Streda 18. 09. 2024 12:50:08 | Meniny má Eugénia

Štát chce byť pred prírodnými živlami o krok napred. Nový systém SMS varovaní by mal stáť 3 milióny eur

Nepredvídavosť počasia a daždivé dni, ktoré sa behom minút môžu zmeniť na katastrofu v podobe povodní. Práve toto sú aktuálne udalosti, ktoré, ako sa zdá, budú s postupom rokov len pribúdať. Klimatické zmeny a nestálosť počasia donútili štát k tomu, aby sa začal venovať komunikačným novinkám. Na nástrahy by chcelo ministerstvo vnútra včasne upozorňovať SMS správami.

Michal Szentivanyi|13. september 2024|15:00:10

Ilustračné foto. Zdroj: Koláž Žilina SP21/TASR/Ján Krošlák a freepik.com

Súvisiaci článok
Historická pamiatka v Zákamennom čelí nečakanému problému s ďatľom
Čítajte viac >

O tom, že rezort vnútra by chcel pred živlami varovať včas a v predstihu informovala vo svojej reportáži Televízia JOJ. Extrémne počasie je totiž čoraz častejším javom a jeho správanie je v týchto dňoch ťažšie predvídať. Čoskoro by nás pred náhlymi zmenami mohli varovať aj SMS správy.

Za ambicióznym projektom stojí Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky, ktoré podľa Televízie JOJ plánuje na Slovensku spustiť testovaciu fázu systému včasného varovania. Všetko sa má rozbehnúť koncom tohto roka. Systémom disponuje približne polovica krajín sveta.

TASR Jaroslav Novák.JPG Budova Ministerstva vnútra Slovenskej republiky, zdroj: TASR/Jaroslav Novák

„Technológia umožní zobrazenie správy v mobilných telefónoch, ktoré sa nachádzajú v ohrozenej oblasti," povedal pre Televíziu JOJ Matej Neumann, hovorca ministerstva vnútra. Celý projekt má niesť predbežný názov Systém varovania SK-Alert. Štát chce na výdavky využiť finančné zdroje z eurofondov. Náklady rátajú na približne 3 milióny eur. „Verejné obstarávanie varovného systému obyvateľstva plánujeme do konca septembra tohto roku," doplnil pre Televíziu JOJ hovorca Neumann.

TASR Maroš Černý.JPG Ilustračné foto. Zdroj: TASR/Maroš Černý

​Slovensko má aktuálne na podobné situácie vybavenú sieť sirén. Tie sa spustia v prípade mimoriadnych situácií. Televízia JOJ dodáva, že v poslednom desaťročí sa aj vďaka týmto systémom zabránilo väčšiemu počtu úmrtí. „Tento systém bude fungovať ako doplnkový spôsob varovania obyvateľstva popri hlavných spôsoboch varovania, ako je sieť sirén, varovanie cez miestne rozhlasy či televízne a rozhlasové vysielanie," uzavrel pre Televíziu JOJ Neumann.


Súvisiaci článok
Školy budú bezpečnejšie: Vláda schválila nový systém monitoringu a výstrah
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť