Sobota 05. 10. 2024 12:43:53 | Meniny má Viera

V Žiline nahradia súčasné nádoby na textil novými. Budú odolnejšie voči vandalizmu

Nové nádoby by mali byť odolnejšie voči znehodnoteniu obsahu tretími osobami.

Monika Bieliková|5. júl 2024|10:32:26

Ilustračné foto. Zdroj: zilina-gallery.sk

Súvisiaci článok
Dobrovoľníci zo Žilinského kraja vyčistili 75 ton odpadu
Čítajte viac >

Momentálne sa v centre mesta a mestských častiach nachádza približne 122 kontajnerov na odev. Ich zber má na starosti externá firma, mesto s nimi nemá žiadne výdavky. Problémom však je ich nedostatočná technická odolnosť voči znehodnocovaniu. Často sú kontajnery ničené alebo je ich obsah vyberaný tretími osobami. Žilinská radnica o tom informovala v najnovšom vydaní Radničných novín.

Nádoby plánujú úplne vymeniť do konca roka

Nové nádoby na textil by mali byť proti vandalizmu odolné. V meste začali pribúdať nové kontajnery už začiatkom tohto leta. Do konca roka už budú k dispozícii len nové, odolné nádoby. Šatstvo, ktoré do nich vložíte, nebude vyberané inými osobami ani znehodnotené.

Zber odevu prebieha 1 až 2-krát týždenne

Mesto zároveň upozornilo, že kontajnery sú vyprázdňované pravidelne. Neodporúča preto nechávať textil pri kontajneri, ak je už plný, ale treba počkať na jeho vyprázdnenie. Oblečenie mimo kontajner môže byť znehodnotené počasím aj inými osobami, čím sa vytráca ekologický zámer recyklácie.

„V prípade, že sa naraz potrebujete zbaviť väčšieho množstva oblečenia (napríklad po zosnulom členovi rodiny), ponúkame možnosť individuálneho bezplatného odvozu. Záujemcov o túto službu prosíme kontaktovať zamestnanca mestského úradu na telefónnom čísle 041/706 32 31," dodali zástupcovia žilinskej radnice.


Súvisiaci článok
Žilina sa zelená: Investícia 1,5 milióna eur do zelenej budúcnosti
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť