Streda 18. 09. 2024 23:27:35 | Meniny má Eugénia

Nový varovný systém pre Vlkolínec: Ružomberok pokračuje v preventívnych opatreniach

UNESCO pamiatka Vlkolínec získala nový varovný systém Pavian CAR 300, ktorý bude slúžiť na ochranu obyvateľov a návštevníkov tejto historickej lokality. Mesto Ružomberok zabezpečilo dlhodobé zapožičanie tohto moderného zariadenia od Ministerstva vnútra Slovenskej republiky, pričom bolo následne odovzdané Dobrovoľnému hasičskému zboru Vlkolínec. Tento krok je súčasťou širších preventívnych opatrení mesta v oblasti požiarnej a civilnej ochrany.

Juliana Krčulová|8. august 2024|15:00:15

Zdroj: ruzomberok.sk

Súvisiaci článok
Kovová balustráda v centre Žiliny odhalila zaujímavé čísla o miestnom letisku
Čítajte viac >

Ružomberok posilňuje ochranu Vlkolínca moderným varovným systémom

Mesto Ružomberok zaslalo začiatkom júla na Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky, na oddelenie krízového riadenia, žiadosť o dlhodobé zapožičanie varovného mobilného systému s názvom Pavian CAR 300 pre mestskú časť Vlkolínec, ktorá je súčasťou Ružomberka. V roku 1997 tu bola vyhlásená Pamiatková rezervácia ľudovej architektúry a od roku 1993 je zapísaná ako drevená dedina do Zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

Vladimír Miškovčík, hovorca mesta Ružomberok, v tlačovej správe informoval, že koncom júla dostala ružomberská samospráva odpoveď z ministerstva, že súhlasia s dlhodobým zapožičaním tohto zariadenia. Následne si ho prevzali na Okresnom úrade v Žiline. V stredu 7. augusta primátor mesta, Ľubomír Kubáň, odovzdal varovný mobilný systém do dlhodobého užívania Dobrovoľnému hasičskému zboru Vlkolínec, ktorý ho bude používať pre potreby pamiatky UNESCO a mesta Ružomberok.

„Mesto Ružomberok už dlhodobo realizuje preventívne opatrenia v oblasti požiarnej a civilnej ochrany v lokalite Vlkolínec. Vybudovali sme systém hydrantov, zberné vodné nádrže a v objektoch sa vykonávajú preventívne protipožiarne prehliadky a kontroly v zmysle platných predpisov. Systematicky vyčleňujeme finančné prostriedky na prevádzku a údržbu a tiež modernizáciu materiálno-technického vybavenia,“ uviedol Ľubomír Kubáň.

20240807_105700-1200x676.jpeg Zdroj: ruzomberok.sk

Ružomberok investuje do bezpečnosti UNESCO pamiatky

Hovorca mesta doplnil, že v roku 2015 bol vo Vlkolínci založený dobrovoľný hasičský zbor obce, v roku 2024 bol znovuobnovený v mestskej časti Biely Potok. „Jedným z opatrení požiarnej a civilnej ochrany je aj používanie moderného inteligentného varovného a komunikačného zariadenia – Pavian Car 300, ktoré slúži na verbálnu komunikáciu s množstvom multifunkčného využitia. Pomáha pri rôznych mimoriadnych situáciách, včasnom varovaní a evakuácií domácich obyvateľov, ako aj návštevníkov lokality,“ konkretizoval Miškovčík s tým, že Pavian Car je výkonná mobilná elektronická siréna pre hromadné varovanie, vhodná predovšetkým na inštaláciu na automobily, keďže Dobrovoľný hasičský zbor Vlkolínec disponuje terénnym osobným automobilom značky Land Rover Defender.

Elektronická siréna Pavian Car je prenosná a dá sa využívať podľa potreby aj v iných častiach mesta a mestských častí. „Veríme, že toto zariadenie si nájde využitie pre potreby záchrany obyvateľov a majetku nášho mesta,“ dodal ružomberský primátor.


Súvisiaci článok
Na konci júla žilo v meste Žilina a v jej prímestských častiach 80 116 obyvateľov
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť