Utorok 07. 05. 2024 07:10:34 | Meniny má Monika

Kriminálne prípady minulosti: Jan Holub, sexuálny zvrhlík

Násilník, ktorý sexuálne zneužíval ženy a jednu z nich stretnutie s ním stálo život. Vraha napokon na smrť poslal odtlačok ucha. POZOR! UPOZORŇUJEME, ŽE OBSAH NIE JE VHODNÝ PRE MALOLETÉ OSOBY A CITLIVÉ POVAHY. FOTO: kriminalistika.eu

D U|27. február 2022|11:19:30

Je 19. júl 1983. Jana Holuba len pred mesiacom pustili z basy. Odpykal si päťročný trest za znásilnenie a vydieranie. Od rána popíja, ako každý deň a podvečer už potúžený alkoholom zvoní pri dverách ženy, na ktorú má zálusk. V ruke drží igelitku a v nej má nôž. Otvára mu 29 ročná žena. V byte žije s dcérkou, no tá je v letnom tábore. Holub žene tvrdí, že je kamarát jej bývalého manžela. Zdena čaká v ten večer návštevu a na sebe má iba župan. Chvíľu sa vo dverách zhovárajú. Keď ale Holub vycíti nezáujem, do dverí rýchlo vtlačí nohu a nôž v jeho ruke ženu prinúti, aby ho pustila dnu. Hneď zatvára všetky okná v jej byte. Zdene prikazuje, aby sa vyzliekla a hneď ako jeho výzvu poslúchne, ju znásilňuje. Počas svojho besnenia od nej vyžaduje rôzne zvrátené sexuálne praktiky. Potom jej zväzuje ruky aj nohy a do úst vkladá nohavičky omotané pančuchami.

V kuchyni si zapaľuje cigaretu a premýšľa nad odchodom z bytu. No v tom sa Zdena snaží dostať putá z rúk dole, čo násilníka rozčúli. Priskočí k nej a spútanú ženu škrtí. Ona sa bráni a kope zo všetkých síl. Na to si agresívny muž odbehne po nôž a ženu bodá do hrudníka. Tá zomiera. Je niečo okolo pol desiatej večer. Vrah zamyká byt a odchádza. Práve v tom čase má ku Zdene prísť očakávaná návšteva. Hosťom už ale nemá kto otvoriť.


Súvisiaci článok
Kriminálne prípady minulosti: Juraj Lupták, krvavý bača
Čítajte viac >

Telo nahej ženy v posteli objavujú už po pár hodinách. Všetko nasvedčuje tomu, že vražda má sexuálny podtón. Policajti dávajú dokopy nájdené stopy. Pri tele leží nôž, zaisťujú ejakulát, v popolníku je ohorok cigarety a na vchodových dverách odtlačok ucha. Rozbieha sa vyšetrovanie, ktoré ukazuje, že nebohá bola pár dní pred vraždou v miestnej vinárni. Tam sa s ňou snažil skontaktovať mladší muž, no ona ho odmietla. Popis sedí na Holuba.

Policajti ho o pár dní berú priamo z ulice. K hroznému činu sa hneď priznáva. Inú možnosť ani nemá, proti nemu hrajú aj dôkazy z miesta činu. Celý skutok podrobne opisuje. O žene si vraj dopredu zistil podrobné informácie a okná na jej byte, po vstupe doňho, zatváral vraj preto, aby ju nikto nepočul kričať. Dokonca rozpráva, že pohľad na mŕtvu ženu ho tak vzrušil, že musel svoje ústa priložiť na ranu, z ktorej žene vytekala krv. Dodáva, že krátko predtým, ako ho zatkli, sa pokúsil spáchať samovraždu. Chcel sa obesiť, ale lano sa mu roztrhlo. Sám žiadal súd o najvyšší trest.


Súvisiaci článok
Kriminálne prípady minulosti: Masaker Vietnamcov. Matta a Hauser zavraždili 6 ľudí
Čítajte viac >

Podobný priebeh, ako jeho vražedné besnenie, malo aj znásilnenie, za ktoré sedel v minulosti. To spáchal v roku 1978 a svoju obeť donútil viackrát sa prezliekať a pózovať pred ním. Potom ju znásilnil.

Znalec posúdil vraha ako sexuálneho devianta so sklonmi k sadizmu, psychopatického a agresívneho, závislého na alkohole. Problémy mal od malička, už ako dieťa bol bitkár. Bil svojich spolužiakov a dokonca napadol matku jedného z nich. Duševnú poruchu uňho nezistili. Za svoje činy tak bol plne zodpovedný.

Jana Holuba odsúdili na trest smrti a 10. apríla 1986 ho popravili.


Súvisiaci článok
Kriminálne prípady minulosti: František Tégler prvýkrát vraždil ako 16 ročný
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť