Piatok 13. 09. 2024 15:11:43 | Meniny má Ctibor

Ako vybrať správnu obuv pre deti? Rady od Úradu verejného zdravotníctva

Dbajte na správny výber obuvi pre deti, aby ste predišli zdravotným problémom! Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky upozornil, že nesprávne zvolená obuv môže viesť k deformáciám, trvalému poškodeniu kostry chodidla a dokonca k rozvoju skoliózy.

Juliana Krčulová|29. august 2024|14:00:03

Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Súvisiaci článok
Tip na výlet: Náučný chodník v lesoparku Bôr
Čítajte viac >

Zásady výberu detskej obuvi: Čo odporúčajú odborníci?

Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky na sociálnej sieti poukázal na fakt, že nesprávne zvolená obuv môže z dlhodobého hľadiska spôsobiť deformácie, trvalé poškodenie kostry chodidla alebo prispieť k rozvoju skoliózy.

Detská obuv by podľa slov odborníkov mala mať pevnú pätu a zároveň mäkkú a ohybnú podrážku pod prstami a strednou časťou chodidla.

„Pre správny rast kostí je veľmi dôležité, aby malo dieťa v obuvi dostatok miesta pre prsty. Pri výbere prezuviek do školy dajte prednosť takým, ktoré sú vyrobené z prírodných materiálov, napríklad z usní a textilu. Sú mäkké, priedušné, absorbujú vlhkosť, nedráždia kožu a prispôsobia sa tvaru chodidla,“ ozrejmili odborníci z Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky.

174849.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Nevhodné materiály pre detskú obuv zahŕňajú koženku, plast a poroméry, teda syntetické usne. Obuv z týchto materiálov sa ťažko prispôsobuje tvaru chodidla, je tvrdá, nepriedušná a nedokáže odvádzať vlhkosť z povrchu kože, čo môže viesť k plesňovým ochoreniam.

Zásady Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky pre výber detskej obuvi:

  • čím ľahšia, tým lepšie, vyberajte ju podľa účelu,
  • pre najmenšie deti je najvhodnejšia nízka členková obuv, šnurovacia alebo uzatvárateľná textilným pásikom, respektíve na zips, podpätky by mali byť čo najnižšie,
  • prezuvky nie sú to isté čo obuv do telocvične,
  • v interiéri je vhodná ľahká vzdušná obuv, pre menšie deti s remienkom alebo so šnúrkami,
  • pre aktívny odpočinok je určená športová obuv zodpovedajúca požiadavkám príslušného športu, je tvrdšia a nepriedušnejšia,
  • vychádzková celoročná alebo zimná obuv má mohutnejšiu a trvanlivejšiu konštrukciu s pevnou podošvou,
  • rekreačná obuv je určená na rekreačno-vychádzkové príležitosti, na dlhšie vzdialenosti aj v prírodnom prostredí, má pevnejšiu konštrukciu zvršku a robustnú podošvu.

Súvisiaci článok
Zabudnite na škodlivé chemikálie: Jednoduchý trik udrží váš sprchový kút ako nový
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť