Streda 18. 09. 2024 12:17:19 | Meniny má Eugénia

Život mu zasadil ďalšiu krutú ranu. Hrdinský Milan z Liptova prišiel o milovanú mamu, teraz prosí o pomoc

Ich rodinný príbeh už pred rokmi spoznalo takmer celé Slovensko a teraz sa celá situácia ešte viac skomplikovala. Pani Anna z Liptova sa starala o ťažko postihnutého syna Milana. Ten už roky zvádza statočný boj s neľahkým osudom. Životom skúšaný Milan však počas tohto roka prišiel o svoju mamu.

Michal Szentivanyi|9. september 2024|14:30:03

Zdroj: Koláž Žilina SP21/zilina.sp21.sk a ludialudom.sk

Súvisiaci článok
Nový varovný systém pre Vlkolínec: Ružomberok pokračuje v preventívnych opatreniach
Čítajte viac >

O smrti milovanej matky nevidomého a nepočujúceho Milana z Liptova informoval na svojom webe portál Ľudia ľuďom.

Milan už roky nevidí a ani nepočuje

Vaskulopatia a vaskulitída. Práve to sú desivé slová, ktoré navždy zmenili život Milana Tomšíka z Liptovského Mikuláša. Pre niektorých nepredstaviteľné diagnózy mu pomáhala na životnej ceste niesť jeho mama Anna. Ochorenia Milana pripravili o zrak a neskôr aj o sluch.

„Milanovi prednedávnom zomrela maminka vo veku 89 rokov, ktorá sa o neho denne starala od roku 1999, keď vážne ochorel. Zákerná choroba, ktorou roky trpí, sa volá Vaskulopatia. Ide o zriedkavú chorobu, ktorá spôsobuje krvácanie, a vyžaduje napríklad dlhé prechádzky, aby sa zamedzilo vzniku trombózy. Kvôli chorobe prišiel o zrak a trpí aj ďalšími zdravotnými problémami. Po úmrtí maminky, na ktorú bol napísaný Milanov dôchodok, zostal bez financií. Pomôžme Milanovi preklenúť toto náročné obdobie," informovali zástupcovia Milana vo výzve na portáli Ľudia ľuďom.

ja.jpg Zdroj: ludialudom.sk

Celý život musí chodiť pod vrstvou obväzov

Vážne ochorenia Milanovi skomplikovali život až do takej miery, že musí neustále chodiť s vrstvou obväzov na hlave. „Nosím špeciálnu zdravotnú helmu a mám obviazanú celú tvár z dôvodu chronického krvácania. Choroba ma pripravila o zrak a má aj iné závažné komplikácie. Moja maminka sa o mňa denne starala do posledného dňa života. Vo štvrtok 18. júla 2024 ma maminka náhle opustila vo veku 89 rokov. Všetci, čo ste nás poznali osobne v Liptovskom Mikuláši viete, že maminka bola stelesnený anjel. Denne sme si kývali s vodičmi autobusov, sanitiek, smetiarov, autoškoly, verejnoprospešných služieb a vždy sa nám prihovárali ľudia pri našich prechádzkach," vyhlásil životom skúšaný Milan, ktorý dokonca v roku 2010 vystúpil aj v televíznom programe, vďaka čomu sa jeho životný príbeh dostal do myslí viacerých Slovákov.

Teraz však trpí veľkým nedostatkom financií. „Pohreb sa mi podarilo vyplatiť, no ostal som bez financií. Maminka bola osobitný príjemca môjho dôchodku a teraz sa musí vykonať zmena vo výplate môjho dôchodku priamo na mňa, čo trvá dlhší čas. V tejto dobe Vás v úcte prosím o pomoc, aby som mohol zaplatiť nájom, elektrickú energiu, aby som si mohol kúpiť potrebné lieky, veci na ošetrovanie a vôbec všetko, čo ako človek potrebujem pri mojej chorobe," doplnil Milan.

Pomôcť a prispieť Milanovi Tomšíkovi z Liptovského Mikuláša môžete cez portál ludialudom.sk. Aktuálna výzva trvá ešte do pondelka 30. septembra 2024. „V úcte vám vopred ďakujem, ak sa rozhodnete, že ma podporíte v týchto ťažkých chvíľach," odkázal na záver Milan.


Súvisiaci článok
Nadšenci animovaného filmu jasajú. Už aj 17. ročník Fest Anča pozná svojho celkového víťaza
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť