Štvrtok 19. 09. 2024 11:39:43 | Meniny má Konštantín

Martinskí poslanci naživo vysielajú svoje rokovania. Po tom, čo ich mesto zrušilo, to robia vo svojej réžii

O priame prenosy z rokovania mestského parlamentu Martinčania neprišli, vysielajú ich naživo poslanci mesta, ktorí boli proti ich zrušeniu. FOTO: Facebook Michala Uherčíka

D U|17. marec 2022|13:24:34

Vo štvrtok sa konalo ďalšie rokovanie martinského mestského parlamentu. Diváci si ho mohli pozrieť online. A to aj napriek tomu, že vedenie mesta prenosy zrušilo. „Prenos zo zastupiteľstva bude. Stačí sledovať moju stránku. Zdieľajte medzi Martinčanov, ako sa vedenie a poslanci správajú k nášmu mestu,“ informoval vopred Michal Uherčík, poslanec MsZ v Martine, na svojom Facebookovom profile.

IMG-8002.jpg

Priame prenosy Martinčania celé roky sledovali online, z pohodlia domova. To ocenili zvlášť v čase pandemickej situácie, ktorá im neumožnila zúčastniť sa na rokovaniach osobne. Na decembrovom rokovaní ale padol nečakaný návrh od dvoch poslaneckých klubov (Spoločne pre Martin a Klub občianskych poslancov), aby online rokovanie vypli. V následnom hlasovaní návrh prešiel. Táto skutočnosť v Martine vyvolala vlnu nespokojnosti medzi poslancami, ktorí boli proti, aj medzi obyvateľmi mesta. „Chceme to sledovať, ja mám 76 rokov a nedostanem sa tam osobne, ale dianie v meste ma stále zaujíma,“ hovorí dôchodca, ktorý v minulosti zvykol chodiť na rokovania parlamentu aj osobne. „Sme proti zrušeniu, prečo to urobili? Idú tam preberať niečo tajné?“ dodáva Martinčanka Klára.

IMG-8003.jpg

Zrušenie online prenosu sa ale netýkalo iba decembrového rokovania. Prenosy zrušili úplne. Vedenie radnice tvrdí, že na znepokojenie dôvod nevidia. „Online prenos nie je niečo, čo musíme realizovať zo zákona. Je to nadštandard, ktorý ponúka mesto Martin pre svojich obyvateľov a niektoré samosprávy. Všetko je to na rozhodnutí poslancov. Mesto zverejnilo na ich stránke zvukový záznam,“ uviedla Zuzana Kalmanová, hovorkyňa mesta Martin. Poslanci, ktorí hlasovali za zrušenie sa vyjadrili, že dôvodom sú blížiace sa komunálne voľby a nežiadúca prezentácia kandidátov počas zasadnutí.


Súvisiaci článok
Petíciou chcú obnoviť online prenosy
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť