Štvrtok 19. 09. 2024 09:09:01 | Meniny má Konštantín

Pozor na falošné cestovné kancelárie na internete: Doména .sk neznamená hneď slovenskú cestovku

Slovenská obchodná inšpekcia upozornila na zvýšené riziko podvodov pri kúpe zájazdov online. Hoci doména .sk a slovenský jazyk môžu naznačovať slovenskú cestovnú kanceláriu, nie je to vždy pravda.

Juliana Krčulová|19. august 2024|17:00:04

Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Súvisiaci článok
Podvodníci útočia na vaše e-mailové schránky. Nedajte sa oblafnúť touto sumou, ide o podvod
Čítajte viac >

Slovenská obchodná inšpekcia varuje pred podvodmi pri kúpe zájazdov online

Slovenská obchodná inšpekcia vyzýva spotrebiteľov, aby boli pri nákupe zájazdov na internete obzvlášť opatrní. Dôvodom sú spotrebiteľské sťažnosti týkajúce sa predaja zájazdov cez internetové stránky s doménou .sk. Zástupcovia Slovenskej obchodnej inšpekcie na oficiálnom webe upozornili, že použitie domény .sk alebo slovenského jazyka neznamená automaticky, že ide o slovenskú cestovnú kanceláriu ako organizátora zájazdu alebo sprostredkovateľa predaja zájazdov.

„V poslednom období narastá počet podvodného predaja zájazdov na internete, kde sa spoločnosti prezentujú ako cestovné kancelárie. Ide o subjekty, ktoré nemajú v predmete podnikania prevádzkovanie cestovnej kancelárie alebo zneužívajú obchodné meno renomovaných cestovných kancelárií alebo obchodné meno a IČO neexistuje, nemajú zabezpečenú ochranu pre prípad úpadku alebo poskytujú nepravdivé informácie o ochrane pre prípad úpadku – na stránke je vyobrazený falošný certifikát,“ priblížili kompetentní s tým, že podvodné internetové stránky nie sú aktívne dlhšiu dobu, avšak za krátky čas ich existencie podvodníci dokážu vylákať od spotrebiteľov nemalé finančné prostriedky.

9939.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Narastá počet podvodných predajov zájazdov

Slovenská obchodná inšpekcia varuje spotrebiteľov, aby si dôkladne premysleli všetky rozhodnutia týkajúce sa uzatvárania zmlúv a nenechali sa zlákať vidinou lacnej dovolenky. Pred uzatvorením zmluvy a zaplatením by si mali spotrebitelia overiť predávajúceho.

„V prvom rade musí byť predávajúci na stránke riadne identifikovaný a na základe uvedených údajov, by si mal každý spotrebiteľ zistiť, či je predávajúci zapísaný vo verejných registroch Slovenskej republiky (obchodný register alebo živnostenský register), či má v predmete podnikania prevádzkovanie cestovnej kancelárie alebo cestovnej agentúry. Každá cestovná kancelária je povinná, okrem iného, informovať spotrebiteľa o zabezpečení ochrany pre prípad úpadku cestovnej kancelárie. V prípade, ak ide o sprostredkovanie zájazdu, tak sprostredkujúca cestovná kancelária alebo cestovná agentúra je povinná uviesť, pre ktorú cestovnú kanceláriu zájazd sprostredkúva,“ doplnil web Slovenskej obchodnej inšpekcie.

273371.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Ako sa vyhnúť podvodom pri kúpe dovolenky na internete?

Slovenská obchodná inšpekcia zaradila do zoznamu podvodných cestovných kancelárií stránky:

  • oddychuj.sk,
  • hotelbeds.sk,
  • travelsk.sk,
  • travelgo.sk,
  • kamideme.sk,
  • dovolenka25.sk,
  • letnezajazdy.sk.

Slovenská obchodná inšpekcia taktiež poskytuje možnosť overiť pravosť cestovnej kancelárie prostredníctvom svojho webu alebo na TOMTO ODKAZE.


Súvisiaci článok
Vražda v Liptovskom Mikuláši zmobilizovala vedenie mesta. Radnica bude riešiť zvýšenie bezpečnosti (AKTUALIZOVANÉ)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť