Sobota 05. 10. 2024 16:07:54 | Meniny má Viera

Tip na výlet: Veľký Vreteň nad Radoľou

Ak si chcete spestriť voľné letné dni, nie je nič jednoduchšie, ako si zobrať plecniak, nejakú desiatu a navštíviť prírodu. Jej krásy môžete na vlastné oči zažiť aj nad obcou Radoľa, kde na vás čaká vrch Veľký Vreteň.

Michal Szentivanyi|23. jún 2024|12:00:01

Zdroj: Koláž Žilina SP21/kamnavylet.sk

Súvisiaci článok
Tajomstvá Žilinského kraja: Mysteriózna legenda zo Sklabinského hradu
Čítajte viac >

O Veľkom Vreteni nad Radoľou informoval aj portál kamnavylet.sk. Je vysoký 820 metrov nad morom a je súčasťou Kysuckej vrchoviny. Tá je pre záujemcov o turistiku vždy príťažlivá. Skúsení tvrdia, že tu dokonca nebadať ani rozdiel medzi letnou a zimnou sezónou a vrchovina ako taká vie turistov potešiť za každých okolností.

Kultový vrch

Jeden z vrchov je však výnimočný a vypína sa nad obcou Radoľa. Ide o Veľký Vreteň, ktorý ponúka vynikajúcu turistiku. Aktivity si na ňom organizujú viacerí ľudia, hlavne obyvatelia z neďalekého Kysuckého Nového Mesta. Pre nich predstavuje akýsi únik z reality a mestského ruchu.

blob (2).jpg Zdroj: kamnavylet.sk

Lesné dreviny prekážajú vo výhľade, no dočkáte sa ho pár metrov pred vrcholom

Masív vrchu je porastený zmiešaným smrekovo-bukovým lesom. Veľa výhľadov tu preto nezažijete, no vzhľadom na podmienky sa k ním pravdepodobne dostanete skôr v zimnej sezóne. Pár metrov pred vrcholom nájdete oddychové miesto s lavičkami a osadeným krížom. Na tomto mieste aspoň čiastočne nájdete jeden z mála výhľadov smerom na Kysucké Nové Mesto a pohorie Javorníky.

Ako sa k miestu dostanete?

Portál kamnavylet.sk zmapoval aj najľahšiu výstupovú trasu na Veľký Vreteň. Tá vedie po zelenej značke z obce Radoľa. Prvá časť cesty vedie obcou a priľahlými lúkami a druhá časť po serpentínovom chodníku vedúcim bučinou. Výstup podľa skúsených turistov trvá asi 70 minút a nie je náročný.


Súvisiaci článok
Tip na výlet: Termálny prameň Kalameny
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť