Sobota 06. 07. 2024 18:09:04 | Meniny má Patrik, Patrícia

Investícia do budúcnosti detí: V Tvrdošíne otvorili prvé mestské jasle

Na Orave otvorili prvé mestské jasle. Táto dôležitá udalosť prispela k lepšej starostlivosti o deti a podporuje aj rodičov, ktorí potrebujú miesto pre svoje malé ratolesti.

Juliana Krčulová|3. júl 2024|08:00:03

Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Súvisiaci článok
Zmena poskytovateľa internetu bude jednoduchšia: Zákazníci budú po novom chránení vyhláškou
Čítajte viac >

Jasle sú miestom, kde sa deti môžu venovať hre, vzdelávaniu a vývoju pod dohľadom kvalifikovaných opatrovateľov. Otvorenie mestských jaslí je krokom k zlepšeniu kvality života rodín na Orave. Bližšie sa téme venovala verejnoprávna televízia RTVS vo svojej reportáži na webe spravy.rtvs.sk.

V Tvrdošíne nedávno otvorili prvé mestské jasle

Od septembra tak môžu rodičia umiestniť do tohto zariadenia aj deti mladšie ako tri roky. Samosprávy podľa dostupných informácií čoraz častejšie investujú do takýchto jaslí a výnimkou nebola ani tá v Tvrdošíne.

Verejnoprávna televízia RTVS v reportáži informovala, že magistrát mesta dal postaviť novú budovu s dvomi triedami a sociálnym zariadením, ktorá slúži na tento účel. Financovanie jaslí vo výške viac ako 600-tisíc eur pochádza z európskych peňazí.

28422.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Primátor Tvrdošína, Ivan Šaško, pre RTVS uviedol, že táto iniciatíva umožňuje rodičom, ktorí potrebujú pracovať, umiestniť svoje deti do jaslí. Kapacita týchto jaslí je takmer 25 detí, ale zatiaľ majú od mamičiek len menej ako polovicu žiadostí. Vyššie ceny oproti materským školám môžu rodičov odradiť, pretože platby za jasle sú výrazne vyššie. Predseda Združenia miest a obcí Slovenska, Jozef Božik, uviedol, že ceny sa pohybujú okolo 280 až 300 eur mesačne.

Detské jasle vyžadujú odborný zdravotný personál, čo zvyšuje náklady. V Tvrdošíne rodičia platia za jedno dieťa približne 300 eur mesačne. Napriek tomu sú mestské jasle dôležitým krokom k podpore rodičov a starostlivosti o deti. V Martine, kde sú mestské jasličky, je celodenný pobyt dieťaťa ešte drahší – stojí 350 eur mesačne. Kapacita jaslí v Martine je 20 detí a momentálne sú naplnené na 80 percent. Novým trendom je prijímanie detí mladších ako tri roky do materských škôl.


Súvisiaci článok
Nezastavil sa ani pred fyzickým násilím: Čadčiansky sudca odsúdil 37-ročného Žilinčana za nebezpečné prenasledovanie
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť