Štvrtok 04. 07. 2024 09:47:26 | Meniny má Prokop

Tip na výlet: Cyklotrasa pri Vodnom diele Žilina smerom na Budatín

Cyklistika nie je nikdy zlý nápad. Hlavne nie v tomto letnom období, kedy môžete kedykoľvek vybrať svojho dvojkolesového tátoša a vyšantiť sa v blízkosti Vodného diela Žilina. Popri ňom totiž vedie cyklotrasa, ktorá vás zavedie až k Budatínskemu hradu. Tieto krásy svojou kamerou na platforme YouTube zachytil Radoslav Záhumenský.

Michal Szentivanyi|30. jún 2024|15:00:04

Zdroj: Koláž Žilina SP21/YouTube/MediaRZ

Súvisiaci článok
Na Liptove sprejazdnili nový Vrbický most. Stál takmer 2,5 milióna eur
Čítajte viac >

Web regionmalafatra.sk charakterizoval trasu tejto cyklistickej pochúťky. Už podľa mapy nižšie možno vidieť, že jej dĺžka sa tiahne cez časť ramena Vodného diela Žilina až po Budatínsky hrad. Trasa je jednoduchá a čakajú vás na nej skvelé výhľady do prírody.

Screen Shot 06-26-24 at 09.18 AM.JPG Zdroj: cyklotrasa.oma.sk

Až 32 kilometrov dobrodružstva

Cyklotrasa má dĺžku 32,5 kilometra a v rámci povrchu vás na nej čaká prevažne asfalt. Cyklotrasu preto ocenia predovšetkým rodiny s deťmi. V časti toku rieky Váh k Budatínu je však aj spevnená šotolina. Cyklotrasa vás zavedie aj do zrevitalizovanej záhrady Budatínskeho hradu, v ktorej figurujú aj stojany na bicykle a lavičky. Tu nájdete potrebný oddych.

xDSC_9702.jpg Zdroj: zilina-gallery.sk

Trasa je však zaujímavá aj niečím iným. A síce históriou, pretože sa tu tiež nachádzajú drevení pltnici a môžete si prečítať, ako sa v minulosti dopravovalo drevo po Váhu a ďalšie zaujímavé informácie z histórie. Pri vchode do Budatínskeho hradu vás privíta takzvaný cyklopoludník. Je to spôsob, akým môžete jednotlivé cyklotrasy od seba odlíšiť.

Vyznačená trasa pre cyklistov vedie aj cez hradný park. Jazda na bicykli však po ostatných chodníkoch v parku nie je možná. Z hradného parku, v smere ku Vodnému dielu Žilina pribudli aj vybudované odpočinkové zóny a prístrešky. Cyklovýlet s rodinou si môžete ešte na záver spríjemniť návštevou detského parku v obci Mojš.

xDSC_8691.jpg Zdroj: zilina-gallery.sk

Viac vám už vo videu povie Radoslav Záhumenský, ktorý na platforme YouTube vystupuje cez kanál MediaRZ:


Súvisiaci článok
S výstavbou nového úseku cyklochodníka v Okoličnom sa začne v júli tohto roka
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť