Streda 08. 05. 2024 19:30:31 | Meniny má Ingrida

Martinčania sa tešia: Kľačianska podkova bude v máji

Furmani a ich kone, súťaže, zábava, hudba a výborná atmosféra. To je Kľačianska podkova. Obľúbené podujatie nielen domácich, ale aj turistov v tomto roku bude. Po tom, čo akciu v tradičnom januárovom termíne zmarili protikovidové opatrenia, sa priaznivci furmanstva dočkajú podujatia v máji. FOTO: Lenka Mahútová

D U|10. marec 2022|19:55:56

Nadregionálne podujatie, bez ktorého si začiatok roka v obci Turčianske Kľačany už ani nevedia predstaviť, sa napokon uskutoční. Termín je stanovený na 7. majá 2022, začiatok na 10. hodinu. „Som veľmi šťastná, že Kľačianska podkova v tomto roku predsa len bude. Bude trochu netradičná, v máji už bude teplejšie, boli sme zvyknutí na zimu, ale každé ročné obdobie má svoje čaro,“ hovorí Lenka Mahútová, organizátorka.

IMG-5926.jpg

Prípravy 15. ročníka sú už teraz v plnom prúde a návštevníci si budú môcť vychutnať aj rôzne sprievodné podujatia. Organizátorka ho so zanietením pripravuje každoročne už roky, aby furmanstvo priblížila širokej verejnosti. Špeciálne na podujatie cestujú na Slovensko aj Česi, Maďari, Poliaci, Rakúšania, Belgičania a Angličania. Akcia má svoju bohatú históriu.

IMG-5929 (002).jpg

„Toto nie je iba taký obyčajný pretek, kde sa stretne pár ľudí, ale tešíme sa vždy aj nadnárodnej účasti. Kľačianska podkova je spoločenská udalosť, kde vznikajú nové priateľstvá,“ dodáva Lenka.

IMG-5932.JPG

Kľačianska podkova je tradičná súťaž ťažných koní, kde si diváci užijú netradičné výkony koní a furmanov. Pestrý program približuje symbiózu človeka so zvieratami, ukážky ako furmani pracovali kedysi a ako dnes. Súčasťou súťaže sú disciplíny ako práca s drevom, kde furman so svojím štvornohým zverencom predvedú zručnosť, ktorá je v lese nevyhnutná a kráľovská disciplína „ťažký ťah“, v ktorej sa preverí sila koňa a jeho ochota ťahať.

podkova plagát.jpg


Súvisiaci článok
Graffiti, ktoré učarovali Martinčanom. Obdivujú ich aj turisti
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť