Pondelok 16. 09. 2024 01:05:56 | Meniny má Ľudmila

Odkaz Jozefa Gabčíka znie aj po mnohých rokoch. Jubilejný memoriál absolvoval rekordný počet bežcov (VIDEO)

V obci Poluvsie pri Žiline sa v sobotu 25. mája 2024 uskutočnil jubilejný 30. ročník Memoriálu hrdinu II. svetovej vojny Jozefa Gabčíka. Poľný beh predstavuje 11-kilometrovú trasu, ktorú bežia nielen dobrovoľní bežci, ale aj príslušníci ozbrojených síl a výnimkou nie je ani 5. pluk špeciálneho určenia v Žiline. Do symbolického behu sa prihlásil zatiaľ rekordný počet účastníkov.

Michal Szentivanyi|25. máj 2024|18:00:48

Zdroj: zilina.sp21.sk

Súvisiaci článok
Oslava histórie a vytrvalosti: Jubilejný Memoriál Jozefa Gabčíka prichádza s bohatým programom
Čítajte viac >

Začalo sa položením vencov pri kasárňach v Žiline

Spomienková sobota 25. mája odštartovala o 8:00 hodine ráno položením vencov pri pamätníku Jozefa Gabčíka pri kasárňach 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline. S príhovormi vystúpilo viacero dôležitých osobností, vrátane veliteľa pluku Petra Žochňáka a brigádneho generála Generálneho štábu Ozbrojených síl Slovenskej republiky Ivana Baloga.

Screen Shot 05-25-24 at 01.04 PM.JPG Zdroj: zilina.sp21.sk

Je dôležité si pripomenúť aj to, že Jozef Gabčík bol súčasťou operácie Anthropoid, ktorej súčasťou bol pražský atentát na ríšskeho protektora Reinharda Heydricha spred 82 rokov.

Presun do Poluvsia prebiehal aj vlakom, pretekári mohli cestovať zadarmo

Samotný štart pretekov a položenie vencov k pamätníku Jozefa Gabčíka pred jeho rodným domom v obci Poluvsie začal krátko po 10:00 hodine dopoludnia. Na tomto symbolickom akte sa zúčastnili aj vyslanci zo susednej Českej republiky, Francúzska, Spojených štátov amerických či zo Spojeného kráľovstva Veľkej Británie. Odkaz a memento Jozefa Gabčíka bol pri tejto príležitosti vyjadrení veliteľom Žochňákom v slovenčine, angličtine aj francúzštine.

Tradičnou praktikou tohto podujatia je aj fakt, že zaregistrovaných bežcov z priestorov žilinských kasární zadarmo prepravil vlak Železničnej spoločnosti Slovensko zo stanice Žilina-Záriešie až do Poluvsia. Cestovné lístky si tak kupovať nemuseli. Pri prípadnej kontrole sa prezentovali pretekárskymi číslami, ktoré na sebe nosili.

Screen Shot 05-25-24 at 01.04 PM 001.JPG Zdroj: zilina.sp21.sk

Rekordný počet pretekárov na štarte

O úspešnosti tohto každoročného podujatia svedčí aj fakt, že sa ho s každým ďalším rokom zúčastňuje čoraz viac pretekárov. „Dnes tu máme vyše 370 registrovaných bežcov. Je to zatiaľ rekord. Každým rokom je tento memoriál čoraz populárnejší," povedal po štarte veliteľ 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline Peter Žochňak. Pôvodný limit bol pritom stanovený na 330 pretekárov.

Screen Shot 05-25-24 at 01.00 PM.JPG Zdroj: zilina.sp21.sk

Tradície, na ktoré by nemala zabúdať ani nastupujúca generácia a čerství vojaci

O význame podujatia prehovoril aj brigádny generál Ivan Balog, podľa ktorého je podujatie jedinečnou príležitosťou masovo apelovať na verejnosť so symbolmi a tradíciami, ktoré príslušníkov ozbrojených síl vedú k úspechom a víťazstvám. „Podstata je, že môžeme rozvíjať tradície. Špeciálne tie vojenské tradície, ktoré sú nevyhnutné pre ďalší rozvoj ozbrojených síl. Ide o hodnoty ako česť, statočnosť, plnenie úloh. Sú základom aj pre dnešných profesionálnych vojakov," povedal brigádny generál Ivan Balog.

20240525_092601.jpg Zdroj: zilina.sp21.sk

Jubilejného memoriálu sa zúčastnila aj delegácia Ministerstva obrany Slovenskej republiky. Tú reprezentoval riaditeľ ľudských zdrojov obranného rezortu Martin Rímeš. „Myslím si, že v každej dobe, a predovšetkým v tej dnešnej, je potrebné si pripomínať hodnoty, pre ktoré žil a nakoniec aj zomrel Jozef Gabčík. Tieto hodnoty sú dôležité aj pre mladú generáciu. Je to veľmi pekná športová aktivita a veľmi pekné prostredie, v ktorom sa preteky konajú," vyjadril sa Rímeš.

Trať, po ktorej pretekári bežali, bola vyznačená smerovníkmi, páskami a regulovčíkmi, pričom sa štartovalo v samotnej obci Poluvsie, kde sa Gabčík narodil. Športový zážitok bol tak spojený s nenahraditeľnou spomienkou na boj proti fašizmu a na hrdinu z obdobia II. svetovej vojny Jozefa Gabčíka.

Najrýchlejším bežcom za ročník 2024 bol Mário Košút, ktorý trať zabehol za úctyhodných 39 minút a jednu sekundu.


Súvisiaci článok
Chcete vedieť, ako sa stať pilotom dronu a bezpečne lietať? Nezmeškajte seminár na žilinskom letisku
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť