Štvrtok 19. 09. 2024 03:04:58 | Meniny má Konštantín

Detskú pohotovosť na Orave zrušili. Ministerstvo teraz hľadá spôsob, ako ju obnoviť

Ministerstvo zdravotníctva zrušilo detskú pohotovosť v Námestove. Podľa informácií STVR, teraz hľadá spôsob, ako ju obnoviť v spolupráci s mestom.

Radka Kostánová|31. júl 2024|08:00:19

Zdroj: Facebook/Oravská poliklinika Námestovo

Súvisiaci článok
Trstenská nemocnica nevyužije vládnu dotáciu na pohotovostnú službu v Námestove
Čítajte viac >

Problémy okolo detskej pohotovosti na Orave

Slovenská televízia a rozhlas vo svojej reportáži uviedla, že detskú pohotovosť v Námestove najskôr ministerstvo zdravotníctva zrušilo, no teraz hľadá spôsoby, ako by ju obnovilo v spolupráci s mestom. Momentálne je to v rukách Žilinského kraja, pretože ten má kompetenciu zriadiť detskú pohotovosť.

Ministerstvo zdravotníctva zrušilo pohotovosť v Námestove od utorka 2. júla, no vládny kabinet o deň neskôr schválil 200-tisíc eur na jej zachovanie.

„Nemocnica v Trstenej sa o to pokúsila, ktorá môže doplnkový bod zriadiť, ale bohužiaľ sme nenašli jednotnú reč s lekármi,“ uviedla pre STVR predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja Erika Jurinová.

Vládne peniaze sa podľa dostupných informácií viažu na vytvorenie doplnkového bodu detskej pohotovosti. Z toho vyplýva, že pediatri pre deti musia slúžiť v Trstenej, ale v doplnkovom bode v Námestove túto povinnosť nemajú. Ako pre STVR uviedla riaditeľka odboru zdravotníctva Žilinského kraja Silvia Pekarčíková, tak zo 17 lekárov povedalo 15 „nie".

Na ministerstve zdravotníctva však veria, že sa im podarí nájsť efektívne riešenie. Momentálne hľadajú spolu s krajom ďalšie alternatívy.

20171219_124815(1).jpg Zdroj: opnam.sk

„Na ukončení tohto pevného bodu a iných pevných bodov, kde je málo pediatrov sa kompromisne dohodlo na úrovní lekárskej spoločnosti primárnych pediatrov, ministerstva zdravotníctva ako aj ZMOSu. Dohodli kritériá, kde sa stanovili podmienky. Teraz sa to zase má nejakým spôsobom ohýbať a meniť. Krehká rovnováha sa má zase porušiť,“ skonštatoval pre STVR riaditeľ Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy Dušan Zachar.

Prvé kroky k pohotovosti

Magistrát Námestova však už začal hľadať nové priestory. Paradoxom je, že ambulancia je po zrušení pohotovosti v oravskej poliklinike prázdna.

Ján Kadera, primátor mesta, pre STVR priblížil, že mesto poskytne priestory a bude hľadať pediatra, ktorý bude ochotný takúto ambulanciu prevádzkovať. Doplnkový bod detskej pohotovosti však podľa dostupných informácií musí zastrešiť nemocnica, ktorá má zriadený pevný bod. Orava sa preto obrátila na žilinskú nemocnicu.

„Nemocnica je v tejto téme súčinná. V nadväznosti na nami zrealizovanú analýzu, DAPS z našej strany nemôžeme zastrešovať. Naše povolenie na prevádzku vydali pre pevný bod Žilina, spádové územie okresov Žilina, Kysucké Nové Mesto a Bytča,“ skonštatovala pre STVR Zuzana Fialová, hovorkyňa žilinskej nemocnice.

Zriadiť pohotovosť v Námestove môže podľa zákona len nemocnica v Trstenej, ktorej pediatri to odmietli. Jurinová zároveň pripomenula, že je to o politike. Podľa jej slov stačí, aby ministerstvo vrátilo pevný bod do siete pevných bodov ambulantných pohotovostných služieb.


Súvisiaci článok
Koniec detskej pohotovosti v Námestove nemusí byť definitívny. Zakročiť chce vládny kabinet
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť