Sobota 07. 09. 2024 19:40:17 | Meniny má Marianna

Tip na výlet: Poluvsianska skalná ihla

Chcete si pozrieť útvar, ktorý má na svedomí samotná matka príroda a nemáte v plane sa kvôli vyhliadke naň zapotiť od námahy? Potom máte šťastný deň a môžete sa vydať k dedinke Poluvsie neďaleko Žiliny, ktorá ponúka toto jedinečné skalné bralo. Je sformované do tvaru ihly.

Michal Szentivanyi|12. júl 2024|12:00:02

Zdroj: Koláž Žilina SP21/kamnavylet.sk a rajeckadolina.sk

Súvisiaci článok
Tip na výlet: Čarovný rebrík do neba v Rajeckej doline
Čítajte viac >

Poluvsianska skalná ihla je prírodným unikátom a portál rajeckadolina.sk okrem iného uvádza, že v roku 1965 bol vyhlásený za prírodnú pamiatku. Tento skalnatý prírodný úkaz môžete na vlastné oči zažiť medzi obcami Poluvsie a Porúbka. Dokonca vás to nebude stáť ani jedinú sekundu námahy stúpania či iných vyčerpávajúcich aktivít.

kamnavylet.sk 1_1599x1200.jpg Zdroj: kamnavylet.sk

Ako sa k miestu dostanete?

Približne 15-metrový objekt sa totiž nedá prehliadnuť, pretože sa nachádza na ceste zo Žiliny do Prievidze. Stačí prejsť železničným priecestím a nájdete ho hneď vedľa cesty. Ľahká dostupnosť skalnej ihly zapričínila, že bola kedysi využívaná aj na ďalšie účely. Dnes je to už nemožné.

Ide o to, že objekt využívali začiatočníci v horolezectve v rámci základného výcviku. Ochrana tejto skalnej dominanty a zub času však zabraňujú akýmkoľvek podobným aktivitám. Toto bralo je vlastne vápencovým dolomitom ihlovitého tvaru.

Erózne procesy však boli neúprosné a skalná ihla sa v posledných geologických obdobiach tektonickými poruchami oddelila od masívu Slnečných skál. Aj tieto pukliny sa podpísali pod to, že horolezci majú v tejto oblasti na svoje aktivity zákaz. Spôsobili to hlavne časté poškodenia v strednej a vrchnej časti a drobivosť skalných výčnelkov.

kamnavylet.sk 2_900x1200.jpg Zdroj: kamnavylet.sk

Ďalší významný objekt na pár krokov od skalnatého brala

Ak ste sa už na skalné bralo vynadívali, nemusíte chodiť ďaleko a je tu hneď ďalšia zaujímavosť. Na druhej strane cesty, oproti pamätníku, nájdete rodný dom Jozefa Gabčíka. Ide o jedného z popredných účastníkov operácie Anthropoid a je vnímaný ako národný hrdina. Gabčík sa v rámci operácie podieľal na vykonaní atentátu na nemeckého ríšskeho kancelára Reinharda Heydricha, ktorý síce vyšiel, no o pár dní Gabčík aj s pobočníkmi po odhalení zahynul v boji o holý život v chráme svätého Cyrila a Metoda v Prahe.

Screen Shot 07-11-24 at 05.07 PM.JPG Zdroj: zilina.sp21.sk


Súvisiaci článok
Poznávať krásy Liptova môžete aj netradične. Na dobrodružnú jazdu vás vezme expres Tatran
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť