Piatok 26. 07. 2024 19:40:00 | Meniny má Anna, Hana, Anita

Žilinskí lekári ako prví na Slovensku použili pri operácii moderný ultrazvukový prístroj. Priviezli ho až z Grécka

Žilinskí chirurgovia mali možnosť ako prví na Slovensku i v Česku použiť pri resekcii pečene, teda pri odstránení časti orgánu, a lymfatických uzlín pokročilý typ ultrazvukového disektoru Nexus.

Radka Kostánová|18. máj 2024|14:00:02

Zdroj: Facebook/Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina

Súvisiaci článok
Apríl bol najrušnejším mesiacom v žilinskej pôrodnici. Počas jedného dňa sa narodilo až 9 anjelikov
Čítajte viac >

Zuzana Fialová, hovorkyňa Fakultnej nemocnice s poliklinikou Žilina, na sociálnej sieti informovala o skvelej správe. Odborníci z nemocnice mohli ako prví na Slovensku a v Česku vyskúšať nový typ ultrazvukového disektoru Nexus.

„Žilinským lekárom poslúžil nástroj pri rozsiahlom výkone, ktorý bolo potrebné zrealizovať pre zhubný nádor v pokročilejšom štádiu Ultrazvukový disektor odborníkom umožnil dôkladne a najmä bezpečne ošetriť a očistiť dôležité štruktúry, cievy a žlčovody, ktoré následne samostatne prerušili,“ priblížila Fialová.

442384546_851427793696118_2592145451897514758_n.jpg Zdroj: Facebook/Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina

Prístroj doviezli až z Grécka

Hovorkyňa ďalej vyzdvihla, že obrovským benefitom ultrazvukového prístroja sú hlavne neporovnateľne menšie straty krvi a výrazne vyššia bezpečnosť pacienta. Vďaka pokrokovej technológii sa tiež v praxi predchádza pooperačným komplikáciám, ako napríklad úniku žlče.

„Ultrazvukový disektor využívajú najmä neurochirurgovia, a to pri operáciách mozgu, avšak pre svoju univerzálnosť významne poslúži aj pri operáciách pečene. Tento typ disektora k nám priviezli z Grécka,“ dodala Zuzana Fialová.

Tento rozsiahly operačný výkon zrealizoval operačný tím lekárov: doc. MUDr. Juraj Váňa, PhD., MUDr. Peter Zahorjan, MUDr. Adam Szabadoš, lekárka anestéziologička MUDr. Miriam Soukupová, inštrumentárky Mgr. Anna Jesajan Macek a Bc. Anna Hvorečná, ošetrovateľ Peter Gaško.

Gratulujeme!


Súvisiaci článok
Školáčka Saška obdarovala žilinskú nemocnicu. Dojemný príbeh vám roztopí srdce
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť