Nedeľa 08. 09. 2024 02:10:08 | Meniny má Miriama

Vychutnajte si panoramatický pohľad na Žilinu z výšky. Burianova veža ponúka historické prehliadky

V piatok 26. júla sa milovníci histórie a krásnych výhľadov môžu tešiť na jedinečný zážitok. Burianova veža ponúkne večerné prehliadky, počas ktorých si návštevníci budú môcť vychutnať panoramatický pohľad na mesto Žilina.

Monika Bieliková|18. júl 2024|19:00:01

Ilustračné foto. Zdroj: Koláž Žilina SP21/tikzilina.eu

Súvisiaci článok
Tip na výlet: Cyklotrasa pri Vodnom diele Žilina smerom na Budatín
Čítajte viac >

Turistické centrum Žilina o plánovaných prehliadkach informovalo prostredníctvom udalosti na sociálnej sieti Facebook.

Burianova veža, pôvodne nazývaná Nová veža, má zaujímavú históriu spojenú s menom Buriana Svetlovského z Vlčnova, ktorý bol dedičným richtárom Žiliny v 16. storočí. Počas svojej existencie slúžila ako zvonica aj pozorovateľňa, ochraňujúca mesto pred požiarmi a nepriateľmi. Významné prestavby vrátane barokovej a jednoduchšej strechy až po súčasnú vyhliadkovú terasu z roku 1941 odrážajú bohatú históriu tejto pamiatky.

Táto 46 metrov vysoká renesančná zvonica a architektonická pamiatka, nachádzajúca sa na Katedrálnom námestí vedľa Katedrály Najsvätejšej Trojice, je jedným z neoficiálnych symbolov mesta.

Prehliadky sú plánované v časoch od 17:30 do 20:00 hodiny s polhodinovými intervalmi. Keďže počet miest je obmedzený, záujemcovia sú vyzývaní, aby si rezervovali svoj termín vopred. Rezervácie sú možné prostredníctvom Turistickej informačnej kancelárie mesta Žilina.

Vstup na prehliadku je bezplatný, čo robí z tejto akcie ideálnu príležitosť pre všetkých, ktorí chcú spoznať históriu a krásy Žiliny z výšky.


Súvisiaci článok
Kultúrne podujatia tento týždeň: Čaká vás Salón Piva aj Dračie dni
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť