zabehnutých koľají a vo voľnom čase je vhodné zmeniť monotónny program. Aj jesennou vychádzkou môžete svojmu telu zabezpečiť dostatok energie a duševnej pohody.

Michal Szentivanyi|5. október 2024|10:00:21

Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Súvisiaci článok
Obyvateľka Liptova oslávila 100 rokov: Srší z nej ľudskosť a optimizmus
Čítajte viac >

O význame jesenných prechádzok informoval portál weltevree.eu. „Jeseň je skvelým obdobím na turistiku. Niektorí by možno namietali, no je tu veľa podporných argumentov. Teplota je príjemná, pretože nie je príliš teplo ani príliš zima, listy opadávajú a farby v prírode sa menia. Je tu jednoducho veľa dôvodov, prečo ísť von a osláviť toto ročné obdobie," informoval portál.

2500_1600x1067.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Sezóna prechádzok a výletov s koncom leta nevymiera

Nájsť motiváciu ísť von v chladnejších ročných obdobiach môže byť ťažké, no nie nemožné. Pre mnohých ľudí sa sezóna výletov oficiálne končí po lete a znovu sa objaví až na jar. Viacerí optimisti však veria, že takáto sezóna nekončí nikdy a trvá po celý rok. Jeseň je pre viacerých dokonca jedným z najobľúbenejších ročných období. „Toto obdobie je ideálne na opätovné spojenie s prírodou a môže skutočne pomôcť zlepšiť váš duševný stav," pripomenul portál weltevree.eu.

Teplejšie odtiene sa odzrkadľujú na našom duševnom stave

Veľkou príťažlivosťou jesene je zmena farieb od jasne zelenej k rôznym, teplejším tónom. Jeseň sa tak doslova hrá s farbami a prechádzky v nej vás prinútia ešte viac si vážiť prírodu. Ak si so sebou vezmete fotoaparát, nič neskazíte a tieto spomienky si môžete uchovať. Nízke jesenné slnko vytvorí ešte teplejší efekt, takže sa ani nebudete musieť príliš pohrávať s postprodukciou záberov. Okrem toho je tu aj šanca, že uvidíte divokú zver, ktorá sa pripravuje na zimu.

1525_1600x1067.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Jeseň ako záchrana pred úzkosťami a depresiou

Množstvo farieb, ktoré jeseň ponúka, je ďalším pozitívom. Je totiž dokázané, že jesenné prechádzky pomáhajú bojovať s nižšími hladinami energie, ktoré často prichádzajú s prechodom z leta na zimu. Podľa portálu weltrevree.eu až osem z desiatich ľudí uvádza, že sa po osviežujúcej jesennej prechádzke cítia šťastnejšie, zdravšie a pokojnejšie. Čerstvý vzduch a cvičenie vám pomôžu nielen pozdvihnúť náladu, no vďaka prirodzeným farbám okolo vás sa môžete dostať do pokojnejšieho a uvoľnenejšieho stavu.

Na záver si môžete pozrieť niekoľko tipov, kam sa môžete v Žilinskom kraji vydať na jesennú prechádzku:


Súvisiaci článok
Milujete rastliny, ovocie a zeleninu? Potom si nenechajte ujsť jesenné podujatia v Žilinskom kraji
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť