Nedeľa 15. 09. 2024 11:59:51 | Meniny má Jolana

Zahraničné divadelné produkcie aj stand up šou: Festival Slanický ostrov divadla všetkých očarí

Divadelné predstavenia, koncerty, filmové projekcie i diskusie prinesie piaty ročník multižánrového festivalu Slanický ostrov divadla, ktorý sa začína v pondelok 2. septembra v Námestove.

TASR|2. september 2024|12:30:17

Ilustračné foto. Zdroj: Facebook/Slanický ostrov divadla a Námestovo INFO

Súvisiaci článok
Kultúrne podujatia tento týždeň: Čaká na vás strašidelné blúdenie aj koncert Fragile
Čítajte viac >

Tlačovú agentúru Slovenskej republiky o tom informoval riaditeľ podujatia Peter Balcerčík. Novinkou aktuálneho ročníka sú zahraničné divadelné produkcie aj stand up šou.

Počas minulých ročníkov Slanický ostrov divadla dramaturgicky pracoval s témami holokaustu, rodových stereotypov, ľudskosti či domova. „Tento rok sme si vybrali ako ústrednú tému podujatia hranicu. Ide o fenomén, s ktorým sa stretávame denne, pretože definuje naše medziľudské vzťahy, či už v rámci partnerstiev, kamarátstiev, susedstva alebo rodičovstva. Na festivale uvedieme inscenácie, výstavy, filmy a aj debaty, ktoré túto tému reflektujú, a to v kontexte historických udalostí, ale napríklad aj v súvislosti s vojnou na Ukrajine," uviedol Balcerčík.

457272261_1044407071024124_7412825022666645831_n.jpg Zdroj: Facebook/Slanický ostrov divadla

Návštevníci majú možnosť vidieť diela etablovaných a známych súborov, a zároveň spoznať tvorbu nezávislých autorských divadiel. Na festivale sa druhýkrát predstaví Slovenské národné divadlo. V piatok 6. septembra uvedie na Slanickom ostrove umenia hru Akcia B - rozprávanie o mlčaní. V piatok sa v Dome kultúry v Námestove predstaví aj krakovské divadlo Teatr Barakh s hrou Rosemary.

V nedeľu 8. septembra na Slanickom ostrove umenia odohrajú dokumentárne divadlo Krajina. Ukrajina. „Ide o autorský divadelný dokument, ktorý zachytáva autentické príbehy ukrajinských žien a ich rodín počas vojny. Výťažok z celého predstavenia bude venovaný Zuzke Kuľhovej, rodáčke z Námestova, ktorá od vypuknutia vojny dobrovoľne a nezištne pomáha na Ukrajine," dodal Balcerčík.

Pozornosť upriamia aj na študentov stredných škôl. „Tento rok pripravujeme workshop v spolupráci so združením Living Memory, ktoré sa venuje vzdelávaniu o totalitných režimoch a v študentoch sa snaží podnecovať a rozvíjať kritické myslenie, aby nepodliehali neovereným informáciám," povedal riaditeľ festivalu.


Súvisiaci článok
Spolok architektov pozýva na jedinečnú vernisáž v Žiline. Cenu Dušana Jurkoviča si vyslúžil tento projekt
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť