Streda 18. 09. 2024 13:36:51 | Meniny má Eugénia

Tip na výlet: Náučný chodník v lesoparku Bôr

Turistické chodníčky nie vždy vedú cestami nekonečných výhľadov a strmých vrcholov. Niekedy je výnimočné sa započúvať do príjemného, prírodného zvuku lesoparku a bez väčšej fyzickej námahy si užiť chvíľu pre seba. Presne takú atmosféru a ducha Slovenského národného povstania ponúka lesopark Bôr v Turčianskych Tepliciach, kde sa bol pozrieť aj Radoslav Zahumenský.

Michal Szentivanyi|27. august 2024|12:30:01

Zdroj: Koláž Žilina SP21/YouTube/MediaRZ

Súvisiaci článok
Tip na výlet: Park slávy v Turčianskych Tepliciach
Čítajte viac >

Viac o náučnom chodníku prezradila stránka mesta Turčianske Teplice. Len málokto na severe krajiny by nepoznal mesto Turčianske Teplice. To patrí medzi najstaršie kúpeľné mestá na Slovensku. Núka sa tu aj množstvo pamiatok, no medzi nimi aj už zmienený lesopark Bôr.

Screen Shot 08-27-24 at 10.02 AM 002.JPG Zdroj: naucnechodniky.eu/Ivan Ružek

Radnica mesta mala pred desiatimi rokmi významné obdobie. Došlo k obnove náučného chodníka v lesoparku Bôr. Slávnostné otvorenie sa uskutočnilo vo štvrtok 28. augusta 2014. Táto akcia bola súčasťou pripomenutia si vtedajšieho 70. výročia Slovenského národného povstania, pričom dnes je to už 80. výročie.

Slovenské národné povstanie pripomína týčiaca sa socha

Toto výročie a význam povstania umocňuje aj monumentálna socha, ktorá je akousi pripomienkou toho, čím všetkým si museli prejsť naši predkovia pre to, aby sme my mohli žiť v mieri.

Screen Shot 08-27-24 at 10.02 AM 001.JPG Zdroj: naucnechodniky.eu/Ivan Ružek

„Pôvodný náučný chodník bol v lesoparku Bôr vybudovaný v roku 2001. Počas ostatných rokov došlo k značnému poškodeniu informačných tabúľ, rovnako aj zrubových prístreškov postavených po jeho trase. Mesto Turčianske Teplice sa preto v roku 2014 rozhodlo náučný chodník z rekonštruovať osadením nových informačných panelov, ako aj vytvorením vytvorením oddychových zón," informovalo mesto.

lesopark-bor_DSC_0439.jpg Zdroj: naucnechodniky.eu/Ivan Ružek

Náučný chodník má celkovo osem informačných tabúľ, ktorých úlohou je bližšie oboznámenie miestnych, ale aj návštevníkov nášho mesta, so zaujímavosťami o prírode a území, na ktorom sa nachádza. Medzi návštevníkmi bol aj Radoslav Záhumenský, ktorý na platforme YouTube vystupuje cez kanál MediaRZ:


Súvisiaci článok
Tip na výlet: Cyklotrasa pri Vodnom diele Žilina smerom na Budatín
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť