Sobota 28. 09. 2024 17:16:35 | Meniny má Václav

Tajomstvá Žilinského kraja: Príbeh o pýche a páde Buriana Svetlovského pri stavbe symbolickej veže

Burianova veža, jedna z najkrajších pamiatok v Žiline, sa týči na Katedrálnom námestí vedľa Katedrály Najsvätejšej Trojice a spolu tvoria neoficiálny symbol mesta. Táto 46 metrov vysoká renesančná zvonica, prístupná verejnosti od novembra 2013, ponúka nádherné výhľady na centrum mesta a okolitú krajinu. Jej história je spojená s Burianom Svetlovským z Vlčnova, ktorý údajne zahynul záhadnou smrťou.

Juliana Krčulová|21. september 2024|19:00:14

Ilustračné foto. Zdroj: Koláž Žilina SP21/tikzilina.eu a freepik.com

Súvisiaci článok
Tajomstvá Žilinského kraja: Magické a neuveriteľné veci na cintoríne v Ružomberku
Čítajte viac >

Burianova veža je jednou z najkrajších pamiatok v Žiline. Stojí na Katedrálnom námestí vedľa Katedrály Najsvätejšej Trojice a spolu tvoria neoficiálny symbol mesta. Veža je prístupná verejnosti od novembra 2013, vďaka podpore Mesta Žilina, Oblastnej organizácie cestovného ruchu Malá Fatra a Žilinskej diecézy. Z tejto 46 metrov vysokej renesančnej zvonice máte možnosť sledovať nielen centrum mesta, ale aj malebné panorámy okolitých pohorí.

6399cecc_787426788_0.jpg Zdroj: tikzilina.eu

Staviteľom Burianovej veže je údajne Burian Svetlovský z Vlčnova. Pracovníci Turistickej informačnej kancelárie mesta Žilina po preskúmaní jeho života zistili, že Burian Svetlovský z Vlčnova vlastnil hrad Strečno a bol dedičným richtárom Žiliny v rokoch 1526 až 1529. Jeho prvou manželkou bola Johanka, s ktorou mal tri dcéry: Alenu, Katarínu a Mandalenu. Druhou manželkou bola podľa získaných informácií Ludmila Tetaurovna.

6399cea9_1233736192_0.jpg Zdroj: tikzilina.eu

„Burian Svetlovský z Vlčnova sa stáva vedúcou osobou skupiny šľachticov, ktorí pomáhajú politike uhorského „vzdorokráľa“ Jána Zápoľského proti moravským stavom. Burian za podporu od Zápoľského získava hrad Strečno, mesto Sučany a mesto Žilinu. Jeho úlohou bolo získať ďalších stúpencov z radu moravských šľachticov. Tí však uznali za uhorského kráľa rakúskeho arcivojvodu Ferdinanda I. Habsburského. Keďže sa Burian nezúčastnil slávností v Brne v roku 1527, tým sa zaradil medzi nepriateľov nového uhorského kráľa, čo viedlo k jeho úteku,“ priblížili dávnu históriu pracovníci Turistickej informačnej kancelárie mesta Žilina a dodali, že sa taktiež povrávalo, že prijímal úplatky od Jána Zápoľského, ku ktorému napokon utiekol na hrad Strečno.

Historické pramene datujú, že od roku 1529 sa majiteľmi hradu Strečno stali bratia Kostkovci - Peter a Mikuláš. Burian Svetlovský začal súdny spor o svoj majetok. Výstavba Burianovej veže teda spadá do obdobia približne troch rokov. Odborníci tvrdia, že nie je vylúčené, že vežu dokončili až bratia Podmanickí - Ján a Rafael, ktorí v rokoch 1540 a 1548 dvakrát obsadili farský kostol a premenili ho na pevnosť. Burian Svetlovský zomrel v roku 1549 a je pochovaný spolu s manželkou Johankou v kostole v obci Bojkovice.

61aa1484_2145954694_0.jpg Zdroj: tikzilina.eu

Burianova veža

Keď sa knieža Ján Zápoľský stal kráľom, daroval žilinský hrad Burianovi Svetlovskému z Vlčnova, ktorý ho podporoval v bojoch o kráľovskú korunu. Burian si hrad hneď obľúbil, pretože to bola silná vojenská pevnosť s hrubými múrmi a strieľňami, schopná odolať útokom zo všetkých strán. Jediné, čo hradu chýbalo, bola vyhliadková veža.

Burian sa rozhodol postaviť ju na najvyššom mieste, kde však už stál malý drevený kostol, v ktorom sa modlil páter Eugénius. Napriek tomu Burian najal robotníkov, aby kostol zbúrali. Aby pátra vylákal, pozval ho na pohár vína, no potom ho dal zavrieť do temnice a pokračoval v stavbe veže. Páter Eugénius varoval Buriana, že ho Boží hnev dostihne a veža ho pochová. „Nikto sa nebude zahrávať s Božím hnevom. Spomeň si, čo som ti vravel! Nedostaviaš tú vežu... Jej múry ťa pochovajú!“

MixCollage-16-Sep-2024-12-24-PM-7659.jpg Zdroj: tikzilina.eu

O niekoľko mesiacov neskôr, keď murári stavali ochodzu na vrchole veže, Burian prišiel práce skontrolovať. Vtedy sa zrazu ozval hrmot a niekoľko tehál z nedokončenej arkády padalo priamo na neho. V panike uskočil a spadol do priepasti. Uvoľnené tehly a malta ho zasypali a pochovali pod sebou. Tak sa naplnili slová pátra Eugénia.

Zdroj: spracované podľa odbornej literatúry - KUGLEROVÁ, Zuzana. Kliatba kožušníkovej vdovy : (staré povesti zo Žiliny a okolia. 1. vyd. Martin: Matica slovenská, 2007. 212 s. ISBN 9788089208739


Súvisiaci článok
Tajomstvá Žilinského kraja: Zúfalý gróf Revai zo Sklabine, ktorý hľadal bájny poklad
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť