Streda 18. 09. 2024 03:37:25 | Meniny má Eugénia

Rezort financií neuvoľní 200-tisícovú dotáciu na pohotovostnú službu v Námestove

Ministerstvo financií Slovenskej republiky neuvoľní 200-tisíc eur pre Hornooravskú nemocnicu s poliklinikou Trstená.

TASR|28. august 2024|12:30:03

Ilustračné foto. Zdroj: Facebook/Žilinský Samosprávny Kraj

Súvisiaci článok
Detskú pohotovosť na Orave zrušili. Ministerstvo teraz hľadá spôsob, ako ju obnoviť
Čítajte viac >

Financie mali pokryť osobné výdavky pre zdravotnú sestru, odmeny pre vykonávateľa ambulantnej pohotovostnej služby a rozšírenie povolenia na výkon ambulantnej pohotovostnej služby pre deti a dorast o doplnkový bod v Námestove. Vláda o tom rozhodla na rokovaní v stredu 28. augusta.

„Vzhľadom na skutočnosť, že vo veci zabezpečenia prevádzky predmetného doplnkového bodu ambulantnej pohotovostnej služby pre deti a dorast nedošlo ku vzájomnej dohode medzi Hornooravskou nemocnicou s poliklinikou Trstená a lekármi - pediatrami, nie je možné zo strany Hornooravskej nemocnice s poliklinikou Trstená zabezpečiť prevádzku ambulantnej pohotovostnej služby pre deti a dorast v Námestove, a teda použiť dotáciu na účel schválený vládou Slovenskej republiky," vysvetlilo Ministerstvo financií.

Vláda na júlovom výjazdovom rokovaní na Orave vyčlenila 200-tisíc eur na zachovanie detskej pohotovosti v Námestove. Vicepremiér Robert Kaliňák vysvetlil, že takáto pomoc od vlády je síce nesystémová, no majú záujem na tom, aby aj deti v Námestove mali dostatočnú zdravotnú starostlivosť.

Žilinský samosprávny kraj poukázal na to, že dotácia by pokryla iba mesačné náklady na prevádzku po dobu 15 mesiacov. Nemocnica by však bola povinná podľa zákona prevádzkovať doplnkový bod počas celého obdobia platnosti jej licencie, to znamená päť rokov. „Znamená to, že po vyčerpaní dotácie by financovanie tejto služby, ktorá je v kompetencii ministerstva zdravotníctva, prebrala na seba nemocnica a Žilinský samosprávny kraj," vysvetlil kraj s tým, že nepovažuje za systémové a správne, aby samospráva suplovala kompetencie štátu.

Vedenie Hornooravskej nemocnice s poliklinikou Trstená taktiež skonštatovalo, že z dôvodu neudržateľnosti financovania doplnkového bodu pri pevnom bode ambulantnej pohotovostnej služby po celú dobu prevádzkovania takúto prevádzku nedokáže zabezpečiť.


Súvisiaci článok
Koniec detskej pohotovosti v Námestove nemusí byť definitívny. Zakročiť chce vládny kabinet
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť