Pondelok 29. 04. 2024 12:50:27 | Meniny má Lea

Mesto Žilina vyzýva k údržbe trávnatých plôch. V prípade nedodržania pravidiel hrozia vysoké pokuty

Samospráva mesta Žilina vyzýva vlastníkov, nájomcov a správcov poľnohospodárskej pôdy a pozemkov so zeleňou k pravidelnému koseniu trávnatých plôch. Porušenie týchto povinností je v rozpore so zákonom a môže mať vážne následky v podobe sankcií.

Daniel Jurčík|16. apríl 2024|15:15:35

Ilustračné foto. Zdroj: TASR/Pavol Ďurčo/Michal Svítok

Súvisiaci článok
Údržba zelene v meste Martin zažije zmenu. Pracovníci začnú kosiť skôr a inak
Čítajte viac >

Zuzana Ondrášová z odboru komunikácie a vzťahov s verejnosťou mesta Žilina informovala médiá, že takéto opatrenia sú dôležité nielen z hľadiska udržiavania zelene pod kontrolou, ale aj v rámci zdravotnej prevencie. „Výtrusy a semená sa zo zaburinených lokalít šíria do okolia a znehodnocujú priľahlé pozemky. Veľkým problémom je aj šírenie semien alergénov, ktoré najmä deťom a starším občanom spôsobujú zdravotné ťažkosti," uviedla Ondrášová.

Podľa zákona majú všetci vlastníci či užívatelia takýchto pozemkov povinnosť pravidelne realizovať opatrenia proti dorastaniu a rozširovaniu burín, inváznych druhov rastlín a náletových drevín. Za priestupok môže byť fyzickej osobe uložená pokuta až do výšky 330 eur, avšak právnická či fyzická osoba oprávnená na podnikanie môže byť pokutovaná sumou od 166 eur do 33-tisíc eur za jeden hektár pozemku. Všetkými takýmito zanedbanými pozemkami sa v rámci Žiliny zaoberá Pozemkový a lesný odbor Okresného úradu, ktorý rovnako prijíma aj podnety od občanov.

121548626597.png Zdroj: zilina.sk


Súvisiaci článok
Žilinská radnica si berie kosenie pod svoje krídla. Stratégia bude tentokrát odlišná (VIDEO)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť